«Набка»: Громадські слухання провалилися. Протистояння триває

15.09.2018 19:45 РАТУША

Вже понад місяць триває протистояння ужгородців та міської ради щодо питання реконструкції набережної Незалежності, або як її з покоління в покоління називають ужгородці — «Набки».

У вівторок Богдан Андріїв зібрав активістів на громадські слухання щодо цього питання. Зі свого боку підтягнув екс-мерів, екс-губернатора, нардепів та ще купу своїх прихильників.

Активісти прийшли на зустріч із надією на конструктивну розмову, але не були почуті. «Оточення мера просто не розуміло активістів, які пояснювали, що мова не в тому, що буде нова бруківка, а в тому, якою вона буде. І мова навіть не в якості, а в тому, як вона впишеться в загальний колорит району Галагов. А ще активісти пояснювали, що якщо через реконструкцію загине хоч одна сторічна липа, то виправдань ніяких не буде», — пише Prozak.info.

Як написала згодом на своїй сторінці в Facebook одна з активісток Людмила Лівак, усе, про що говорилося на слуханнях, можна описати так: «освоїти кошти, освоїти кошти, освоїти кошти, освоїти кошти, освоїти кошти, освоїти кошти, освоїти кошти, освоїти кошти. ТАК ДАВАЙТЕ ЯКІСНИЙ ПРОЕКТ ЗРОБИМО, але не встигнемо освоїти кошти, освоїти кошти, освоїти кошти, освоїти кошти, освоїти кошти, освоїти кошти, освоїти кошти. ДАВАЙТЕ ІНШОГО ПІДРЯДНИКА і ми не встигнемо освоїти кошти, освоїти кошти, освоїти кошти...» Отаким був основний рефрен у всіх промовах з боку влади.

Зрештою промерська більшість у залі просто задавила думку активістів і вони покинули залу. Мер запропонував вистелити 10—20 метрів нової бруківки і потім оцінити, як вона підходитиме. «Щось у цьому є, — пише Анатолій Сивохоп на Prozak.info. — Але це ж зрозуміла провокація, бо ніхто не буде робити референдуму з цього питання. Мовляв, а скажіть ужгородці, чи краще буде, якщо поміняти бруківку на таку нову. І, звичайно, що 90 % сказали б, що з новою бруківкою краще. І тоді народжений на Львівщині мер Ужгорода скаже: більшості подобається, а ми робимо для більшості, а не для купки невдоволених. А ми назавжди втратимо історичну ауру «Набки».

Такий ризик є і він дуже великий, адже вболівати за автентику міста будуть люди, які тут народилися і виросли, люди, які бачили, як ростуть липи і пам’ятають «Набку» з трояндовими кущами, «чашкою» і бетонними укріпленнями від повеней... І щоб замахуватися на якийсь бодай найменший ремонт у місті, просто необхідно відчувати його дух, його шарм, щоб не втратити його за новою гранітною бруківкою чи десятим торговим центром.

Після старту незаконних робіт відомі українські культурні діячі, громадські організації, вітчизняні та закордонні експерти звернулися до прем’єра Гройсмана з проханням втрутитися у ситуацію: відтермінувати реалізацію проекту і перенести фінансування на наступний бюджетний рік. Під зверненням уже підписалися письменник Юрій Андрухович, мистецтвознавиць й історик моди Зоя Звиняцьківська, філософ і журналіст Володимир Єрмоленко, журналіст Юрій Макаров та інші.

Тим часом на «Набку» привезли дерев’яні щити для огорожі — за чутками, з понеділка (17 вересня) роботи будуть відновлені. Ужгородці готуються до різних варіантів розвитку подій — у тому числі до спроб влади блокувати протести силовими методами. На набережній, біля колишнього переговорного пункту, постійно чергують активісти і пильнують, аби не почалися роботи з демонтажу плитки чи інші підозрілі «активності».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат