У Закарпатті розширять "Зачарований край"

admin 21.07.2016 10:33 СОЦІО

Територію національного парку «Зачарований край» планується розширити і цифра сягає від 3 тисяч га до 13,5 тисяч га. З цього приводу в середу, 20 липня, відбулось засідання робочої групи щодо «Погодження змін меж (розширення) території Національного природного парку «Зачарований край».

На заході були приступні заступник голови Закарпатської обласної адміністрації Віктор Мікулін, начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга, директор департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА Сергій Рішко, директор ДП «Довжанське лісомисливське господарство» Василь Ледней, голова Іршавської РДА Олександр Горін, директор НПП «Зачарований край» Іван Піняшко та заступник директора з наукової роботи Василь Мочан, керівник управління містобудування та архітектури Закарпатської ОДА Микола Пігуляк, начальник ДСНС в Закарпатській області Роман Гудак, сільські голови, представники громади та наукових кіл.

Метою зібрання робочої групи було обговорення та погодження змін меж (розширення) території Національного природного парку «Зачарований край».

За круглим столом обговорили питання розширення території парку за рахунок приєднання земель, на яких збереглися праліси, підвищення агітаційно-пропагандистської роботи щодо важливості збереження природи Українських Карпат. На сьогоднішній день площа пралісів і перестійних лісів Закарпаття сягає понад 60 тисяч гектарів. Частина, а саме 390 га розташовані на території НПП «Зачарований край» (загальна площа парку - 6101,0 га). А на території (13,5 тисяч га), яку планують розширити командою проекту ідентифіковано 2314,5 га цих цінних лісів. Особливість їх у тому, що тут зростають букові праліси, які є гідними кандидатами, щоб увійти до складу об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Також є резерват бука лісового площею 242 га. Праліси та старовікові ліси парку та території пропонованого розширення мають вже багатовікову спадщину. За підрахунками їм – від 175 до 190 років. Відповідно проект «Збереження карпатських пралісів» шляхом розширення території Нацпарків - природоохоронний.

В рамках вищезазначеного проекту зроблено наступне:

- Проведено інвентаризацію пралісів та старовікових лісів, що знаходяться за межами парку;

- Підготовлено наукове обґрунтування щодо розширення території парку до якого увійшов і менеджмент план на 10 років з врахуванням розширення парку;

- Отримано експертний висновок провідної наукової установи Інституту екології Карпат;

- Міністерство екології та природних ресурсів надало попереднє погодження даного обґрунтування;

Заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін:

«Питання щодо розширення території парку досить актуальне у наш час. Позиція обласної влади – це позиція Уряду України Міністерства екології та природних ресурсів та Європейської спільноти. Є унікальний шанс зберегти праліси, як унікальне природне явище, яке є тільки в Карпатах. Впевнений, що ми збережемо природу Закарпаття, а надалі це забезпечить їх використання, сприятиме надходженню туристичних інвестицій у Закарпаття. Позиція у нас єдина, однак є ще ряд тимчасових питань».

На думку начальника Закарпатського ОУЛМГ Валерія Мурги потрібно спільно працювати над розширенням національного природного парку:

«Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства та Державне агентство лісових ресурсів виступає за розширення території меж Нацпарку. Однак ми маємо враховувати думку всіх сторін. А це керівництво області, представники місцевих рад, лісівники та мисливці, екологи, науковці й представники громади Іршавщини. Для цього при прийнятті остаточного рішення ми зобов'язані враховувати три фактори – збереження лісового фонду, соціальний фактор в районі та економічний фактор. Хочу також наголосити, що економічний фактор для нас не показник. Є такі території, які незалежно від того, кому вони будуть підпорядковуватися, їх режим користування в них не зміниться. Належна охорона буде як в лісовому господарстві, так і в Нацпарку. Впевнений, що уже в найближчий час питання розширення території буде вирішено остаточно», - резюмував начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга.

Разом з тим, представники громадськості та органів місцевого самоврядування не дійшли не згоди стосовно розширення території на 13,5 тисяч гектарів. включення особливо цінних ділянок до складу парків. Затягування розгляду даного питання вони аргументують необхідністю провести цілий ряд лісогосподарських та протипожежних заходів, а також здійснити комплекс необхідних соціально-економічних розрахунків й переглянути наукову доцільність розширення саме на таку площу. Тож, підсумком стали домовленості про вивчення даного питання та подальші зустрічі в громадах, адже рішення повинні прийматися спільно.

admin


За матеріалами прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

ТЕГИ : ліс

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат