Стрічка, яка підтверджує легальність ялинки коштує всього 63 копійки

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 21.12.2017 18:42 ПОДІЇ

Останнім закарпатці все частіше заготовлені ялинки починають замінювати штучними або живими ялинками в горщиках. При цьому зберігається чимала кількість людей, які все-таки віддадуть перевагу ялиці або смереці з самісінького лісу. Але купуючи новорічну зелену пухнасту красуню в Закарпатті на будь-якому з базарів, потрібно брати до уваги, що до Нового року в районі вокзалів, ринків або просто при дорозі масово з'являються любителі ситуаційної наживи, які пропонують купити нелегально зрубані ялинки.

Директор Брустурянського держлісгоспу Михайло Бігун каже, що тим хто спокушається «на легкі гроші», варто пам'ятати про те, що незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур переслідується згідно з чинного законодавства. Адміністративна відповідальність передбачається згідно ст. 152 (Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів) КУпАП. Кримінальна ж відповідальність за скоєне, кваліфікується статтями - 185 (Крадіжка) та 246 (Незаконна вирубка лісу) Кримінального кодексу України. Нам же, споживачам, важливо знати як мимоволі не стати посібниками знищення природи.

Як перевірити легальність походження ялинки?

Для початку потрібно звернути увагу на те, що всі легальні ялинки обов'язково повинні бути зрізані, а не зрубані. Головним же показником законного походження ялинки є бирка зі штрихкодом прикріплена на шпилькове дерево. Ось як схематично виглядає бирка, яку вішають на легальні новорічні ялиночки:

Походження зрізаної ялинки можна легко встановити прямо на місці реалізації, вокзалі, біля дороги, а також в будь-якому іншому місці продажу. Для перевірки потрібно скористатися формою на сайті Державного агентства лісових ресурсів України http://www.ukrforest.com/check або такою ж формою на сайті yalinka.info чи закачати спеціальну програмне забезпечення для Android (посилання для скачування додатку http://www.ukrforest.com/files/yalinka.apk). У формі потрібно вказати серію і номер бирки. У відповідь ви отримаєте повну інформацію про область заготівлі купується новорічного дерева і підприємство, лісівники якого виростили дерево у лісфонді або спеціальній плантації новорічних ялинок. Якщо номер не буде знайдений, то ялинка швидше за все заготовлена незаконно. Тому купуючи ялинку, зверніть увагу чи є на ялинці бирка, яка коштує всього 63 копійки. Крім того, з самого лісового господарства ялинка йде уже з стрічкою та супровідною товарно-транспортною накладною. Бирка є одноразовою, вартість її зарахована у ціну погонного метра ялинки.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат