Як страждає закарпатський ліс (ФОТО)

admin 31.05.2016 10:32 СОЦІО

 

Цими вихідними співробітники ДП «Рахівське ЛДГ» провели прес-тур для представників засобів масової інформації Закарпаття. Журналістам показали катастрофу наших лісів.


Почався він з відвідування будівлі Рахівського лісгоспу, де директор Володимир Приступа показав і розказав про його діяльність.

На другому етапі прес-туру співробітники лісгоспу та Говерлянського лісництва продемонстрували представникам ЗМІ камери спостереження за лісами, завдяки яким можна швидко виявити лісову пожежу ще на стадії загоряння та незаконні рубки. Показали високоякісні лісові дороги - пріоритетний напрям роботи лісгоспу.

Не забувають лісівники й про молоде покоління лісів: у Говерлянському лісництві, в урочищі Годор функціонує лісовий розсадник загальною площею 0,80 га. Адже головне гасло цих лісівників - не лише зберегти, а й примножити «зелені легені». Для вирощування високоякісного садивного матеріалу з цінними спадковими властивостями в лісгоспі створена постійна лісонасіннєва база.

Опісля учасникам прес-туру показали, як не варто доглядати за лісами. На території Говерлянського лісництва територія якого складає 5776 га, за словами лісничого Степана Папариги, хворобою уражені близько 2 тисяч гектарів лісу.

- На території Карпатського біосферного заповідника та в Карпатських лісах коїться справжня катастрофа. Протягом 15-20 років на території Закарпаття лютує спалах короїда топографа, який вже знищує ялинники. Крім цього, старіючі смерекові ліси традиційно страждають від характерних для них хвороб - кореневих і стовбурових гнилій, що призводять до гниття дерев на корені, особливо в тих місцях, де ліс схильний до інтенсивного антропогенного навантаження. Ослаблені хворобами ялики легко вивалюються або зламуються вітром, - каже Степан Папарига.

- Питання всихання лісів треба піднімати на загальнодержавному рівні, а не спостерігати. На власні очі ми бачимо, до чого призвели спостереження. Треба збиратися і спільними зусиллями з лісівниками, лісопатологами, біологами та екологами вирішувати питання подальшої долі Карпатських лісів. Інакше ми їх втратимо. Словацькі вчені ще 15 років тому казали, що наші ялинники хворі. Тепер дерева просто падають і ми безсилі перед бідою, - підсумував спілкування з журналістами директор Рахівського лісгоспу.

admin


За матеріалами прес-служби Закарпатського ОУЛМГ

ТЕГИ : ліс

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат