Закарпатською дорогою зеленого золота можна пройтися у музеї лісу Ужгородщини (ФОТО)

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 27.12.2016 14:01 ДОЗВІЛЛЯ

 

Зеленим золотом Закарпатської області є її безкраї ліси. На душу населення краю припадає 0,55 га лісів і 165 куб.м деревини. Для України в цілому ці показники становлять, відповідно, 0,17 га та 16,4 куб.м.

Ліси в області зростають на площі 695,8 тис. га, а загальний запас деревини складає 207,5 млн куб. м. Лісовий фонд, що наданий у постійне користування Ужгородського лісгоспу, займає площу 17,4 тис. га і має лісгосп велику історію. Відтак, лісівники вирішили зробити музей, присвячений лісу, на екскурсії в якому може побувати будь-який турист.

Лісовий музей культури лісу і лісового господарства розташований поблизу кордону з Угорщиною за 25 км від Ужгорода у мальовничому селі Велика Добронь, яке вважається столицею українського перцю.

Музей лісу у Великодобронському лісництві Ужгородського лісгоспу має у своєму розпорядженні колекцію з опудал птахів і тварин - основних мешканців лісів Ужгородського району і Закарпатського краю.


Дерев'яні вироби вже багато століть супроводжують людину Закарпаття у повсякденному житті. Лісівники Срібної землі здавна займалися заготівлею лісу - з деревини виготовляли майже все: будинки, посуд, предмети інтер'єру, човни, господарське приладдя і навіть взуття. Людина завжди залежала від лісу. Це зараз все виробництво автоматизовано, а в XIX столітті процес обробки деревини був неймовірно трудомістким.

Суворі лісоруби, в непрохідних лісових масивах рубали сокирами велетнів-дубів і буків. Первинна обробка лісу відбувалася тут же на місці - деревину обробляли від сучків і гілок. Після цього колоди по бурхливих гірських річках і спеціальних лісосплавних каналах сплавлялися до деревообробних фабрик, звідки їх шлях лежав уже в усі куточки Європи.

Важливим етапом була сушка лісу - адже якщо деревина не висушити належним чином, вона починає гнити. Про весь процес заготівлі та обробки деревини й лісових мешканців можна дізнатися, завітавши в музей у Великодобронського лісництва.

Працює він уже два роки і з кожним місяцем він користується дедалі більшим попитом серед місцевих жителів. Але туристи про нього ще не настільки знають. Плату за екскурсії не беруть. Але потрапити туди можна тільки за попереднім записом: школярі різного віку вельми охоче відвідують його, приходять і літні люди.

Представлені у залі колекції комах - шкідників лісу і ентомофагів, а також набір фрагментів різних деревно-чагарникових порід, пошкоджених комахами і хворобами; колекція насіння деревних і чагарникових порід, які ростуть на території нашої області.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

ТЕГИ : ліс

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат