У митних зонах Закарпаття почалася війна за д’юті-фрі

admin 15.06.2016 21:52 ПОДІЇ

Група Мошака-Ровта має намір витіснити групу Гранца-Потьомкіна з митних зон на кордонах


На нашу скриньку прийшов лист від фірми «Д’юті Фрі Трейдинг», яка здійснює торгівлю у митних зонах на КПП Закарпаття.

Суть листа в тому, що «Д’юті Фрі Трейдинг» вже багато років успішно здійснює торгівельну діяльність, але нещодавно їх намагаються витіснити невідомі конкуренти. «Д’юті Фрі Трейдинг» звинувачує в цьому Закарпатську митницю Державної фіскальної служби.

«Нещодавно стало відомо, що Закарпатською митницею ДФС наказами від 06.04.2016 року надано попередню згоду на надання безоплатно в тимчасове користування Товариству з обмеженою відповідальністю «Карпаті Трейдинг» (ЄДРПОУ 40002710) земельних ділянок в міжнародних автомобільних пунктах пропуску в сфері діяльності Закарпатської митниці для службових потреб. Станом на 01 червня 2016 року відомості про ТОВ «Карпаті Трейдинг»   в Реєстрі магазинів безмитної торгівлі, який є у вільному доступі на офіційному сайті ДФС України, відсутні.

Ще більше здивування та закономірне обурення викликає те, що при прийнятті цих наказів Закарпатською митницею ДФС проігноровано рішення ДФС України від 18 грудня 2015 року про відмову в наданні дозволу на відкриття та експлуатацію магазинів безмитної торгівлі Товариству з обмеженою відповідальністю «Карпаті Трейдинг».

На аналогічні звернення щодо виділення земельних ділянок   СП у формі ТОВ «Д’юті Фрі Трейдинг», яке є оператором безмитної торгівлі з бездоганною репутацією ось вже 25 років, є утримувачем тринадцяти магазинів безмитної торгівлі на кордонах з 6-ма країнами, а також стало переможцем Всеукраїнського рейтингу «Сумлінні платники податків – 2014», Закарпатська митниця ДФС відмовила, мотивуючи це тим, що вирішення цього питання не належить до її компетенції.  

Такі нахабні дії ТОВ «Карпаті Трейдинг» є наслідком відсутності реагування на незаконні дії посадових осіб Закарпатської митниці ДФС та Мукачівського прикордонного загону. Ще 10.06.2016 року керівників Мукачівського прикордонного загону та Закарпастької митниці ДФС повідомлено про ці кричущі факти самоправства з боку ТОВ «Карпаті Трейдінг», однак належне реагування відсутнє. Аналогічною є ситуація на пункті пропуску «Дзвінкове», де теж ведуться монтажні роботи без відповідних дозволів», - йдеться в листі.

5555
На фото: Свої магазини нові д'юті-фрішники монтують відразу біля старих магазинів конкуретів.

Тим не менше, ми вирішили отримати інформацію про «Карпаті Трейдинг» за кодом ЄДРПОУ і нам видало доволі мало інформації. Тим не менше, стало відомо, що з вересня 2015 року компанію очолює Дочинець Катерина Яношівна, а фірма знаходиться за адресою в Ужгороді вулиця Івана Франка, 1. Щоб стало зрозуміліше – це стадіон «Авангард». Інші співзасновники з Одеської області та Вінниччини і їхні прізвища нам невідомі.

Ми почали шукати, чи раптом Дочинець Катерина Яношівна не фігурує в засновниках інших фірм і, як виявилося, фігурує і не в одній. Пошук видав нам інформацію, що Катерина Яношівна є директором відомого в краї туристичного об’єкту «Воєводино» на Перечинщині. Як відомо, власником «Воєводини» є екс-нардеп від Партії Регіонів Сергій Мошак, а сайт «Ю-контроль» видав інформацію, що вона є засновником компанії «Воєводино Тревел».

Згодом ми отримали інформацію, яка повністю підтверджує, що Катерина Дочинець пов’язана з Сергієм Мошаком і його патроном – відомим мільярдером Алексом Ровтом. Вони троє є засновниками компанії «МІК», зареєстрованої в Нижньому Солотвині (саме там знаходиться відомий рекреаційно-оздоровчий комплекс Алекса Ровта «Термал Стар»).

Таким чином стало зрозуміло, що саме Мошак-Ровт стоять за тим, щоб витіснити «Д’юті Фрі Трейдинг» з митних пунктів Закарпаття.

Звичайно, керівництву «Д’юті Фрі Трейдинг» не зовсім комфортно. 25 років безпроблемної діяльності і раптом знайшовся хтось, хто претендує на частку пирога з магазинів на митницях.

Але варто нагадати, хто ж стоїть за «Д’юті Фрі Трейдинг». Це -- Олександр Потьомкін. Уродженець Сухумі, який створив мережу магазинів д’юті фрі ще у 9 країнах. Чим він цікавий? Просто унікальна біографія. У Сухумі він народився у родині   військових в’язнів. Як виявилося, його мама була німкою. Згодом мама виїхала до Німеччини, а сам Потьомкін працював 7 років журналістом «Комсомольської Правди», а потім і сам виїхав до Німеччини. Він регулярно навідувався в Консульство Росії. Була підозра, що Потьомкін працює на ФСБ. А згодом Олександр Потьомкін повертається в Росію на високу посаду в податкову службу. На той час його однокурсник Куліков очолив МВС Росії і був віце-прем’єром, контролюючи саме митницю. Потьомкін сколотив достатній капітал, щоб зараз бути…письменником.

Поки при владі був Янукович, то Олександру Потьомкіну з його ФСБешно-податковим багажем легко було в Україні   тримати на митницях магазини д’юті-фрі. Тим більше, що сама фірма утворена частково з офшору на Кіпрі. Звичайно, що прізвище Олександра Потьомкіна ми не знайдемо серед засновників, бо це фігура з ряду «сірих кардиналів». А от серед задокументованих засновників є Артур Гранц з групи… уже екс-глави уряду Арсенія Яценюка. А потім вже йдуть компанії офшорного Кіпру та Білорусі, де Олександр Потьомкін мало не базувався свого часу зі своїми д’юті-фрі.

Як тепер будуть вживатися дві фірми, які здійснюють безмитний продаж товарів через магазини   на кордонах, важко сказати. Чи вистачить у юристів   компанії «Д’юті Фрі Трейдинг» сил витримувати доволі активний, хоч і не зовсім правовий, вихід на ринок (який так довго безапеляційно був під ними) дивного конкурента під дахом впливового мільярдера Алекса Ровта? Можливо, що не тільки під дахом Ровта, але й під дахом самого глави ДФС України   Романа Насірова, без якого наша регіональна митниця навряд чи дала згоду пропустити в свою парафію нову фірму з д’юті-фрі правами.

Як у цій ситуації поведе себе голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Безумовно, що місцеве керівництво «Д’юті Фрі Трейдінг» в особі Євгена Танчука вже повинно було звернутися до губернатора з проханням зупинити аферу митників.   А Москаль, як відомо, на ножах з головним ДФСником країни Романом Насіровим і для нього це може бути новим приводом для власного піару, звинувачуючи Насірова в афері з «Карпаті Трейдинг».   А якщо Геннадій Москаль промовчить, тоді цілком можливо, що він в темі і афера з «Карпаті Трейдингом» має регіональний характер під ковпаком Москаля та його вірного голови обласної ДФС Володимира Колєснікова. У такому випадку козирі будуть уруках Романа Насірова, який отримає привід наскаржитися на Москаля Петру Порошенку.

Стежимо далі.

Василь Поляк для Prozak.info

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат