Лісівники Закарпаття готуються до весняних посадок лісу

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 05.01.2017 12:36 СОЦІО

Питання лісовідновлення, надзвичайно важлива складова лісогосподарської діяльності.

Створення високопродуктивних та біологічно стійких лісових насаджень полягає у правильному підборі головних та супутніх порід, з урахуванням їх відповідності типам лісорослинних умов і типам лісу, у використанні правильної агротехніки створення лісових насаджень. Змішані за складом і складні за формою насадження повніше використовують природні умови і , як наслідок, більш продуктивні. Ліси з широким асортиментом головних і супутніх порід здатні в повній мірі забезпечити соціальні та економічні потреби і дозволяють задовільняти зростаючий попит на деревину та побічну продукцію лісу. Цей аспект також важливий для збереження видів , підтримання екологічної рівноваги між ними, підвищення стійкості лісів до хвороб, покращення рекреаційного потенціалу, створення сприятливих умов для існування тварин.
         
Відновлення лісів Закарпатської області здійснюється двома видами - штучним та природним. Штучне лісовідновлення проводиться шляхом створення лісових культур. При цьому в залежності від конкретних умов  вручну висаджується 5 - 7 тис. шт. на 1 га стандартних  сіянців. Лісовідновлення шляхом природного поновлення здійснюється на зрубах, де є достатня кількість благонадійного підросту головних і супутніх порід.

Основними лісоутворюючими породами є бук лісовий, дуб звичайний та скельний, ясен звичайний, клен-явір, ялиця біла, ялина європейська. Незалежно від вибраного способу відтворення майбутнього лісу, лісівники обов’язково дотримуються вимоги мінімізації розриву  в часі між вирубкою материнського насадження та створенням нового деревостану. Переважна більшість зрубів заліснюється на другий рік після вирубки, а подекуди й у рік її проведення.
 
Саме роботам по створенню нових насаджень передує етап проектування. Щорічно, починаючи з 2000 року, спеціальною комісією до складу якої входять спеціалісти Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства та представники Карпатської лісової науково-дослідної станції, проводиться розгляд та затвердження проектів лісових культур і природного поновлення.
Головна мета заходу – контроль за своєчасним залісенням зрубів, відновленням корінних деревостанів, реконструкцією похідних насаджень, термінів проведення робіт, дотриманням рекомендацій наукових установ щодо вирощування садивного матеріалу деревно-чагарникових порід. 

Днями у конференц-залі Закарпатського ОУЛМГ відбулось засідання розгляду та затвердження проектів лісових культур і природного поновлення. Для участі у роботі комісії були запрошені  головні лісничі, спеціалісти з лісовідновлення та лісничичі державних лісогосподарських підприємств, якими особисто були представлені для розгляду проекти лісових культур та природного поновлення, баланс садивного матеріалу по кожному лісництву, облік лісокультурного фонду, баланс посівного матеріалу, проекти робіт в лісових розсадниках та проекти створення технологічних плантацій з вирощування новорічних ялинок.
       
Загалом, за грудень було проведено експертизу 1304 проектів загальною площею 3044,8 га, з яких проекти лісових культур складають 1094,9 га , що становить 45 % від загальної площі лісовідновлення, та природного поновлення – 1949,9 га або 55%.
Аналіз проектів попередніх років показав, що в більшості випадків не використовується широке видове різноманіття лісових порід.
        
При підготовці проектів лісових культур недостатня увага приділялась введенню в культури ялиці білої, дуба скельного, липи широколистої, ільма гірського, береки, черешні лісової та інших. Майже не висаджувались такі високопродуктивні породи як модрина і дугласія.

У цьому році, комісією відмічено тенденцію до виправлення недоліків виявлених раніше, поряд з цим, зроблено зауваження щодо необхідності оформлення документації у відповідності до Інструкціїї з проектування, технічного приймання, обліку та оцінки якості лісокультурних об’єктів.
        
Тільки за умови дотримання науково-практичного обґрунтування сучасних завдань лісокультурної стратегії в області будуть створені біологічно-стійкі та продуктивні насадження, якими славиться наш край.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

ТЕГИ : ліс

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат