Закарпатський музей не віддає до США шедевр Ерделі його власникам

28.07.2018 20:38 СОЦІО

Це історія з елементами трагізму.

Ще у 1928 році, коли Закарпаття входило до складу Чехословаччини, єврейська ужгородська родина Манделів замовила знаменитому художнику Адальберту Ерделі портрет 16-річної Магди Мандель. Ерделі виконав роботу, яку назвав «Портрет єврейської дівчини Магди Мандель».

Звичайно, що за цю роботу родина Мандель заплатила метру гроші і картина висіла у помешканні Манделів.

Згодом, як розповідає газета «Хадашот», настали трагічні часи для євреїв Ужгорода. Гітлер завойовував Європу, а Угорщина, як союзник Німеччини в ті часи, повернула собі Закарпаття. Це були важкі часи для євреїв.

Саме у ті часи із Закарпаття багато єврейських родин було вивезено у концентраційні табори. Така ж доля спіткала і родину Мандель, яку фашисти відправили до концтабору. Батьки Магди, яка зображена на картині, загинули в таборі, а от дівчині вдалося врятуватися і вона виїхала до США.

По закінченні війни Закарпаття було окуповане комуністами Сталіна. Так сталося, що картина «Портрет єврейської дівчини» залишилася в Ужгороді. Як виявилося, що один з угорських мародерів, який грабував будинки ужгородських євреїв під час війни, викравши цю картину з будинку Манделів, запропонував її... автору. Річ у тім, що цей угорець свого часу вчився в Ерделі малюванню. Не відомо, чи Адальберт Ерделі викупив її, чи була якась інша умова, але Ерделі передав роботу до музею.

Так ця картина опинилася в Закарпатському художньому музеї. Вона спокійно експонувалася у залах музею, аж поки не виявилося, що дочка Марти Мандель, яка зображена на картині, Марта Шапіро вирішила повернути картину в родину.

Марта проживає у США і знайшла всі необхідні документи, які підтверджують власність картини її родині.

Адвокати родини Мандель закликають керівництво музею віддати картину законним власникам, адже Україна підписала міжнародні угоди, які засуджують викрадення художніх цінностей в роки війни та повернення їх власникам. «Ви хочете прозорості, чи хочете поводитися як росіяни», — цитує газета «Хадашот» адвоката родини Мандель Томаса Клайна.

До речі, експерти зауважують, що за цими ж міжнародними законами Україна має право на повернення до своїх музеїв багатьох світових шедеврів, які перебувають у різних музеях світу, але по праву належать Україні. Експертам просто дивно, чому Україна нічого не робить, щоб повернути ці шедеври собі. Багато з таких художніх цінностей знаходиться в Росії, а деякі час від часу з’являються на відомих аукціонах. Наприклад, нещодавно на аукціоні в Нью-Йорку виставили картину французького художника ХVІІІ ст. Жана Гудро. Як виявилося, ця робота свого часу належала Національному художньому музею Ханенка у Києві. Коли організатори аукціону з’ясували її походження, то зняли з аукціону, але юристи України не зробили нічого, щоб цю картину повернути на батьківщину, — пише «Хадашот».

Звичайно, що історія з картиною Ерделі є трошки шокуючою для нас. Але якщо ми вважаємо себе правовою державою, то роботу доведеться віддати власникам.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат