Борги за газ позбавлять закарпатців можливості отримати субсидію

Прес-служба ОДА 14.06.2018 23:04 СОЦІО

З травня діє нова програма житлових субсидій, яка є більш адресною і направлена на протидію наявним зловживанням з боку споживачів. Про це   сьогодні, 14 червня, йшлося під час брифінгу в прес-центрі Закарпатської ОДА за участі заступника директора соціального захисту населення облдержадміністрації Наталії Омелянюк та директора газопостачальної компанії «Закарпатгаз Збут» Вікторії Томинець.

Право на отримання субсидій отримають власники квартир площею понад 120 кв. метрів та будинків, площею понад 200 кв. м. При цьому береться до уваги загальна площа будинку, а не лише житлова. Як пояснює Н. Омелянюк, не можуть претендувати на отримання субсидій закарпатці, які мають автомобіль, від дати випуску якого минуло менше 5 років – не залежно, чи він подарований, успадкований чи взятий у кредит. Не може бути призначена субсидія сім’ям, у яких хтось перебуває за кордоном понад 60 днів, оскільки це свідчить про приховане працевлаштування.

Закарпатцям, які отримують субсидії і не мають щойно куплених предметів розкоші, нових автомобілів, або у складі сімей яких немає працездатних осіб з нульовим доходом, як і раніше, державна допомога буде перепризначена в автоматичному режимі.   Повторно заяву і декларацію потрібно подати   орендарям житла, тим сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб, а також родинам де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати. Звернутися в органи соцзахисту слід і сім’ям, склад яких змінився протягом останнього року. А також тим, котрі   станом на травень мають заборгованість за житлово-комунальні послуги.

«У випадку наявності простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, субсидія громадянам не перепризначається, а також за поданням підприємств, які надають житлово-комунальні послуги, може бути призупинена до її повного погашення, - пояснює В. Томинець. - Інформацію про заборгованість споживачів, які отримують субсидію, «Закарпатгаз Збут» щомісячно надаватиме до управлінь соціального захисту».

З початку нинішнього року понад 20 тисяч закарпатців вже отримали попередження про припинення постачання газу через борги. Більше 9-ти тисяч - відключені від газової мережі. Сукупний борг відключених споживачів сягає позначки у 47 мільйонів гривень, понад 2 тисячі справ компанія передала для стягнення заборгованості в судовому порядку. Відповідно до рішень суду до виконавчої служби передано справи для стягнення заборгованості на загальну суму 12 з половиною мільйонів гривень.

Після відключення від газової мережі левова частина боржників погашають заборгованість впродовж кількох днів. Але варто пам’ятати: споживачам, яким припинили постачання газу, необхідно буде не тільки повністю погасити борг за вже спожитий ними газ, а й сплатити чималі кошти за відновлення газопостачання, - каже В. Томинець. До того ж накопичені борги не дадуть можливості органам соцзахисту провести призначення субсидії тим споживачам, які мають на неї право. Тож варто вже сьогодні подбати про це і розрахуватися за спожитий ресурс.

Прес-служба ОДА

ТЕГИ : субсидії

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат