Москаль: «Об’єднані територіальні громади – це не комунізм, за надані послуги треба платити»

26.04.2018 14:45 ПОДІЇ

Новостворені ОТГ відмовляються співфінансувати районні заклади, якими користуються їхні мешканці.

– Забравши левову частку надходжень із районного бюджету, новостворені об’єднані територіальні громади (ОТГ) відмовляються фінансувати соціальні, навчальні та інші районні заклади, якими користуються в тому числі мешканці ОТГ, – заявляє Геннадій Москаль. – Ось конкретні цифри тільки по кількох об’єднаних територіальних громадах.

Перечинська ОТГ (Перечинський район). Районний бюджет фінансує утримання бібліотечних філій у селах Ворочево, Зарічево, Сімер та Сімерки, а також Перечинську дитячу музичну школу. Перечинська міська ОТГ передбачила міжбюджетний трансферт районному бюджету на утримання Перечинської музичної дитячої школи, починаючи з березня. Втрати районного бюджету за чотири місяці цього року склали 482,6 тисяч гривень.

Іршавська ОТГ (Іршавський район). Ряд гуртків та штатних одиниць установ позашкільної освіти та дитячо-юнацької спортивної школи передані на фінансування Іршавської ОТГ, однак питання відшкодування з міського бюджету утримання Іршавської районної централізованої бібліотечної системи, користувачами якої є в тому числі й мешканці ОТГ, неврегульоване. А це понад 1,2 мільйона гривень. Відповідні листи про необхідність відшкодування цієї суми направлялися керівництву ОТГ, однак відповіді немає.

Баранинська ОТГ (Ужгородський район). Районні позашкільні установи (гуртки, секції, класи будинку творчості, шкіл естетичного виховання, дитячої юнацької спортивної школи тощо), які знаходяться в селах, що утворили ОТГ, сама ОТГ фінансувати відмовляється. Втрати районного бюджету становлять більше мільйона гривень. Якщо ОТГ не виділить необхідні кошти, діяльність районних позашкільних установ на території ОТГ буде припинена.

Тячівська та Вільховецька ОТГ (Тячівський район). Видатки Тячівського районного бюджету на навчання учнів, мешканців Тячівської ОТГ, у Центрі дитячої та юнацької творчості, а також районному еколого-натуралістичному центрі, становлять понад 540 тисяч гривень на рік, тоді як ОТГ виділяє районному бюджету всього 200 тисяч гривень. ОТГ в недостатньому обсязі фінансує районну дитячо-юнацьку спортивну школу, територіальний центр, крім того Вільховецька ОТГ взагалі відмовилася від співфінансування територіального центру, при тому, що мешканці ОТГ є пацієнтами установи. З боку обох ОТГ немає належного співфінансування місцевої пожежної охорони, районної дитячої школи мистецтв та бібліотечних філій. Керівники ОТГ уявили, що настав комунізм, при якому грошові відносини скасовані. Але це не так – без належного співфінансування соціальні, навчальні та інші заклади, які утримуються за кошти районного бюджету, просто закриють. Або ж ми будемо «вибивати» з ОТГ кошти через суд.

Більше новин за тегом "ОТГ".

ТЕГИ : отг

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат