Валерій Мурга: «Лісові розсадники – гарант примноження лісових угідь Закарпаття»

admin 08.08.2016 11:41 СОЦІО

 

У системі Закарпатського лісового та мисливського господарства вибудувана і успішно функціонує система лісорозведення та лісовідновлення.

Як розповідає головній лісівник краю Валерій Мурга, в галузі створені всі умови для вирощування здорових, якісних лісів - від заготівлі, переробки лісонасіннєвої сировини і зберігання лісового насіння, вирощування стандартного садивного матеріалу, проведення лісокультурних робіт - до рубок догляду за лісом. Впроваджено і функціонує передова технологія по переробці лісонасіннєвої сировини і зберігання лісового насіння, яка дає можливість отримувати високоякісний насіннєвий матеріал і забезпечувати його повноцінне, тривале зберігання.

- ЛіFotorCreatedсові розсадники - гарант примноження лісових угідь Закарпаття. Щорічно лісівники вирощують мільйони нових сіянців, які потім «переїжджають» на постійне місце проживання в ліс. Тільки за весняну кампанію було лісовідновлено 3155,5 га, створено лісових культур на площі 1222,5 га (115% виконано), в тому числі доповнено лісових культур на площі 400 га. Догляд за лісовими культурами зроблено на площі 2392 га. Думаю, такі цифри підтверджують дбайливе ставлення до лісових багатств краще будь-яких слів, - вважає Валерій Мурга.

Одні з кращих лісових розсадників розташовані на території ДП «Брустурянське ЛМГ». Для ведення лісового господарства підприємство забезпечене відповідною лісонасіннєвою базою, на об’єктах якої заготовляють покращене насіння основних лісоутворюючих порід. Це насіння висівають у 14 лісових розсадниках загальною площею 4,6 га.

Найбільша їх кількість – 7 розсадників – є у Грушівському лісництві, ще по два функціонують на території Кедринського та Плайськоко лісництва, а по одному діють у Турбатському, Буштинському та Груниківському лісництвах. Окрім того, на підприємстві, в Буштинському лісництві, функціонує теплиця, де для забезпечення озеленення території вирощується туя західна. На лісових розсадниках підприємства також працюють шкільні відділення, загальною площею 0,55 га, де вирощується 55 тис. штук ялини звичайної. Забезпечують роботу лісових розсадників 7 лісокультурних бригад з 38 осіб.

Вкрай важливо зберегти лісові розсадники, адже все починається саме з них. Без розплідників НЕ буде сіянців для проведення лісовідновлювальних заходів. Всі ми зацікавлені тільки в якісному районованих посадковому матеріалі, і наше завдання - зберегти і примножити те, що було колись створено нелегкою працею багатьох людей не одного покоління в самих різних куточках нашого дивовижного краю лісів й гір, - розповідає директор ДП «Брустурянське ЛМГ» Михайло Бігун.

admin


За матеріалами прес-служби Закарпатського ОУЛМГ

ТЕГИ : ліс

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат