Аналітика: Чому закарпатці шукають кращої долі у Французькому легіоні

admin 03.04.2017 11:09 ПОДІЇ

У силу специфіки моєї професії спілкуюсь щодня з багатьма людьми. Нещодавно мала досить цікаву бесіду з двома закарпатцями, які спробували шукати щастя у рядах Французького іноземного Легіону та не пройшли вхідні тестування.


Наразі служба в іноземному Легіоні –   це   один із напрямків трудової міграції закарпатських заробітчан.   Лише в березневому наборі   у Легіон потрапило 13 наших співвітчизників (із 36 чоловік). І якщо в 2008 році кількість українців складала біля   15% від усіх найманців-легіонерів, то уже в 2017 році ця частка зросла   майже до 33%.
Пригадала, як минулого року познайомилась у Антверпені із сім’єю   ювелірів, вихідців із колишнього СНГ. Бельгійці дуже цікавились і переймалися подіями в Україні. Їх неймовірно вразило, що військові-контрактники отримують   зарплатню лише 250 євро в місяць. Хіба можна на ці гроші   жити, забезпечувати рідню, ростити дітей? А за 350 євро ризикувати своїм життям в зоні АТО?
Іноземний Легіон   відноситься до сухопутних військ французької армії і є унікальною її складовою та   напряму підпорядковується Президенту республіки. У   його лавах несуть службу   8200 військових. Колись   (славетна історія Легіону почала свій шлях ще з 1831 року),   ця цифра сягала до 35000осіб. Сьогодні Французький іноземний Легіон   використовується здебільше у миротворчих операціях ООН,   для охорони космодрому, для запобігання воєнним діям у межах місій під егідою НАТО та ЄС.
Потрапити у ряди легіонерів наших земляків спокушає не лише   зарплата, яка на початковому етапі сягає 1040 євро, після проходження «курсу молодого бійця» – 1280євро, а згодом від 1500 євро в місяць і вище. На оклад впливають   надбавки за вислугу, перебування за кордоном, компенсаційні виплати. Якщо ж найманець потрапляє в зону бойових дій, то його зарплатня зростає у 3-5-ть раз. При цьому солдати живуть на повному утриманні французької держави. Мають страховки, медичний супровід, різноманітне (до 12 блюд на вибір) якісне харчування (м’ясо, риба, фрукти, овочі, сири, устриці тощо). Що ж, це не пайки у зоні АТО і не вимушеність добровольчих загонів самим купувати собі обладунки та послуговуватись   допомогою волонтерів.
Не менш важливими мотиваційними   чинниками є можливість оформлення   після 3-х років служби, а при пораненнях і раніше,   французького громадянства   та після 19,5 років служби   отримання по життєвої   пенсії,   яку виплачують і за кордоном. Окрім цього для ветеранів-легіонерів Франція побудувала чимало будинків відпочинку та реабілітації.
Якщо ж військовий знаходиться в регіоні, де ведуться бойові дії , то після 6-ти місяців його відправляють   для реабілітації на тиждень   на Кіпр.   Легіон оплачує   5-тизірковий готель, харчування, лікувальні процедури, психотерапевтів,   екскурсії.
Легіонери у перший рік служби мають відпустку 20 днів на рік. Далі відпустка збільшується до 35дів, а згодом і до 45 днів на рік.
Військова служба завжди пов’язана з ризиком, однак за останні шість років загинуло біля 20-ти легіонерів, тоді як   на сході України щодня   втрачаємо 2-3-и захисника кордонів нашої держави. При цьому багато гинуть навіть не в боях, а тому що не отримали належного вишколу, тому,   що в умовах постійної небезпеки, напруги серед   солдат   процвітає пияцтво, вживання наркотиків. Відсутність   психологічної   підтримки супроводжується випадками самогубств. Та й поранення українським військовим, на жаль, не завжди вдається оформити належним чином.
У Французький іноземний Легіон приймають холостих (або фіктивно розлучених)   чоловіків віком від 17.5   до 39.5 років, які пройдуть трьох етапну співбесіду (дублюється в певній мірі, оскільки одна із цілей – піймати на ситуативній брехні), медичну комісію (допускається відсутність не більше 4-6-ти зубів, відсутність хронічних хвороб, зір може бути слабким, але не занадто), психологічні тести, іспити з фізичної підготовки. Окрім цього кожного кандидата перевіряють   у   базі Інтерполу і якщо, він перебуває у розшуку, то передають поліції. На дрібне хуліганство, адміністративні порушення особливої уваги не звертають, однак судимість може стати   істотною перепоною. Втім в історії Легіону були часи, коли туди винаймали колишніх злочинців, які хотіли змінити своє життя, почати усе з чистого аркушу.
Знання французької мови непотрібне. Її найманець вивчить   за перший рік служби.
Вербують у Легіон лише на території Франції. У багатьох країнах служба в Французькому іноземному Легіоні заборонена законом. В Україні передбачено кримінальне переслідування найманців (ст.447 КК) лише, коли йде мова про незаконні озброєні угрупування.
Наші земляки користуються довготерміновим шенгеном, або туристичними поїздками, аби потрапити у   Францію. Зазвичай українці звертаються у вербувальні пункти, що знаходяться в Парижі, Марселі, Страсбурзі. Після вербування кандидатів перевозять у м.Обань для проходження   перевірок. По закінченню відбору їх або приймають, або відмовляють, при цьому компенсують приблизно по 30 євро за кожний   день   усього періоду перевірок. Цих грошей вистачає не лише на зворотну дорогу додому

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат