Наступного року стартує медична реформа

admin 22.12.2017 11:56 ПОДІЇ

Зміна принципів фінансування та управління.

Медична реформа зачіпає кожну місцеву громаду, сотні медичних закладів, тисячі медичних працівників та кожного пацієнта. Фактично у змінах задіяні всі. Про це під час брифінгу в Закарпатській ОДА повідомив директор департаменту охорони здоров’я Володимир Маркович, інформуючи про новації в галузі. Фактично реформа стартує з 1 січня 2018 року, проте, слід зазначити, що великі структурні зміни не можуть відбутися в один день і навіть в один місяць, тому наразі йдеться про закладення фундаменту – перезавантаження первинної ланки.
Ключові етапи реформи в наступному році – вдосконалення закладів первинної медичної допомоги, укладення угод між пацієнтами та лікарями, а також запуск Національної служби здоров’я.
Основна задача на перше півріччя наступного року — реорганізувати заклади первинної медичної допомоги з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства. Саме так вони зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету і самостійно розпоряджатися отриманими грошима. Зокрема, вільно встановлювати розмір заробітної плати для працівників.   На перехідний період (2018-2019 роки) залишено обидві системи фінансування — медичну субвенцію і прямі виплати за договорами. Медичні заклади зможуть приєднуватися до реформи тільки групами — тобто одразу весь район, місто або ОТГ. Це зумовлено тим, що субвенція виплачується на бюджет, і відповідно може бути скасована повністю для цього бюджету, а не окремого закладу.
Для входження в реформу заклад первинної медичної допомоги має підключитися до електронної системи охорони здоров’я, яка наразі працює в тестовому режимі. Для цього установа має бути забезпечена комп’ютером та мережею Інтернет. Коли пацієнти укладатимуть декларації із обраними лікарями, вони реєструватимуть їх у системі. Таким чином Національна служба здоров’я зможе оплачувати закладу, де працює цей лікар, ведення кожного пацієнта.
Національна служба здоров’я України створюватиметься протягом першого кварталу наступного року. Центральний орган виконавчої влади   реалізовуватиме державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення. Це національний страховик (оператор), який укладатиме договори із надавачами медичної допомоги, за якими закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення.
У другому кварталі 2018 року стартує кампанія з вибору лікаря з надання первинної допомоги, під час якої пацієнти підписуватимуть декларації з обраними лікарями загальної практики — сімейним лікарем, педіатром або терапевтом. Пацієнт може обрати для себе будь-якого лікаря, незалежно від місця реєстрації чи проживання. Декларація про вибір лікаря первинної допомоги повідомляє державу, що конкретний лікар буде отримувати гроші за ведення конкретного пацієнта. До офіційного початку, кампанія з вибору лікаря відбуватиметься у пілотному режимі. «На першому етапі реформи, якщо у людини виникла потреба звернутися до лікаря, а декларацію ще не уклали, не варто хвилюватись: слід звертатись до відповідного закладу і отримати допомогу. Однак підписання декларації не слід відкладати, аби отримати фінансування на медичну допомогу в майбутньому, - каже В. Маркович. - Якщо ж людина свідомо відмовляється підписувати декларацію, їй доведеться з власної кишені сплачувати лікування у сімейного лікаря, (терапевта, педіатра)».

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат