Справа по ГЕСам знову перенесена: владний саботаж чи збіг?

07.09.2017 16:49 ПОДІЇ

Генадій Москаль знову нез'явився на засідання, Хустська РДА саботувала, а суд залучив сільради Липчи та Горінчева на бік Відповідача (Закарпатської ОДА).

Сьогодні, 6 вересня, в Закарпатському окружному адміністративному суді під головуванням судді Сергія Гаврилка відбулось чергове засідання в справі за позовом ТОВ "Гідроресурс-Ріка" та "Ріка Енерго" і третя сторона на боці позивача - Хустська РДА до Закарпатської ОДА про скасування розпорядження Г.Москаля №370 від 20.07.2017 р. "Про скасування розпоряджень Хустської РДА" щодо спорудження міні-ГЕС на річці Ріка.

Суд залучив на боці Відповідача-Закарпатської ОДА сільські ради Хустщини - Липчи та Горінчева, як третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог, згідно поданих їх представниками В.Грегор та Н.Дубчак заяв. В залучені сільради Ізи наразі судом було відмовлено з мотивів   потреби дослідження матеріалів справи і підтвердження можливих порушеннь їх інтересів планованим будівництвом.
В зв'язку із залученням третіх осіб та надання їм часу для ознайомлення з матеріалами справи, судовий розгляд перенесено на 12 вересня о 13:15

Ні Закарпатська ОДА, ні Хустська РДА, яка залучена як третя сторона на боці забудовників, вчергове не з'явились.

Голова Закарпатської ОДА Г.Москаль, який постійно наполягає на своєму бажанні брати особисту участь у розгляді справи, цього разу мотивував свою відсутність відрядженням до м.Київ для переговорів з Державною авіаційною службою. Голова Хустської РДА Н.Павлій взагалі не надіслав від РДА жодної заяви, відтак по суті просто саботував засідання

Крім того, враховуючи вже системність в ігноруванні судових засідань державними адміністраціями: не явка жодного разу із 5 засідань, ненадання і досі (більше місяця) заперечень на позов забудовників, прослідковується ймовірний мотив завуальованого лобізму ними інтересів забудовників ГЕС. А саме, згідно Кодексу адміністративного судочинства, який регулює даний спір, обов'язок доказування в суді лежить на відповідачу, тобто ОДА, ну і РДА, якщо звісно вона не на боці забудовників. Тобто якщо Г.Москаль не надішле заперечень і матеріалів на підставі чого ним прийняте оскаржуване розпорядження по ГЕСам, то суд через недостатність доказів його правомірності може винести рішення на користь забудовників. А потім очільник області буде популістично "з'їжати" на "поганий" суд і формально оскаржувати його в апеляційному порядку.

У той же час, на відміну від органів влади, хустян в їх боротьбі за збереження екосистеми річки Ріка прийшли підтримати представники небайдужої громадськості - мешканці Березова та Ізи, громадські правозахисники Наталія Гнесь​ (Майстренко), Віталій Грегор​, Наталія Дубчак​, Микола Аннишинець​, журналіст Станіслав Данко​, представники Закарпатського спортивного клубу нахлистовиків (спортивної риболовлі) Богдан Цебрик​, Іван Повхан та Олександр Свида.

Варто зауважити, що на суд прийшли і декілька прихильників ГЕСів, хоча і значно менше, аніж попереднього разу. Найбільшу активність серед них проявляв Микола Мица, що головував на псевдослуханнях в Березові 10 липня, які були опісля визнані розпорядженням голови села Б.Біляком такими, що не відбулися.

Повне відео засідання на відео внизу.

--
З повагою, Віталій Грегор,
громадський діяч, правозахисник, волонтер
волонтер-координатор в Закарпатті ГО "АЙДАР волонтерська допомога",  
голова закарпатського підрозділу 7 сотні київського #ЄвроМайдану,
голова Ужгородського територіального підрозділу ГФ "Народна самооборона" (Закарпаття)

https://www.facebook.com/Gregor.Vitaliy

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат