Щоб в бюджеті були гроші, потрібно знизити податки

admin 14.07.2018 17:52 ПОДІЇ

Коли в бюджеті країни не вистачає коштів, то влада гарячково вигадує, де їх взяти. І найпримітивніший спосіб – підвищити якісь акцизи та податки. Але, зазвичай, це має зворотній ефект. Гроші не підуть в бюджет, а підуть в тінь.

Насправді, саме зниження податкового навантаження   дозволить наповнити бюджет, бо збільшується купівельна спроможність людей і вони більше грошей несуть в торгові мережі, більше платять за побутові послуги, купують майно та автомобілі.
Окрім того, зниження податку на зарплату просто поверне сотні тисяч заробітчан в Україну, що значно оживить нашу економіку.
Ще на початку 2016 року представники великого і середнього бізнесу об'єдналися в "Українську бізнес ініціативу" і підписали декларацію, відповідно до якої вони зобов'язуються чесно сплачувати податки. Це була прекрасна ініціатива, яка має за мету оживити економіку країни.
"Ми, власники великого та середнього українського бізнесу усвідомлюємо, що частина відповідальності за існуючу в країні кризу лежить також і на нас. Ми усвідомлюємо відповідальність за відновлення довіри в країні та створення нової моделі її розвитку", - йдеться в декларації, яка була підписана на форумі «Української бізнес ініціативи».
Бізнесмени взяли на себе зобов’язання інвестувати власні кошти та залучати інвестиції в економіку України, створювати робочі місця з гідними умовами праці та її оплати.
При цьому, вони гарантують чесність та прозорість сплати податків до українського бюджету.
"Нас об’єднала відповідальність за країну та проактивність. Якщо не діяти зараз - ми можемо втратити Україну. Наша мета -   допомогти країні вийти з кризи та досягнути економічного зростання. Для цього Україні потрібен капітал, а капітал з’являється тоді, коли є довіра", - зазначає співвласник корпорації "ІСД" Сергій Тарута, який був одним із ініціаторів створення «Української бізнес ініціативи».
У той же час, бізнес дав чітко зрозуміти, що нинішня податкова система не відповідає вимогам часу. Сергій Тарута створив партію «Основа», у якій має намір об’єтнати саме чесних підприємців та бізнесменів і всіх людей справи. Програмним документом «Основи» є Програма стрімкого розвитку країни, де одним із пунктом стоїть саме необхідність зниження податкового навантаження на бізнес.
«Одночасне зниження податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з 18% до 10% і єдиного соціального внеску (ЄСВ) з 22% до 15% дозволить кожному працюючому отримувати на руки додатково від декількох сотень до кількох тисяч гривень. Податок на прибуток буде замінено на податок на виведений капітал. ПДВ буде знижено на 6%. Роботодавцю стане вигідно платити офіційні зарплати», - йдеться в програмному документі «Основи».
Адже однією з причин, чому Україна не може вийти на високі темпи економічного зростання, є високе податкове навантаження на економіку. Рівень витрат бюджету разом з витратами державних соціальних фондів в ВВП продовжує збільшуватися. У 2018 році він очікується на рівні 44,4%, що перевищує рівень 2017 роки (43,6%). Це вище, ніж у Словаччині, Польщі, Чехії, Німеччини.
Високе фіскальне навантаження веде до тінізації економіки. Тільки за офіційними даними Мінекономрозвитку, загальний рівень тіньової економіки становить 33% від офіційного ВВП. Це той випадок, коли фірми взагалі не перераховують значні частки податків у бюджет, а зарплати видаються у конвертах.
Ініціативи «Основи» щодо зниження податків - важливі для зменшення фіскального навантаження на економіку. Вони можуть сприяти скороченню тіньової економіки і збільшення виробництва. А у свою чергу приведе до різкого росту економіки країни і зростання добробуту людей.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат