Закарпатські депутати вимагають   змін до Конституції і відновлення СЕЗ

05.04.2016 21:38 ПОДІЇ

Від депутатського корпусу Закарпатської облради направили звернення до Президента, Прем’єр-міністра, Верховної ради щодо зміни принципів децентралізації щодо Закарпаття.

Обранці просять невідкладно внести зміни до Конституції та законів України з метою відходу від централізованої моделі управління та передачі органам самоврядування широких повноважень. Також вимагають відновити дію спеціальної економічної зони, необхідність і бажаність якої закарпатці задекларували ще у 1991-му під час обласного референдуму. Тоді, нагадаємо, 78% краян віддали голоси «за» проголошення області спеціальною самоврядною територією України. Депутати переконані: без якісних змін законів реальну дієву децентралізацію провести неможливо. Поки, усе лише на папері, жодних реальних повноважень місцеві ради краю не отримали. Більше того, наприклад, дозволи на користування надрами досі видають в столиці, податки та збори – йдуть повз обласний бюджет, а субвенціями й дотаціями Закарпаття суттєво обділене.

«В умовах децентралізації, яка була заявлена, 16 найпотужніших підприємств, на яких працює близько 15-ти тисяч людей, які платять податки на різні рівні,   близько півмільярда гривень переведені у Львівську область! Сьогодні в кожній області з держбюджету виділені мільярди на будівництво доріг, в Закарпатській - нуль. Не кажучи вже про те, що прикордонне Закарпаття досі не включили в митний експеримент, де передбачено надпланові надходження платежів направляти на розбудову доріг регіону. І таких багато прикладів, - висловив думку закарпатських обранців депутат «Опозиційного блоку»   Олександр Ледида, - Поки заяви вищого керівництва держави, на жаль, розходяться з реальними ділами, а з області намагаються зробити таку собі безправну сільську раду, - резюмував депутат.

ТЕГИ : СЕЗ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат