В Ужгороді ветеринари з чотирьох країн говорили про африканську чуму

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 11.12.2017 22:41 СОЦІО

 

В Ужгороді відбулась спільна зустріч представників ветеринарних служб України, Молдови, Угорщини, Румунії, Польщі та Словаччини стосовно спільних зусиль щодо контролю ситуації з АЧС.

Серед присутніх - директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль, провідний консультант Управління міжнародного співробітництва Держпродспоживслужби Андрій Мовчан, представники ГУ Держпродспоживслужби Львівської, Волинської, Закарпатської (Іван Гуледза), Івано-Франківської, Рівненської, Чернівецької та Одеської областей, представники лісового господарства та ДСНС України в Закарпатській області. Були присутні й почесні гості з Угорщини, Молдови та Румунії.

Керівник Держпродспоживслужби України Борис Кобаль розповів про заходи щодо недопущення занесення і розповсюдження африканської чуми свиней. Африканська чума свиней поступово переміщається зі східних областей в центральні та регіони та прозвітувався про роботу Держпродспоживслужби з 2012 року.

Тому основним завданням, яке треба вирішити - це не допустити розповсюдження збудника захворювання, подальший активний та пасивний моніторинг у дикій фауні, лабораторне дослідження всіх знайдених трупів диких кабанів та свійських тварин, зонування, заборона підгодівлі диких кабанів та дотримання заходів біобезпеки при полюванні. Далі вже начальник головного управління Держпродспоживслужби Іван Гуледза в Закарпатській області Іван Дмитрович зупинився на завданнях щодо недопущення захворювання свиней на АЧС - забезпечення роботи свинарських господарств усіх форм власності за режимом підприємств «закритого типу», безвигульного утримання свиней, виключенню використання кормів тваринного походження без термічної обробки, придбання свиней тільки при наявності ветеринарних супровідних документів, що підтверджують благополуччя місцевості, посилення контролю заходить тваринницької та рослинної продукції на ринках Закарпатської області.

Наприкінці минулого року від африканської чуми загинули дикі свині на Виноградівщині. Згодом мертву свиню, яка загинула від чуми, було виявлено в мисливському господарстві Виноградівщині, а потім заражену чумою мертву дику свиню було виявлено і в Іршавському районі. Була надія, що чума не пошириться на гірські райони, але, на жаль, згодом чуму виявили і на Міжгірщині.

Згідно з розпорядженням голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля на території Закарпаття були сформовані мисливські бригади, до складу яких включені: районні інспектори ветмедицини, представники органів місцевого самоврядування, інспектор райвідділу Нацполіції, управління ДСНС, мисливці та єгері користувача мисливських угідь, майстер лісу в обході якого проводиться відстріл кабанів і представник держлісгоспу. Сам відстріл здійснюється першочергово в осередках захворювання на АЧС. Першочергово в осередках захворювання на АЧС в місцях наявних підгодівельних майданчиків з мисливських веж, – а за умови їх відсутності загінним способом. За результатами кожного виходу бригад на проведення відстрілу складається акт з підписами учасників виходу. Очолює мисливську бригаду районний ветеринар. Однак при виявлення фактів загибелі диких свиней лісова охорона негайно інформує ветеринарну службу. Всі здобуті туші кабанів передаються спеціально уповноваженим органам (районним ветеринарним лабораторіям) для їх подальшої утилізації. На даний момент з 140 відстріляних після проб аналізів позитивний результат підтверджено у 3. Відтак на карантині знаходяться два райони - Мукачівський та Виноградівський.

Опісля кожен з сусідніх країн розповів про заходи безпеки з недопущення та нерозповсюдження африканської чуми свиней у своїй країні. Як прозвучало на засіданні, це один з надійних способів уникнути проникнення небезпечного вірусу на територію спеціалізованих промислових об'єктів та мисливських угіддях.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат