Родина Панових врятує історичний будинок Рошковича

14.05.2018 00:33 ПОДІЇ

 

Черговий проект по відновленню культурної спадщини, який здійснюється в рамках приватної ініціативи родини Панових, презентували цими днями в Ужгороді.

Цього разу йдеться про культову барочну споруду на Замковій горі – будинок родини священників і художників Рошковичів. Сьогодні він перебуває у аварійному стані, його поступова руйнація відбувається протягом кількох десятиліть. Цей маєток потрапляє до об’єктивів фотокамер туристів – неймовірно багатий орнамент фасаду, який хоч і значно занедбаний, привертає увагу навіть естетично байдужих перехожих. Для справжніх ужгородців він завжди був символом славного архітектурного минулого.

«Задача, як і в попередніх проектах – реновація. Сучасний стан родзинки архітектурної історії Ужгорода – клінічна смерть. Вологість, пліснявина, грибок, тріщини – невеликий перелік з того, що його характеризує. Маємо певний досвід у таких справах, однак цей випадок видається найважчим. Дії будуть відбуватись за наступним планом – відведення ґрунтових і стічних вод; ремонт даху і міжповерхових перекриттів; повне відновлення фасаду. Думаю, якщо справимось за два роки – це буде успіх» - коментує відомий ужгородський дипломат, юрист, науковець Ален Панов, який уповноважений родиною на здійснення цього проекту.

Нагадаємо, що це черговий надзвичайно вагомий крок у відновленні історичного обличчя найстаршого ужгородського кварталу – Замкового. Програма «Ренесанс Замкової Гори» була ініційована родиною Панових у 2011 і є унікальним прикладом приватної ініціативи у реновації історичних будівель у найстаршій частині міста з тисячолітньою історією. Важливим її елементом є збереження існуючих будівель у діючих будівельних об’ємах, ремонт і надання їм другого життя, з можливістю вільного доступу людей.

В 2013 році було завершено відновлення Вілли П кінця 18 століття, в 2014 засновано перший в Україні приватний сквер з пам’ятником Марії-Терезії, в 2018 розпочали ремонт найзнаковішого будинку австро-угорської доби прямо навпроти Ужгородського замку. У 2017 році ініційовано спорудження ратушної вежі – символу міської самоврядності.   Родина Панових також заснувала у 2015 році Орден Марії Терезії, яким щорічно нагороджується один визначний закарпатець і який з 2016 року перебуває під королівським патронатом королівських принців Габсбургів.  

ТЕГИ : ален панов

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат