Гельсінська спілка з прав людини розповіла про свою місію в Закарпатті

Ірина Олаг, студентка відділення журналістики УжНУ 08.09.2016 14:13 ПОДІЇ

 

У приміщенні Ужгородської центральної міської бібліотеки відбулося обговорення значущої організації в історії України — Української Гельсінської спілки.

Організатори заходу — громадська приймальня Української Гельсінської Спілки з прав людини в Ужгороді, ГО «Закарпатська громада» та Ужгородський місцевий центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Модератор дійства Тарас Гайдук поділив дискусію на 3 етапи, кожен із яких розкривав поняття Українська Гельсінська спілка. Він розпочав першу частину, присвячену історії створення Української Гельсінської групи: рік офіційного заснування, її членів, мету і завдання. Зауважив про проголошення на основі УГГ Української Гельсінської спілки 7 липня 1988 року як української громадсько-політичної та правозахисної організації, відзначивши її особливості.

Бесіду продовжив Михайло Басараб, заступник директора інституту післядипломної педагогічної освіти, який розповів про створення Української Гельсінської спілки на Закарпатті: «Найголовніше завдання організації — боротьба проти комуністичної ідеології. На жаль, у сучасних організаціях не настільки простежується активність щодо проблем суспільства, як це було в тієї ж УГС. Тоді організація була збудником масових процесів на Закарпатті».

Борис Кондратюк, член Української Гельсінської спілки з прав людини в місті Ужгороді, перейшов до другого етапу розповіді, зорієнтувавши увагу на сучасному етапі розвитку УГС в Україні та на Закарпатті. Борис зазначив: «Місія організації — це утвердження верховенства права і прав людини. Напрямки діяльності: безкоштовна правова допомога, судовий захист та документування злочинів серед категорій населення, які стали свідками порушень прав людини в окупованому Криму чи зоні АТО. І хоч ми живемо в демократичному суспільстві, але наші діяння інколи «винагороджуються» провокаціями та різного роду залякуваннями. Тому тиск є, його створюють, як створювали і за часів УГС».

Третім і завершальним етапом стало повідомлення спеціаліста Головного територіального управління юстиції в Закарпатській області Владислава Товтина про підписання 22 липня меморандуму про співпрацю з ГО «Закарпатська громада», на базі якої працює Українська Гельсінська Спілка з прав людини на Закарпатті. Він додав, що задоволений такою співпрацею, адже вона побудована на захисті прав людини.

Ірина Олаг, студентка відділення журналістики УжНУ

ТЕГИ : Закарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат