Два дні у Європі: бюджетна подорож у Дебрецен

admin 18.07.2017 09:48 ДОЗВІЛЛЯ

У середньому два дні самостійно спланованого відпочинку у Дебрецені обійдуться Вам у €130, з урахуванням переїзду в обидва боки, проживання, харчування та розваг.


Ми часто прагнемо кудись подалі, але поруч також є цікаві міста. За 130 км від українсько-угорського кордону є потужне місто Дебрецен.

Друге за величиною в Угорщині, славиться університетом, медициною і велнесом, а з аеропорту Дебрецена можна далі летіти світом. Не загубіть Дебрецен дорогою до Парижу чи Мілану, бо ж направду хороше місто, у якому можна дуже активно й насичено провести уїкенд.

У цьому місті вас очікують архітектура, музеї, галереї, аквапарк зі SPA, зоопарк і колоритна угорська кухня. Ми ж пропонуємо вам покрокову логістику з хорошим бюджетом. Усе — з власного досвіду.



Як доїхати
Із закарпатського прикордонного міста Чоп їде поїзд у прикордонне угорське місто Загонь (рейс Чоп-Загонь, квиток вартує до 100 грн.). Цей потяг курсує щогодини і перетинає кордон протягом тридцяти хвилин. Розклад з’ясовуйте на сайті Укрзалізниці.

Радимо виїжджати якнайраніше, аби провести повноцінні вихідні   у цьому чудовому місті. До прикладу, стартуйте у суботу вранці (шоста-сьома ранку), а назад їдьте у понеділок вранці. Навіть не плануйте повертатися у неділю, адже тоді майже вся неділя мине у дорозі.

У Загоні купуєте квиток до Дебрецену. Електрички та інтерсіті курсують щогодини (розклад з’ясовуйте тут). Чудово, якщо встигнете на поїзд о 8.00 за європейським часом. Півтори години — і вас зустрічає скромний вокзал Дебрецену.


Аналогічно зі зворотною дорогою: поїзд привезе вас назад у Загонь. Із Загоні в Чоп можете поїхати і на таксі. Якщо зберете компанію з 4 людей, то заплатите не більше, ніж за потяг, але будьте готові до черг на кордоні.

Важливо: купіть в Україні форинти. Ви можете розраховуватися і карткою, але в Дебрецені майте готівку, бо не всюди є термінали.

Підсумок: Білет до Загоні — до 100 грн. Білет до Дебрецена — до €10. Уся дорога обійдеться вам у межах €26.


Громадський транспорт
У Дебрецені можете гуляти пішки, але відстані відчутні. З вокзалу до центру йти близько 30 хвилин. Дорога з центру до університету також забере хвилин 25. А ось до аквапарку однозначно треба їхати.

Прокатайтеся жовтим трамваєм, який органічно вписується у жовтий архітектурний ансамбль Дебрецена. У місті є одна трамвайна лінія, яка починається із вокзалу, проходить через все місто і повз основні його пам’ятки. Відтак ви можете   влаштувати собі трамвайну екскурсію.


Квиток на всі види транспорту коштує 300 форинтів (30 грн). Купуйте квитки або проїзний у відповідних кіосках. Якщо купуєте білет у водія, то заплатите 400 форинтів.

Підсумок: Загалом виділіть собі близько 2 тис. форинтів (200 грн) на трамвай. Це у тому випадку, якщо будете їхати в аквапарк, зоопарк або до околиць Дебрецена.

Архітектура
У Дебрецені доволі щільна концентрація архітектурних будівель, скульптур та історичних родзинок.

На центральній вулиці Піац розташувалася Велика церква Дебрецена — унікальна й красива жовта будівля реформаторської церкви. Величезний собор архітектури класицизму вміщає 5 тис. людей. Тут можете зустріти студентів Реформаторського педагогічного коледжу, який знаходиться на площі Кошута. Коледж — це величезне старовинне приміщення неоготичного стилю, його особливість — високі аркові вікна й маленька вежа з годинником.


Перед собором, на площі Кошута встановлений п’ятиметровий постамент —пам’ятник Лайошу Кошуту, прем’єр-міністру і правителю-президенту Угорщини. До слова, у соборі реформаторів зберігається реліквія — крісло Кошута, який проголосив повалення престолу Габсбургів 14 квітня 1849 року.

Також подайтеся до Реформаторської колегії Дебрецена, яка була заснована у 1538 році. Тут знаходиться величезна бібліотека, у якій понад півмільйона історичних та релігійних видань. У колекції рідкісних екземплярів є Святе письмо, яке можна читати понад 250 мовами. У музеї є експозиції шедеврів церковного та ювелірного мистецтва.


На головній площі Дебрецена, за величезним фонтаном вабить фасад готелю Золотий бик, який постав тут у 1699 році.

Якщо прогуляєтеся із центру, то натрапите на Університет Дебрецена. Споглядаючи цю розкіш, згадуєш палацовий комплекс Бельведер у Відні. Величезна будівля, площа з насадженнями, фонтани, скульптури. Пориньте у камерну атмосферу старовинного вузу, який був заснований у 1538 році, будівля відчинена завжди, у вихідні тут над своїми проектами працюють студенти.


Також обов’язково радимо відвідати Червону церкву, Маленьку Кальвіністську церкву, Католицький собор Святої Анни, приміщення резиденції єпископа у Дебрецені, Театр Міхая Чоконаї-Вітеза. Також милуйтеся і фотографуйтеся біля пам’ятників: Лайошу Кошуту, Міхаю Чоконаї-Вітезу, Іштвану Бочкаї — всі вони переважно зосереджені у центральній частині міста.

Активності: Музеї і СПА
Поєднайте у Дебрецені мистецтво і SPA. До прикладу, першого дня сходіть у музей і аквапарк, а для наступного залишіть ще два музеї та зоопарк.

Отже, арт-маршрут розпочинайте з музею Дері, який знаходиться у центрі міста. Перед унікальною будівлею розкинувся сквер із великою кількістю скульптур і флористичними дивами. До речі, увесь Дебрецен — це флористичний оазис, обов’язково прогуляйтеся крізь зелені арки неподалік Великої церкви Дебрецена.

У музеї вам дадуть квиток (2 тис. форинтів = 200 грн), який діє тут, а також у ще двох музеях, про які йдеться нижче. Квиток діє три тижні, також просіть у співробітників карту, аби знати, де шукати інші дві мистецькі локації. На момент наших відвідин у музеї Дері працювали дві експозиції — живопис Мігая Мункачі, а також історія католицизму.

Пункт №2 мистецького шляху — Центр сучасного мистецтва і контемпорарі. Це велика біла локація з високими вітринами. На кожному поверсі вас чекають окремі затемнені кімнатки з психоделічною атмосферою, музей загалом є інтерактивним. А ще тут є куточок для вашої творчої імпровізації — червоно-зелена кімнатка, де можна самому займатися пісочною анімацією, є фотозона, мольберт, стіл для малювання у усім необхідним.

Знайдіть у собі бажання піти і до третього музею — книги. Він найменший, трішки далі від центру і, на перший погляд, не такий захопливий, але ви будете приємно потішені. Тут стіни і стелі розписані малюнками книг, вітражі світяться ілюстраціями з друкованих видань, посеред одного з залів побачите столик зі стільцями у повітрі, на якому лежить аркуш паперу, а хтось пише по ньому пером — це флюоресцентна ілюзія.

Друга кімнатка — це затемнений кінозал з лавками і кольоровими подушками, а з екрану дивакуватий герой оповідає казки. Ще в одній кімнатці на цегляній підлозі виникають тексти, такої нереальності в усьому музеї багато. Інше крило музею — це дивовижні скульптури.

Дебрецен — це і басейни. Аквацентр розташувався у великому парку, де є також вечірні клуби. День на басейнах коштуватиме 1800 форинтів (180 грн.), за комплекс саун треба додатково заплатити близько 1000—1500 форинтів (100—150 грн).

Підсумок: Виділіть на розваги 5 тис. форинтів (500 грн.)

Де зупинитися
Номер у тризірковому готелі коштує €30 і більше. Місце у хостелі — десь так само. Найкраще і найцікавіше шукати житло на сервісах Airbnb та Couchsurfing. На Airbnb є житло від €13.

З власного досвіду знаємо, що на   Couchsurfing зареєстровані доброзичливі дебреценці, які радо приймуть вас у гості, проведуть екскурсію, нагодують і навіть заграють на гітарі. Тож реєструйтеся на   Couchsurfing, правильно і ретельно заповніть свій профіль і щиро напросіться у гості.

Підсумок: майте €50 на дві ночі. Або ж шукайте варіанти Couchsurfing.

Їжа
Організуйте собі класний гастротуризм з пікантною угорською кухнею. Традиційні бограч, боб-левеш, чірке-папрікаш — смачно й з перчинкою! У центрі Дебрецена розташувалися заклади з угорським напрямком, але є і американська та класична європейська кухні.


Порції у Дебрецені щедрі, тож не поспішайте замовляти дві страви на обід. Тут ресторанні хот-доги різних варіацій — це вже повноцінна страва!

Скільки коштує їжа? Хотдог вартує 800 форинтів (80 грн), супи і другі страви вартують від 1200 форинтів (120 грн).


Насолодіться тут і кавою. Кажуть, що у Дебрецені складно знайти погану каву. Неодмінно завітайте у кав’ярню у   центрі міста Volt egyszer (Piac u.16). Двоповерховий заклад з приязним і професійним сервісом, милим дизайном — м’які зелені крісла біля величезних вітрин, дивани попід стіною, стіл-гойдалка, гра світла, сувенірні склянки, стриманий мінімалізм із яскравими деталями. Ціна за відмінний еспресо — 350 форинтів (35 грн).

Підсумок. Сніданки, обіди, вечері, кава на два дні у кращих закладах Дебрецена вартуватимуть у межах семи тисяч форинтів (700 грн). Усе залежить від ваших апетитів і вподобань.

Загальний орієнтовний бюджет. Якщо сплюсувати дорогу, житло, музеї, аквапарк, їжу, то загальна сума складає €130. Може бути навіть менше, якщо знайдете безоплатне житло. Бюджетна поїздка, зате вражень багато. Не пропустіть Дебрецен на шляху до європейських столиць.

http://fakty.ictv.ua/
Евеліна Гурницька

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат