На Закарпатті СБУ відпустила Івана Данацка, який вивісив "балогівськый" прапор

admin 01.01.2017 12:14 ПОЛІТИКА

 

Особою, яка вивісила так званий русинський прапор на флагштоці поряд з будівлею Закарпатської ОДА, виявився Іван Данацко. Представники поліції склали на нього протокол про адміністративне порушення, а СБУ запросила на профілактичну бесіду.


Свій чинок Данацко пояснив тим, що вже третій рік вимагає від СБУ заборонити вивішувати на адмінбудівлях прапори інших держав, зокрема, Угорщини, спецслужба не бачить в цьому проблеми, вважаючи, що чужоземні прапори на міськрадах та сільрадах встановлені законно:

Третій рік боротьби з СБУ по факту проблеми прапорів других держав на адміністративних будівлях Закарпаття, а у відповідь, що це прапори національних меншин і вони висять в рамках чинного законодавства. Я пообіцяв, що якщо не вирішать цю проблему, тоді я зроблю їм подарунок на Новий рік. Пообіцяв – зробив!, – зазначив Іван Данацко.

Для Івана Данацка хочемо повідомити, що історичним прапором русинів був синьо-жовтий прапор.

Павло Федака, доктор історичних наук повідомив “Трибуні”, що з 1709 року згадується синьо-жовта барва у прапорництві Закарпаття. Синьо-жовту стрічку дарувала і імператриця Марія Терезія єпископу просвітителю А. Бачинському. Це були кольори місцевих єпархій. Це і кольори прапора першої хвилі еміграції русинів до Америки. 1919 року з’їзд русинів пройшов також під синьо-жовтою фаною. До Чехословацької республіки Закарпаття входило також під синьо-жовтими стягами. З XVIII ст. до 20-х років узагалі не було іншого прапора на Закарпатті, окрім синьо-жовтого, розповів П. Федака. Навіть кахлі XVII століття Невицького замку мають синьо-жовте забарвлення.

У 20-ті роки на Закарпатті справді був поширений прапор російського царизму, який прийняли русофільські організації (общество імені Духновича), як прапор загальноруської єдності. Він був занесений російськими емігрантами.

Русинський прапор – синьо-жовтий. Цей факт підкріплений багатьма доказами. Синьо-жовтий прапор мають також міста Кошіце, Пряшів, Берегово., – зазначив Павло Федака.

Прапор, який вивісив Іван Данацко видуманий у 90-хроках ХХ століття і культивувався на Закарпатті родиною Балог для створення окремого політичного анклаву.

trubyna.org.ua/

admin

Коментарі :


04.01.2017 15:24 ****

Це хто проти !Галичани на ЗакарпаттІ! Читайте історію історика Галушко. Русини були є і будуть!Цікавий,колоритний,народ,із різними національностями. І перестаньте вживати нацменшини. Усі хто ненароджений на Закарпатті є нацменшини.а народжені НІ!.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат