Заручники прогресу

25.08.2017 19:31 РАТУША

Із плоскими дахами доводиться жити з часів їх впровадження у будівництво. І це в Закарпатті, де дощі бувають іноді й довготривалими, з потужними повенями.

Це так звані «правильні повені». У тих, хто мешкає в будинках під плоским дахом, відбуваються «неправильні повені». Через забиті сміттям зливні труби на даху утворюються «озера» й вода зі стелі тече в квартиру. Зупинити таку повінь украй важко. В хід ідуть різні ємності, ганчір’я. Після звільнення зливної труби від сміття ситуація покращується, якщо не відбуваються короткі замикання в електромережі. Але при цьому стеля, стіни мов би розмальовані. Без чергового ремонту жити в таких умовах незатишно. А ремонт — це і матеріальні, і моральні збитки.

Саме в таких умовах живуть люди в 9-поверхівках із плоским дахом на вул. Заньковецької. Майже з перших років введення в експлуатацію нашого будинку (грудень 1976 р.) ми живемо в постійному страху, що можемо опинитися під дірявим дахом, через який під час дощів ллється вода. Ті, хто мешкають на останньому поверсі, знають усі принади такого життя. А річ у тім, що зливна труба з даху проходить через весь будинок до самого низу. Дах нашого будинку — вхід — доступний будь-кому, його періодично закривають, однак усе марно. Вхід пов’язаний з ліфтом. Остання жахлива ситуація з дахом нашого будинку, а точніше, нашими стелями, склалася в ніч із суботи на неділю (з 12 на 13 серпня). Вода бігла по стінах, електричних лампочках, капала зі стелі. Дзвінки до диспетчерської служби міськвиконкому, аварійної служби нашого Будсервісу нічого не дали. Була ще ніч, було темно, в такий час свої проблеми кожен повинен вирішувати самотужки, — таке почула я від чергових. Наші квартири на 9-му поверсі страждають від такого прогресу дуже часто. Вологі стіни не встигають просихати. З часом це призводить до короткого замикання в електромережі. Ремонт супроводжується руйнуванням стіни, після якого ще треба попрацювати (спочатку прибирання, пізніше — нові ремонтні роботи з витратою грошей і чималих).

У нашому випадку простий ремонт даху не допоможе, необхідно позбавитися плоского даху. Хто і коли це зробить для нас, питання майже риторичне. Якщо раніше такі дахи для проектувальників, будівельників вважалися прогресом і коштували дешевше, то для мешканців таких будинків — постійна тривога за себе і своє майно.

Під час останньої «неправильної повені» найбільше постраждали квартири № 164 та № 171 у будинку, 3, що на вул. Заньковецької в м. Ужгороді. Виклала проблеми на папері, а легше не стало. Розумію, що це як голос у пустелі, сам себе чуєш і все. Будинків із плоскими дахами в місті чимало. Невже у їхніх мешканців немає аналогічних проблем?

Ольга Пономарьова,
Ужгород,
вул. Заньковецької, 3, кв. 164.

ТЕГИ : огляд листів

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат