З вересня Закарпаття переходить на цифрове телевізійне мовлення

Прес-служба ОДА 21.08.2018 11:39 ПОДІЇ

31 серпня 2018 року на території області буде припинено аналогове телевізійне мовлення. Про специфіку переходу на цифровий формат телебачення розповіли сьогодні під час прес-конференції у Закарпатській ОДА.

Із журналістами зустрілися заступник голови облдержадміністрації Ярослав Галас, представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Закарпатській області Іван Кузьма, в.о. директора Закарпатської філії Концерну РРТ Микола Мага.

Припинення використання аналогового сигналу передбачено відповідною постановою Кабінету Міністрів України та міжнародними домовленостями з Європейським Союзом. Пілотне відключення місяць тому відбулося у Києві та Кіровоградській області, на черзі решта території України.

«Відключення не торкнеться суспільного мовника і тих каналів, які не мають альтернативи аналоговому сигналу. На території Закарпаття це стосується Закарпатської філії ПАТ НСТУ «Тиса-1» та ТРК «Хуст», – зазначив Ярослав Галас.

Процес переходу на цифрове мовлення фахівці назвали незворотнім, наголосивши, що Закарпатська область стала однією з перших трьох в Україні, де відбувся прорахунок частотного ресурсу для цифрового телевізійного мовлення. Перелік населених пунктів, у яких створені мережі цифрового мовлення з використанням існуючих веж, налічує загалом 26 міст, селищ і сіл в 11-ти районах Закарпаття.

«Ми впроваджуємо цифрове мовлення ще з 2011-2012 років, коли каналам «М-Студіо», «Даніо» і «Тиса» було видано цифрові ліцензії. Саме тоді в області було встановлено перші передавачі. Коли аналогові передавачі в області будуть вимкнені, всі бажаючі перейти на цифру будуть змушені придбати антену і тюнер або скористатися можливостями сучасних смарт-телевізорів із підтримкою стандарту Т2», – розповів Іван Кузьма.

Перевагою цифрового телебачення є відмінна якість зображення і звуку, можливість приймати 32 телевізійні канали (28 загальнонаціональні і 4 місцеві) за умови наявного покриття сигналу. На основі результатів пілотного відключення були виявлені певні проблеми, головна з яких – перебої з цифровим сигналом, які мають місце навіть у столиці. Інша проблема – це дефіцит відповідного обладнання.

«Нашу область проблема з поширенням сигналу також не оминула, тим більше враховуючи складний гірський рельєф. Зараз у нас працює шість передавачів цифрового сигналу – в Ужгороді, Мукачеві, Сваляві, Хусті, Великому Березному та Рахові. Загалом покриття цифрового сигналу на сьогодні охоплює понад 50% населення області», – поінформував Микола Мага.

Варто зауважити, що в області наявний потенціал до розширення мережі цифрового мовлення, зокрема із залученням нових вишок для встановлення відповідного обладнання. «До того ж значна частина закарпатців, окрім цифрового сигналу телебачення, використовує супутниковий, кабельне та інтернет-телебачення. Відтак без телевізійного мовлення мешканці області не залишаться», – додав Ярослав Галас.

Прес-служба ОДА

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат