У Закарпатті відкрилася виставка словацького художника з ужгородськими коренями

admin 01.06.2016 10:58 ПОДІЇ

В останній день травня Генеральне консульство Словацької Республіки в Ужгороді радо вітало шанувальників мистецтва в арт-центрі «Галерея Ілько»

В останній день травня Генеральне консульство Словацької Республіки в Ужгороді радо вітало шанувальників мистецтва в арт-центрі «Галерея Ілько» на відкритті виставки вихідця з міста Ужгорода Ніколая Федьковича (саме так подається ім’я митця словацькою мовою).

Останнім часом в «Галереї Ілько» пройшло багато виставок і різного роду мистецьких заходів, але експозиція робіт Ніколая Федьковича – одна з тих знакових, якими ми можемо заслужено пишатися – зазначив на відкритті власник і директор арт-центру Михайло Ілько.

Ідея привезти до Ужгорода роботи Миколи Федьковича виникла близько трьох років тому – розповіла Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Буріанова. На заваді стали, щоправда, відомі події в Україні, але ось сьогодні – Ніколая Федькович таки повернувся в рідне йому місто. Спасибі Закарпаттю, що воно дарувало і дарує світові таких талановитих художників.

Про складний життєвий. і цікавий творчий шляхи Ніколая Федьковича розповіла Клара Карнен-Ковачова з галереї «У ангела» в словацькому місті Кежмарок. Де, власне, і була підготовлена ​​виставка «Nikolaj Fedkovic TOUR».

Спогадами про перші кроки Ніколая Федьковича в мистецтві, про нерозуміння його стилю і манери виконаннями багатьма колегами того часу поділився його давній друг, народний художник України Володимир Микита.

На церемонії відкриття були присутні офіційні особи Закарпатської обласної та Ужгородської міської влади, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, Почесний консул Чехії в Ужгороді Отто Ковчар, представники ділових кіл, творчих об’єднань та навчальних закладів, любителі мистецтва, журналісти.

Ніколай Федькович – аристократ живопису, трубадур сучасності, індивідуал, нерутинне явище на словацькій та європейській сцені – це лише декілька визначень, які давали йому різні мистецтвознавці. І ті, хто завітає до «Галерії Ілька» – матимуть чудову нагоду переконатися в цьому на власні очі….

Володимир Кривошапко, korzonews.info

Довідково

Ніколай Федькович народився 13 травня 1945 року у м. Ужгород. Після від’єднання Підкарпатської Русі від Чехословаччини родина за драматичних обставин переселилася до м. Міхаловце, де й зростав автор. Навчався у Загальноосвітній школі художнього мистецтва м. Брно, а в 1972 р. закінчив Коледж прикладних мистецтв у. Празі у проф. З.Скленарже (консультант – проф. С.Лібенський). У 1976 р. почав педагогічну діяльність в Загальноосвітній школі прикладного мистецтва м. Кошице, яку через 12 років він очолив. Влітку 1989 р. попросив екзіл у Німеччині, після чого оселився в м. Берґіш Ґледбах при Коліні над Рином, де проживав понад 20 років, творив та працював доцентом вільної професії у Кунст Академії. Проте Кошице на тривалий час стало його домівкою.

Художник працює в техніці олійного живопису, каліграфії та створенні об’єктів. Являється представником фігуративного мистецтва. Пробує себе у жанрі Ренесансу, часто пов’язує між собою реалістичні й абстрактні елементи. Митець не намагається фотографічно передавати реальність, але мистецьки поєднує власний досвід з почуттями, часто й рутинними повсякденними подіями, які у своїх роботах звеличує до урочистих моментів.

Однією з винагород, яку Н.Федькович отримав у липні 2013 р., стала Головна премія Міклоша Каплара у змаганнях митців та переможців за всі 50 років існування конкурсу. У 2015 р. за роботи, представлені на виставці «Федькович Тур», художник був номінований на престижну словацьку премію «Кришталеве крило» в області культури.

Фото Костянтина Черкая, korzonews.info

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат