Їх виловлюють і випускають

04.08.2018 12:11 ПОДІЇ

Правоохоронці регулярно звітують про те, скільки ловлять хабарників. Ведуть статистику і з гордістю поширюють інформацію про чергового спійманого корупціонера.

За останні дні було піймано на хабарі 600 доларів воловецького прокурора. Піймали також на хабарі 11500 грн. Оперуповноваженого поліцейського у Хусті. Або візьміть чиновницю Ужгородської міськради. А в четвер піймали на хабарі 8000 тисяч грн. голову Виноградівської райдержадміністрації. Таке враження, що наш чиновник без хабара не виживе.

Та, здається, всі ці справи безперспективні. По-перше, деякі справи «притягнуті за вуха», як це є з Русанюком. А деякі чиновники-хапуги спокійно відкуповуються на рівні судів.

Пригадуєте керівника медичного коледжу в Хусті? Скільки було галасу навколо його затримання. А він спокійно сидить у тому ж коледжі і «приймає іспити».

Система у нас побудована так, щоб створити купу штучних незручностей для громадян. Щоб подолати ці незручності, потрібно комусь і скількись занести. І несуть. Час від часу хабарників ловлять, але покараних все одно немає. І ми залишаємося найкорумпованішою країною Європи. І ніякий інвестор до нас не прийде, а власними силами рухати країну ми не зможемо.

Як це подолати? Рецептів немає. Бо всі ці НАБУ та Антикорупційні суди — це лише черговий тягар на бюджет. Тобто, на тих, хто працює.

***

За Михайлом Русанюком полювали давно. Пан Русанюк одіозний чиновник: був заступником голови РДА ще за часів Януковича і рівно два роки тому голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль зробив подання на призначення Русанюка головою РДА.

Кажуть, це була преференція нардепа Валерія Лунченка, бо Михайло Русанюк принаймні був його помічником.

У районі багато говорили про те, що голова «липкий на руки». І ось у четвер, 2 серпня, силовики провели спецоперацію і затримали голову Виноградівської РДА на хабарі. Як повідомили у Департаменті захисту економіки Національної поліції України, Русанюка «взяли» під час отримання чергового траншу хабара — 8 тисячі гривень.

Як повідомили у поліції, Русанюк налагодив схеми, за якими надавав підприємцям дозволи на виконання робіт та послуг, за які платилося з бюджету. Все робилося без погоджень. На момент затримання хабар Русанюк отримував за укладання договору на постачання планшетів для інклюзивної освіти (для хворих на ДЦП дітей). За перерахунок бюджетних коштів, згідно з виконаними умовами договору, голова РДА вимагав 25 тисяч гривень хабара. Кошти останній отримував у кілька етапів, пише Prozak.info.

«Крім того, під час проведення слідчо-оперативних заходів були встановлені інші факти отримання ним неправомірної вигоди за перерахування бюджетних коштів за виконані за договором роботи», — повідомили в поліції і додали, що зараз правоохоронці встановлюють інших чиновників, які були причетні до цих схем.

Наразі триває досудове розслідування у межах кримінального провадження.

На захист затриманого Русанюка став керівник області Геннадій Москаль. Він вважає, що спецоперація силовиків була явно замовною. Москаль повідомив, що насправді Русанюк не був задіяний у схемах, а відповідальність може бути на керівнику районної освіти. Окрім того, цілком очевидно, що мічені купюри голові РДА підкинули. На них немає відбитків пальців Русанюка. «Обласна державна адміністрація розцінює події у Виноградові як грубу, дешеву й безграмотну провокацію управління захисту економіки. Цей орган неодноразово проводив на Закарпатті різні спецоперації, використовуючи так званих «торпед» (так на сленгу називають провокаторів, котрі підсовують хабарі й фабрикують «гучні» справи).

Ми будемо проводити паралельне розслідування справи, з’ясуємо всі подробиці, підводні камені і проінформуємо при них громадськість», — йдеться у повідомленні прес-служби ОДА.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат