На Закарпатті знову актуальним стало угорське питання

04.08.2018 12:22 ПОЛІТИКА

Стосунки між Україною та Угорщиною знову загострилися. Цього разу приводом став виступ прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана в Румунії. Орбан виступив із промовою в румунському курортному містечку Беїле-Тушнад, населення якого майже повністю складають етнічні угорці.

Тут щороку проходить студентське зібрання — так званий «Відкритий університет Bálványos». Останнім часом сюди щороку приїздить Віктор Орбан і щоразу виступає з програмною промовою, яка здебільшого стосується закордонної політики Угорщини та перспективи угорської меншини за межами країни.

Що стосується України, то Віктор Орбан визнав, що Україні буде важко вирватися від опіки Росії і наш шлях до Євросоюзу дуже примарний.

«Росія не почувається у безпеці, доки вона не оточена «буферними зонами». А отже, вона буде прагнути створювати такі «буфери» навколо себе. Україна є однією з жертв такої політики», — пояснив Орбан.

«Українці хочуть вирватися з російської зони впливу, хочуть наблизитися до НАТО та ЄС і, можливо, навіть приєднатися до них та будувати сучасну Україну. Але я не передбачаю їх членства в НАТО, і перспективи членства в ЄС — практично нульові», — категорично заявив угорський прем’єр.

Нагадаємо, що раніше Угорщина блокувала всі потуги України щодо євроінтеграційних процесів. Блокувалося Угорщиною і бажання України інтегруватися в НАТО.

І все через те, що влада України обіцяла не зачіпати інтереси етнічних угорців Закарпаття, але в Законі «Про освіту» таки обмежила права навчання нацменшин рідною мовою. І хоч після цього вже було багато зустрічей різного рівня, багато переговорів, усе одно це питання до кінця не вирішене. Угорщина просить скасувати статтю, яка обмежує право угорців на здобуття освіти рідною мовою, а Україна готова йти лише на часткові поступки.

Якщо зважити на те, що Угорщина має хороший досвід відстоювання прав своєї етнічної меншини в Словаччині чи Румунії, то нашим дипломатам та владі буде важко досягти якоїсь переваги в спірних питаннях.

Ну а в четвер наше МЗС таке вирішило трохи тупнути ногою. У МЗС повідомили, що було запрошено Тимчасового повіреного у справах Угорщини в Україні Ласла Папа для роз’яснень. Роз’яснення Ласло Пап повинен давати і щодо згаданого виступу Орбана в Румунії, ну й українському дипломатичному відомству не подобається, що уряд Угорщини має намір створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну. Мовляв, Україна сама може опікуватися розвитком своїх регіонів і не розуміє, чому цим повинна займатися сусідня країна.

Як відомо, останнім часом Угорщина надає велику допомогу Закарпаттю. При цьому ця допомога стосується не лише угорської меншини. Так було і тоді, коли в Закарпатті людей косила епідемія кору, а з Києва не надходили вакцини. Якщо пригадати той скандал, то голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль неодноразово писав і главі уряду Володимирові Гройсману, і в. о. міністра охорони здоров’я Уляні Супрун про критичну ситуацію з кором у Закарпатті. Кір поширювався, а вакцин не було. І це при тому, що в Міністерстві охорони здоров’я заявляли, що вакцини нам надіслали. Дійшло навіть до того, що Москаль обматюкав Супрун і глава уряду вимагав вибачення Москаля перед міністеркою.

Тоді саме Угорщина надала нам безкоштовно великі партії дорогих вакцин. Цим фактично було зупинено поширення кору в Закарпатті. При цьому вакцини були доправлені в медичні заклади не лише в райони, де компактно проживають угорці, а фактично у всі райони області.

А зовсім недавно Угорщина надала нам рідкий хлор для знезараження води. Так сталося, що в Україні закрився єдиний завод з виробництва рідкого хлору, який надходив у всі водоканали України для знезараження води. Після зупинки заводу склалася критична ситуація. Водоканали повідомили, що запаси хлору закінчуються. А неочищену хлором воду вони надавати населенню не зможуть.

Під загрозою була і Закарпатська область. Тоді голова Закарпатської ОДА дізнався, що в Угорщині також є завод із виробництва рідкого хлору. Москаль попросив угорців надати нам хоч трошки хлору, поки не вирішиться проблема з українським заводом. І тут Угорщина знову прийшла нам на допомогу і надала безкоштовно такий потрібний хлор.

Окрім того, Угорщина будує в Закарпатті дитячі садочки, ремонтує школи, а буквально недавно за патронату дружини Президента Угорщини в Ужгородському районі було відкрито реабілітаційний центр для сиріт.

Окрім того, стало відомо, що Угорщина профінансує будівництво у Мукачівському районі футбольної академії. Це буде сучасний спортивний центр у селі Дерцен.

Одним словом, Угорщина готова нам допомагати, хоч і не вважається суперкраїною з міцною економікою. Відповідно, уряд Угорщини і вирішив зробити посаду уповноваженого міністра з допомоги Закарпаттю, щоб ця допомога контролювалася і була системною.

«Українські націонал-патріоти називають такі дії Угорщини брутальним підкупом населення Закарпаття заради лояльності до Угорщини. Але здебільшого закарпатці таки вдячні за цю допомогу і сприймають її виключно як дружній крок сусідньої братської країни у період економічної скрути», — пише регіональне видання Prozak.info.

І все-таки, владі України не варто ображатися на Угорщину. Ця країна завжди піклувалася про свою ідентичність, зрештою, про збереження нації. За сотні-сотні років угорці зберегли свої мову та культуру і не асимілювалися в доволі чужому для них середовищі. Тому й не дивно, що уряд цієї країни надає допомогу закордонним угорцям навіть попри те, що до таких дій ревно ставляться угорці в самій Угорщині.

Що повинна робити влада в Україні? Нарощувати економіку, ставати сильнішою і робити добробут своїх громадян на високому рівні. Так, щоб не потрібна була ніяка допомога ззовні. Більше того, потрібно ставати настільки сильними, щоб надавати допомогу своїм громадянам за кордоном. Власне, так, як це зараз робить Угорщина.

РІО

Коментарі :


12.08.2018 09:39 вано

вот опять проблема из ничего.десятками лет в унгваре была и есть школа с венгерским языком обучения,в университете города есть кафедра угорской филологии и все это открыто было при сссре,какой так не любят нацики.ну,что сказать жителям подкарпатской руси.учите венгерский язык,бо если тока ничего не изменится усьо в закарпатье будет боз.....к.в лемберге усьо будет польским,в буковине румынским.поляки запретили даже вспоминать того бендеру под страхом криминального преследования.вплоть до тюремного заключения.они прекрасно понимают чем это все может кончится когда может случится так, львов станет снова польским.пример сссра какой вплоть до 60-х годов имел проблемы с нациками в западной украине.еще помнится.что дала украина моему родному закарпатью-ничего хорошего.экономики нет,сельское хозяйство влачит жалкое существование.поничтожено виноделие.производство пищепродуктов.разворованы молокозавод,мясокобинат в ужгороде.попытки начать производство алкоголя,сигарет присеклись в корне киевским центром.нету даже производства прохладительных напитков.минеральной водой командует киев.лес рубят и вывозят тоже киев.дорог нет и те разбиваются,что при сссре понастроилось.все санатории под киевским руководством и цены там мама спасай меня.вот и остается жителю подкарпатской руси брать торбу и на зароботки,а что делать.и самое страшное вот уже киев может остаться без газа,а значит и без электроэнергии.бо в том кийове в свое время сделали привильно,грели газом воду до пара,крутили им турбины и получали электрику воду-же отправляли на отпление жилищ.практически дармовую теплоенергию,снова продавали.во дают.вместо того,что-б платить людям за охлаждение горячей воды они барыги берут за это деньги.в киеве все вынашивают планы повышения цен на газ куда уж больше.вот в телике украинском говорят,мол украинцы мало платят за газ свет воду даже показывают сравнительные таблицы.тока вот никому в голову в тех телецентрах показать сразу таблицу зарплат,пенсий,пособий по безработице.ну это уже будет контра.и украинскому правительству это не надо.им надо повысить цену на газ бо мвф не дает им милиард доларов.с другой стороны все никак не могут поднять деньги плывущие им в руки.я имею проблему с машинами на еврономерах.вот сидит та южанина и ламает голову в этом вопросе не не про бюджет она думает,про себя и ей подобных она думает,а прикрывается там экологией,социальной справедливостью.так и хочется орать матом сука что ж ты твориш.в бюджете нету денег платить даже нищенские пенсии.а эта об экологии расуждает имея зарплату в 40 тисяч гривен про справедливость сволота расказывает.неет права та венгрия с националистами,захватившие власть в том кийове-каши не свариш.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат