Закарпаття на смак: 15 їстівних сувенірів, які варто взяти з собою

admin 26.10.2017 16:58 СОЦІО

 

Буває, треба купити закарпатський сувенір, а на думку нічого не спадає. А хочеться чогось автентичного, колоритного і справжнього. Тож ось вам перелік закарпатських ласощів

Буває, треба купити закарпатський сувенір, а на думку нічого не спадає. А хочеться чогось автентичного, колоритного і справжнього. Тож ось вам перелік закарпатських ласощів. Цього разу — саме їстівний список, у якому лімітовані серії смаколиків — hand made, home made і з любов’ю.

Згодом опублікуємо перелік усіляких інших закарпатських сувенірів.

Торт «Ужгород». Хочете вишуканий і унікальний смак Закарпаття? Тоді купіть торт «Ужгород». Його вигадав відомий ужгородський кондитер Валентин Штефаньо. Торт є делікатно-солодким і злегка грає французькими нотами. На ньому зображено Ужгородський кафедральний собор, а коробочка є подарунковою і з ужгородською символікою.

торт Ужгород
Де придбати: у супермаркеті «Дастор». Але найкраще завітати у кондитерську «Valentin & Valentina SHTEFANYO» в історичному центрі міста, на Духновича. Тут синтезуються французький шарм і вінтажність, із тераси відкривається вид на Кафедральний собор, капучино подають із надписом «Ungvar», а всі смаколики — творчість Валентина і Валентини Штефанів.



Цукерки «Мукачево в сутінках». Це цукерки ручної роботи і за авторською рецептурою шоколатьє кондитерського дому «Bondarenko». Це тільки один вид цукерок, а їх тут багато. Цукерки творять із французького та бельгійського шоколаду, а смакові ідеї інтригують: уявіть поєднання лайму і ... перцю. Купіть асорті, але у ньому неодмінно має бути і «Мукачево в сутінках».

мукачево в сутінках
Де придбати: у кондитерських «Bondarenko» в Ужгороді та Мукачеві. Розташовані вони у центрі в обох містах. Переважно всі заклади оформлені у класичному «шоколадному» стилі, а кондитерська на площі Жупанатській в Ужгороді стилізована під «Аліса у країна чудес». Зупиніться у «Bondarenko» на велике тістечко за розумну ціну. І обов’язково замовте еспресо, бо на каві тут теж знаються.



Подарункова коробочка цукерок із сухофруктами. У закарпатському Буштині творять смачні цукерки з чорносливом, курагою, персиком, фініком у шоколадній глазурі. Йдеться про бренд «Golden Fruit — солодощі від Людмили». Його автори стверджують, що ласощі не містять консервантів. Можете придбати різних цукерок на вагу, але для сувеніру кращою буде подарункова коробочка асорті. На коробочці зображені найвідоміші закарпатські краєвиди.

буштино
Де придбати: у багатьох невеличких магазинчиках в Ужгороді (до прикладу, у «Zini»). Просіть у продавця «цукерки з Буштина».



Ласощі від Блажівських. Ужгородська подружня пара — Олег і Анна Блажівські виготовляють у себе вдома винятково смачні, корисні й виключно натуральні солодощі з органічної сировини. Це і шоколад, і шоколадні цукерки з сухофруктами і горіхами, асортимент пастили, халва, печиво, хлібці, мюслі, батончики. І все — без цукру. До прикладу, шоколад виготовляють із какао-олії, тертого какао, керобу, меду і певного додатку — мигдалю, сушеного банану, перцю-чилі. Аня робить крафтове упакування, також у магазині є крафтові пакетики.

блажівські
Де придбати: у маленькому магазинчику Блажівських «Eco Food» на Швабській в Ужгороді. Можна замовляти і через Facebook.



Смаколики від «Пряно». Дві подруги — Мар’яна Сурма та Анна Васільєва виготовляють неймовірні солодощі з натуральних інгредієнтів. Це і зефір (слива-ожина, персиковий, яблучний, лавандовий, кавовий, лимонний, із чорної смородини), маршмелоу, нуга, мармелад, гранола, сиропи, солодка й солона карамель. Вироби продаються у гарному упакуванні, а ще вам можуть оформити подарункові коробочки.

Також у магазині є лінійка домашніх соусів — чатні, песто, сацебелі.

пряно
Де придбати: в Ужгороді, на Корятовича. Або ж замовляйте у Facebook.



Смачні сувеніри з закарпатською родзинкою від «Figli». Ужгородка Ольга Гапоненко заснувала крафтову майстерню сувенірів «Figli». Вона знайшла хороших постачальників кави, чаю, меду, домашніх леквару, печива. І ці всі смаколики оформлені у радісні крафтові коробочки з сіном, мають колоритні етикетки з закарпатськими надписами. Продукція — якісна, натуральна і головно — закарпатська. І це все оформлено стильно і з закарпатським шармом. Трав’яні збори мають соковиті фіглярські назви: «Ведмежа торба», «Йончі Чай», «Транскарпатія». І кавові купажі — теж — «Теревені з цімбором», «Бадьорий Тибі Бачі», «Кавіль для дівочок».

фигли
Де придбати: наразі через Facebook, незабаром запрацює Інтернет-магазин, а згодом може з’явитися і справжня крамниця.



Хліб. Так, саме хліб! Бо ж із Закарпаття. Мабуть, ви вже переконалися, що у кожній області, у кожній країні хліб є іншим на смак. Можете придбати бездріжджовий хліб у мережі ужгородських пекарень «Дік». Він довго зберігається, але обов’язково перекладіть його з фірмового крафтового упакування у звичайний целофан — так він краще зберігатиметься.

дик
Де придбати: у різних куточках Ужгорода є магазинчики пекарні «Дік».



Закарпатський пряник. Медові пряники, імбирні! Такі смачні. Виготовлені з натуральних компонентів і декоровані солодкими малюнками. Підберіть кілька із закарпатською символікою і везіть у подарунок. Тільки ж дорогою не з’їжте!

закарпатський пряник
Де придбати: у кафе «Schwabenhof» на Швабській в Ужгороді.



Сир із Селиської сироварні. Селиська сироварня працює у Нижньому Селищі. У виробництві використовують молоко від місцевих фермерів, загалом уся продукція є органічною. Сири з Нижнього Селища — це благородні й вишукані сири «Селиський», «Хуст», «Нарцис Карпат». Це закарпатські сири у швейцарській традиції. Дуже смачно.

селиський сир
Де придбати: у супермаркеті «Дастор» в Ужгороді, а також сир можна знайти у кафе «Fabbrica Drugetti» на Корзо в Ужгороді. Сир виготовляють лімітованими партіями, тож він не завжди буває у продажі. Будете у Нижньому Селищі — неодмінно завітайте на сироварню.



Сир, бринза і вурда з ОСГ «Бараново». Ще одна чудова сироварня у селі Іза на Хустщині, де виготовляють вишукані сири з овечого, козячого і коров’ячого молока, бринзу, вурду, а загалом — 15 видів молочної продукції, а також кілька видів ковбаси. Найпопулярніші сири для гурманів — «Марадаш», «Борган», «Грунь», «Ізянський», «Ріка». Візьміть із собою смачний делікатес, зроблений у Закарпатті.

бараново
Де придбати: завітайте на сироварню в Ізі, тут проведуть дегустацію, покажуть виробництво, а незабаром на території відкриється музей сиру. Магазинчик ОСГ «Бараново» є і в Ужгороді, на Фединця.



Ексклюзивний мед із високогір’я та трав’яні збори. Баночка якісного меду і полотняна торбинка чаю також будуть гарним подарунком із Закарпаття. Купіть в Ужгороді мед від марки «Медовий край». Він — із пасік у горах, зокрема, на хребті — між Львівською і Закарпатською, Закарпатською і Івано-Франківською областями. У крамничці «Медовий край» вам запропонують екологічно чистий, ексклюзивний мед — липовий, акацієвий, акацієвий з різнотрав’ями, травневий, гречаний, високогірний осінній, лісовий квітучий, високогірний з Іван-чаю (з полонин), високогірний хвойний, гірський, є також «лугове різнотрав’я».

мед
Де придбати: у кав’ярні-магазині «Медовий край» на проспекті Свободи в Ужгороді.



Наливки і конфітюри з Деренівської Купелі. Неподалік Ужгорода розташувався напрочуд красивий і справді унікальний комплекс «Деренівська Купіль». Обов’язково поїдьте і прихопіть звідти пляшечку фірмової наливки і баночку джему. Тут екологічно чиста місцевість, питна вода зі свердловини та власні сади, тож і продукція здорова, натуральна і смачна. Тим паче, наливки, соуси і варення готуються за авторською рецептурою.

деренівська купіль
Де придбати: комплекс розташований у Нижньому Солотвині в Ужгородському районі, сувенірні баночки знайдете у ресторані «Саламандра».



Кава «Меделін». Наприкінці дев’яностих саме з мережі кавових магазинів-кав’ярень «Меделін» почалася нова кавова хвиля в Ужгороді. Тут подавали й подають каву свіжого обсмажування. Саме з «Меделіну» в Ужгороді стартувала мода на всілякі капучино, мокачино й лате. І «Меделін» у центрі Ужгорода став своєрідним місцем зустрічі. Нині є багато нових закладів із хорошим рівнем і доброю кавою, але саме у «Меделіні» продають кавові зерна у крафтових пакетиках. І обсмажено ж у Закарпатті, тобто можемо вважати, що це закарпатська кава. Купіть милий пакетик зерен із нотками шоколаду, продемонструйте своїм друзям новий смак кави.

21175886_1480390548665098_1962659956_n
Де придбати: кілька «Меделінів» найпростіше знайти у центрі Ужгорода.



Сік «Коник». В Ужгородському районі працює фермерське господарство «Коник», де вирощують картоплю, яблука й роблять чудовий натуральний сік. Цей сік — не з концентрату, а віджимається зі свіжих фруктів, у ньому нема води, цукру, аскорбінової кислоти, штучних барвників і консервантів. Привезіть додому кілька милих пляшечок із різними соками: яблучно-лимонним, яблучно-імбирним, яблучно-виноградним, яблучно-чорничним, яблучно-морквяним, яблучно-буряковим та іншими.

сік коник
Де придбати: в Ужгороді найчастіше ці соки можна знайти у супермаркеті «Вопак» та мережі магазинів «Zina».



Закарпатське вино. Головне — знайти справді добре вино. Є кілька «домашніх» виноробів, які готують виняткове вино. А ще ви скуштуєте достойне закарпатське вино у дегустаційній залі «Шардоне». Тут представлені вина від одного з найвідоміших закарпатських виноробів — Олександра Ковача. Винна карта налічує 30 найменувань. В асортименті — білі, червоні, рожеві; сухі, напівсухі, напівсолодкі та десертні вина. Також тут можна скуштувати келишок ігристого, яфинову настоянку, міцну сливовицю.

вино шардоне
Де придбати: дегустаційна зала розташувався на Волошина у центрі Ужгорода.



P. S. Звісно, це далеко не весь перелік смачних закарпатських сувенірів. Ми продовжимо його у наступних публікаціях.

Евеліна Гурницька, ProZak.info
Фото: з сайтів брендів та їх сторінок у Facebook, а також — автора

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат