Точка зору: Чи потрібне закарпатцям об'єднання громад?

admin 12.08.2016 08:49 ПОДІЇ

Як мені стало відомо, що потихеньку в Іршавському районі проводяться «сходки» та агітація щодо об'єднання громад, «тіпа» об'єднуймось бо якщо ні, то з Київа об'єднають нас як вони хочуть.


Все було б добре, але якщо не одне еле… є ще і МИ, прості жителі, думка яких повинна враховуватись в першу чергу (при нормальній владі!). Закон пише "Про добровільне об'єднання територіальних громад", а не примусове, як це нам хоче нав’язати теперішня влада, яка за 25-ть років не зробила нічого для народу, а зараз робить вигляд, що переймається про добробут нашого життя.

Що таке успішна країна?

Успішна країна складається з успішних сіл, селищ, міст. Успішна країна – це люди, задоволені життям, (а не існуванням), комфортним та змістовним. Це коли не десь в фільмах, а на яву живеш, де тебе влаштовує рівень життя, гарна робота, навчання, лікування, відпочинок, законність влади. Чи зможе громада з обмеженими ресурсами, недостатньою для соціального та економічного розвитку, забезпечити гідний рівень життя людей? Чи може бути успішною країна з бідними територіями?
Навряд чи!!!
Що таке спроможна громада? Це та територіальна громада села (селища, міста), яка може самостійно або через відповідні органи місцевого самоврядування забезпечити належний рівень освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального господарства. Це включає в себе і фінансову спроможність, і кваліфікованих та відповідальних працівників, органів місцевого самоврядування. Так повинно бути в кожній створеній громаді.
Які переваги спроможної громади?
Спроможна громада прозоро планує власний розвиток, ставить та виконує стратегічні завдання, залучає інвестиції, розвиває економіку, сприяє місцевому підприємництву. Вона має сучасно обладнані дитячі садки та школу, фельдшерсько-акушерські пункти з кваліфікованими працівниками, поліцією, пожежною частиною, соціальною службою, прокуратурою, судом, має якісні дороги, транспорт, водопостачання, водовідведення, газ, освітлення, зв’язок тощо.
А чи у всіх селах зараз є це вся необхідна інфраструктура яка потрібна для самодостатніх об’єднаних громад. А де немає, то звідки йому взятись?

Що зараз заважає, без об'єднання громад, все це мати ???

Може влада таким чином хоче заховати свою безвідповідальність, марнотрацтво, порожній б’юджет, який вони розікрали ?
Головні принципи децентралізації – справедливість, доцільність та відповідальність. Це те, що зараз дуже потрібно нашій державі. Але це все не з нашими теперішніми керівникам. Наприклад в багатьох сільських радах Іршавського району, і не тільки, це стосується нашого району, сільські голови сидять склавши руки, виправдовуючись відсутністю коштів. Мовляв, грошей немає, тому ми нічого не робитимемо. Такого не повинно бути!
Держава забезпечує прийняття всіх необхідних законів, передає ресурси та повноваження на місця. У результаті реформи держава створює необхідні умови для розвитку громад, а вже вони самі обирають пріоритети: чи потрібен громаді і місцевій молоді новий коледж чи училище, чи дати «зелене світло» інвестору з переробки відходів, чи запустити новий маршрут транспорту, чи побудувати додатковий медичний заклад.
І тут знову з’являється «Але»… Створивши об'єднання територіальних громад з декількох бідних сіл чи не почнеться наприклад: ліквідація шкіл з трьох в одну, скорочення медперсоналу і так далі, задля економії коштів? А в нашій державі, за останні декілька років збільшилась кількість безробітніх.
Яка наша роль, як громадян у цьому процесі? Місце, де ми живемо, село, селище, місто – називається територіальною громадою. А ми, громадяни, самі хазяйнуємо на цій території, тобто маємо право на місцеве самоврядування, обираючи голову сільської, селищної чи міської ради та місцевих депутатів. Ті, кого ми обираємо, несуть перед нами відповідальність, але це все тільки формально! На превеликий жаль!!! Але і ми відповідальні за власний вибір та подальший контроль влади. Перед тим, як обрати місцеву владу, ми зобов’язані вивчити передвиборчу програму кандидатів, критично ставитись до популістських обіцянок, зважати на репутацію майбутніх очільників органів місцевого самоврядування. Чи правильно ми виконуємо наш обов’язок???
І ще одне «Що»?... Що буде з надходженнями до місцевих бюджетів? Як їх ділити? Які будуть видатки? Що буде з комунальною власністю? Як вона буде переоформлятися? Що буде з аграрними землями за межами населених пунктів? Чи будуть громади ними розпоряджатися? Є лише обіцянки, але чому б не прописати все відразу?
За планами, після об'єднання громад у найбільшому населеному пункті будуть сформовані місцеві ради, а замість сільрад у малих селах будуть обрані сільські старости. Але старости не будуть мати жодних повноважень та можливості приймати рішення, а тоді питання для чого вони?

Є такі села, які не хочуть об’єднуватись, або не згідні з визначеним центром територіальної громади.
Люди з маленьких сіл мають розуміти, що їх більші сусіди після об'єднання залишать собі всі гроші. Цілком можливо, що в результаті відсотків 20 малих сіл будуть забуті і знищені. Там де нема сільської ради, там нема села!
На сам кінець хочу сказати що я не проти об'єднання громад, але на даний час і не за, так як є багато запитань, а влада навіть не намагається дати відповідь.

На мою думку, є більш важливіші питання, ніж питання про об’єднання громад!

Ярослав Сухан Іршава.

Новини Закарпаття

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат