Що потрібно знати закарпатцям про оподаткування автомобілів

admin 02.03.2016 17:06 ПОДІЇ

З 1 счня 2016 року суттєвих змін зазнав порядок справляння транспортного податку.


Тепер об'єктом обкладення транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більш як п'ять років (включно) та середньоринкова вартість яких ста­новить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встанов­леної законом на 1 січня. У 2015 р. транспортний податок спла­чували власники з автомобілів, які використовувалися до п'яти років та мали об'єм циліндрів двигуна понад 3000 см 3.

Середньоринкова вартість визначається Міністерством еко­номічного розвитку і торгівлі України за методикою, затвер­дженою Кабінетом Міністрів України виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об'єму циліндрів двигуна, типу коробки перемикання передач, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на офіційному сайті Міністерства.
Платниками транспортного податку, як і торік, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти. Ставка не змінила­ся — 25000 грн на рік за кожний автомобіль.
Законом України від 24.12.2015 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надхо­джень у 2016 році» прописано особливості сплати податку у зв'яз­ку із закінченням п'ятирічного віку та викраденням автомобіля.
Так, у разі спливу п'ятирічного віку впродовж звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, у якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п'яти років.
У разі незаконного заволодіння третьою особою легковим авто­мобілем, який є об'єктом оподаткування, транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачується з місяця, наступ­ного за місяцем, у якому мав місце факт незаконного заволо­діння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджу­ється відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєст­ру досудових розслідувань, виданим уповноваженим дер­жавним органом. У разі повернення автомобіля його власникові (законному володільцю) податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль було поверну­то відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду.
Власники — юридичні особи в разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем подають уточнюючу декларацію впродовж ЗО календарних днів з дня внесення ві­домостей про вчинення кримінального правопорушення до Єди­ного реєстру досудових розслідувань; а в разі повернення — впродовж ЗО календарних днів з дня складення постанови слідчого, прокурора чи винесення ухвали суду.
Платники податку — юридичні особи самостійно обчислю­ють суму податку на 1 січня і до 20 лютого 2016 р. подають до державних податкових інспекцій за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Щодо об'єктів оподаткування, при­дбаних упродовж року, декларацію юридична особа — платник подає впродовж місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в яко­му виникло право власності на такий об'єкт.
Обчислює суму податку з об'єкта/об'єктів оподаткування фізичних осіб державна податкова інспекція за місцем реєст­рації платника податку. Податкове повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити над­силається (вручається) платникові до 1 липня.
Щодо об'єктів оподаткування, придбаних упродовж року, пода­ток фізична особа — платник сплачує починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт. Податкове повідомлення- рішення надійде новому власникові після отримання державною податковою інспекцією інформації про перехід права власності.
                                                                                                        ДПІ у м.Ужгороді

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат