Так зване "озеленення" Ужгорода насправді одним із пунктів збагачення керівників міста

04.10.2018 12:53 РАТУША



Одні з найбільших «відкатів» керівництво міста має з трьох пунктів – ремонт тротуарів та доріг, компенсація за проїзд громадським транспортом пільговиків та… озеленення міста.

З дорогами   та тротуарами все ясно. Тут часто знімають добротні бордюри та плитку з каменю і стелять дешеву цементну бруківку. І бруківку цю виготовляють на підприємстві, до якого причетний брат мера.

З маршрутками також все ясно. Десятки мільйонів виділяються підприємствам з перевезення пасажирів, а співвласниками цих підприємств є дружина мера.

А от тривалий час було незрозуміло, чому влада міста так жваво вирубувала дерева і бралася насаджувати нові.

Як виявилося, тільки з початку року в Ужгороді було зрубано 217 дерев. І ще 908 було обрізано. При цьому, ми знаємо історію з обрізанням каштанів на Київській набережній, після чого   стало зрозуміло, що вони пропадуть і тепер влада міста оголошує про те, що до каштанів підсадять спочатку нові дерева, а потім ті каштани також зрубає.

А тепер увага! Витрати лише на зрізання та обрізання дерев обійшлися громаді міста в мільйон двісті тисяч гривень. Подивіться цей документ. Це відповідь на інформаційний запит.

При цьому у відповіді на інформаційний запит доволі побічно написано про те, що деревину зі зрубаних дерев надають як матеріальну допомогу малозабезпеченим ужгородцям (слабо віриться), АТОшникам (ще менше віриться) та на обігрів комунальних підприємств. А от щодо обігріву комунальних підприємств, то тут можна списати все що завгодно. Хто зараз перевірить, скільки було надано деревини на обігрів КП? Прірва. При цьому щось важко пригадати, які це у нас комунальні підприємства ще досі деревиною обігріваються.

У кінці відповіді на запит також є речення, що програмою на 2019 рік передбачено висаджування нових дерев вздовж магістралей та доріг. Тобто, влада дала зрозуміти, що рубаємо, але й будемо садити.

Саджають дійсно активно. Бо вигідно. Тут також списуються мільйони коштів з бюджету.

Як виявилося, монополію на озеленення міста мають дві фірми — ТОВ «Ужагромікс» та ТОВ ВКП «Мерістема». Журналісти вже розповідали про це.

Згідно з інформацією веб-ресурсу clarity-project.info, ТОВ «Мерістема» існує виключно за рахунок Департаменту міського господарства Ужгородської міськради. За три роки свого існування фірма отримала від місцевої влади 7,66 млн. грн., а ТОВ «Ужагромікс» — 9,7 млн. грн. Гроші великі. А от виконаних робіт щось не видно.

«Ужгородська хвиля» повідомляє про те, що 285 тисяч гривень отримало ТОВ ВКП «Мерістема» в кінці грудня 2017 року за капітальний ремонт зелених насаджень на вул. Івана Франка — ст. «Авангард». Хтось бачив це озеленення?

А от по вулиці Довженка вирубали старі сакури і посадили щось, що вже висохло. При цьому таке «озеленення» обійшлося ужгородцям у 190 тисяч грн. І це на відрізку всього 100 метрів.

За 10 днів робіт, на локації Довженка—Бращайків і до пл. Пушкіна, ТОВ ВКП «Мерістема» отримало майже 330 тисяч гривень.

І таких «озеленень» багато по всьому місту. За такі суми можна було б озеленити давно все місто.

До речі, журналісти та активісти вже намагалися вияснити, за які ж гроші купуються саджанці для озеленення, однак влада міста цієї інформації не надає, посилаючись на те, що це питання до фірм, які озеленюють. Можна не сумніватися, що влада міста має так інформацію, але ніколи її не надасть, бо саджанці можуть купуватися по 150 грн. за штуку, а у фінансових звітах будуть фігурувати суми в кілька разів більші. Ну а різниця, звичайно ж, осяде у когось в кишенях.

Василь Поляк для Prozak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат