Ужгородська площа Народна вбралася у писанки (ФОТО)

admin 25.04.2016 12:17 ДОЗВІЛЛЯ

 

Минулими вихідними в Ужгороді на площі Народній відбувся щорічний обласний фестиваль-конкурс «Воскресни, писанко!».

Разом з педагогами та дітьми, які приїхали з різних куточків краю, прийшли вшанувати   символ свята Великодня – писанку і керівники Закарпаття – Геннадій Москаль та Йосип Борто, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, депутати та мешканці обласного центру.

Старт фестивалю дали вихованці танцювального ансамблю «Джерельця Карпат», а всю творчу та розважальну частину забезпечили вихованці Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості «ПАДІЮН».

На цьогорічному фестивалі було представлено понад півсотні   унікальних писанкових дерев. 52 команди з кожного району області представляли їх на кованих деревах, які й прикрасили площу по всьому периметру. Поруч з кожним писанковим деревом розташувалися й умільці з різних районів, аби поділитися своїм досвідом створення символу Великодня. Тож краяни мали змогу побачити на виставці більше тисячі писанок виконаних у різних техніках.

- Така унікальність робіт свідчить про багатогранний талант закарпатських дітей та педагогів. А головне, що закарпатці бережуть свої традиції, передають їх з покоління в покоління, активно популяризують їх не лише в Україні, а й за кордоном. Мені дуже приємно було побачити у день відкриття справжній писанковий рай, на який зібралося кілька сотень закарпатців та гостей краю, аби помилуватися пасхальними шедеврами та віддати шану нашим традиціям, - зауважив Йосип Борто.

- Народні традиції мають бути вічними. Тільки тоді народ можна вважати по справжньому багатим, автентичним. Наші освітяни та їх учні роблять все аби ці традиції жили, - підкреслила очільниця департаменту освіти і науки ОДА Ганна Сопкова.

- Нас зібрала писанка, а писанка символізує життя. Життя народу, життя традицій і життя краю, - зазначив під час вітального слова голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.
Відтак призерів конкурсу на найкраще писанкове дерево визначили у трьох номінаціях: серед місцевих органів управління освітою, професійно-технічних та навчальних закладів обласного підпорядкування.

Тож, «пальму першості» одержали: управління освіти, молоді та спорту Виноградівської РДА, Перечинська школа-інтернат І-ІІ ступенів та вище професійне училище № 34 м. Виноградів, роботи яких визнано найкращими.

Володарі призів за 2 місце стали: управління освіти, релігій та у справах національностей Хустської міської ради, Домбоківська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів, Свалявський професійний будівельний ліцей.

Відтак 3 місце посіли: управління освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Вільховецької сільської ради; Закарпатський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді та ДПТНЗ «Мукачівський професійний аграрний ліцей ім. М. Данканича.

Крім представлення самих писанок педагоги та учні проводили ще й численні майстер-класи з виготовлення   писанок. Десятки технік учасники могли опанувати просто неба.
До речі, тих, хто ще не встиг побачити виставку організатори запрошують долучатися. Триватиме «Воскресни, писанко» до 7 травня.

admin


За матеріалами прес-служби Закарпатської обласної ради

ТЕГИ : писанка

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат