Як закарпатцям вийти з бізнесом в Європу

07.07.2018 16:24 ПОДІЇ

Маючи успішний малий чи середній бізнес в Україні, підприємці завжди пориваються розширити клієнтську базу і вийти на міжнародний ринок, припустимо, Євросоюзу. Для закарпатців це питання виникає природно через безпосередню близькість до кордону чотирьох європейських країн. В ЄС умови ведення бізнесу доволі комфортні, тоді як в Україні виробники регулярно стикаються з рядом перепон з боку законодавства та уряду, на європейському ринку умови дозволяють мати більший простір для розвитку.

Марина Король, кандидат економічних наук, каже, що в Україні є чимало перепон, аби наші товаровиробники розвивали свій бізнес: недосконале законодавство, високі податкові навантаження — все це створює умови для того, аби наші підприємці цікавилися умовами ведення бізнесу на європейських ринках. «Я не відкрию для вас таємницю, якщо скажу, що відкрити бізнес у країні Євросоюзу легко, прозоро, вас чекають низькі податкові та кредитні ставки, відсутність перепон з боку уряду», — каже вона виданню Уж-інформ.

Щороку зростає кількість українських товаровиробників, які пробували себе в ЄС. Одні з таких підприємців — знані і шановані, перш за все на Закарпатті, брати Кочути. Їхня ювелірна майстерня є ідеальним прикладом, як хобі може перерости в улюблену роботу і згодом в успішний бренд. Юрій, Роман та Ігор Кочути почали займатися виплавкою виробів з олова, міді, латуні, заліза та виготовляти прикраси ще у шкільні роки. Але якщо тоді це було щось незрозумілої форми, то зараз їхні витончені та добре продумані прикраси стали вельми затребувані за межами країни.

— А взагалі ідей у нас дуже багато, — розповідає Юрій. — І ювелірна майстерня — це не єдина наша ідея, яка виникла і ми взялися її реалізовувати. У нас взагалі було десь сто ідей і   одна з них — ювелірна майстерня — пішла краще, ніж інші.

Самостійна розробка та виготовлення прикрас, звичайно, не відразу почали приносити прибутки. Свої вироби брати почали просувати через Інтернет і це стало успішним кроком. Сотні тисяч підписників на соціальних сторінках бренда Kochut принесли хлопцям чималий притік клієнтів. За кілька років оригінальними прикрасами зацікавилися клієнти з-за кордону і у бренда братів з’явилася можливість вийти на закордонний ринок.

«Пропозиції надходили постійно, — каже Юрій Кочут, — і тільки, коли з’явився серйозний партнер, ми і почали співпрацю. 18 жовтня відкрився наш шоу-рум у Відні, тепер ведемо переговори з новими партнерами з Чехії та з Казахстану».

* * *

Якщо ви тільки стартуєте в пошуку партнерів у Європі, то для самостійного пошуку можна скористатися, наприклад, серед профілів європейської мережі підприємців ресурсом Enterprise Europe Network (EEN). Ця інформаційна мережа створена на початку 2008 року і поєднує понад 60 країн, серед яких — 28 країн ЄС.

Співпраця українських товаровиробників з іноземними партерами однозначно полегшує роботу на закордонному ринку. Більшість ризиків бере на себе інша сторона, однак прибуток українського підприємця за таких умов теж буде меншим. Тому, якщо хочете більшого прибутку — робіть це самотужки та створюйте власний бізнес уже в ЄС.

Економіст Марина Король каже, аби вийти на цей ринок, треба пройти довгий шлях. «Є кілька видів обов’язкової сертифікації, — каже пані Марина, — які повинні пройти українські товаровиробники, і тільки після цього їм буде надано доступ до європейського ринку. Але однієї сертифікації тут буде замало. Наші підприємці, перш ніж виходити на європейський ринок, мають розуміти вподобання європейців, які дуже відрізняються від наших. Тому українцям варто орієнтуватися на ті ринки ЄС, де конкуренція є найменшою, а надто на ті ринки, де конкуруватимуть імпортовані речі, які не виробляє сам Європейський Союз».

На відміну від інших областей, закарпатські підприємці мають перевагу в освоєнні європейського ринку. Географічне положення Закарпаття дає можливість вивчати ринок сусідніх і не дуже країн простіше і швидше. Денис Ман, директор департаменту економіки Закарпатської ОДА, каже, що його відомству значно цікавіше підтримувати і розвивати рідний, закарпатський бізнес, але в межах певних заходів за кордоном. «Коли область бере участь у роботі певних економічних форумів, туристичних заходів різного роду, то не нехтуємо можливістю поспілкуватися з нашим бізнесом там, також поспілкуватися через наші консульські служби».

Минулого року Україна приєдналася до програми Європейського Союзу «Конкурентоспроможність підприємств малого та середнього бізнесу 2014—2020», яка також має назву COSME. Таке приєднання відкрило Україні доступ до бюджету програми, що становить близько 900 мільйонів євро. Ці кошти як грант надають підприємцям, які тільки починають свій бізнес або для розвитку малого та середнього підприємництва.

Так український бізнес отримав можливість та доступ для консультацій, тренінгів, пошуку бізнес-партнерів тощо. Тож усі мрії про бізнес у Європі цілком реальні.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат