Скульптурну композицію жертвам голокосту відкрили на   Іршавщині

admin 20.04.2016 14:36 ПОДІЇ

19 квітня на центральній площі у селі Білки, що на Іршавщині, відбулося урочисте відкриття пам’ятного знаку, приуроченого жертвам голокосту —   закарпатцям єврейського походження, які були насильно вивезені з с. Білки під час Другої світової   війни. З таборів тоді повернулися тільки одиниці.


Село Білки та його єврейське населення стали трагічно відомими у світі через трагічні фотознімки, зроблені у травні 1944-го в Аушвіці – Біркенаумі під назвою “Альбом Аушвітца або Альбом Якоба Лілі”. На фотографіях — євреї із м. Берегова та с. Білки, зокрема члени сім’ї Якобих. Світлини німецького СС зафіксували   жертв незадовго   до їх запланованого знищення. На деяких фото —зображені двоє угорських дітей у народному пальті «бочкаі» у шапках зі шнурками. Це —   брати Йокоб Ленке. Вони —   угорці із закарпатського села Білки. Ленке,   або як пізніше світ буде знати його під іменем Лілі Якоб, виживе у таборі смерті,   а   в день звільнення у бараку СС знайде фотографії, які пізніше стануть всесвітньо відомими під назвою Альбом Аушвіца. Для сучасників він — мораль і сила, що попереджає та стимулює, як і цей пам’ятний знак...

Меморіал у с. Білки встановили   спільно з Міністерством зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини   та   Білківською сільської радою. Участь у
відкритті пам’ятного знаку   взяли: з угорської сторони — Держсекретар управління Прем’єр-міністра з питань європейських справ, член президентської трійки Міжнародного альянсу зі вшанування пам’яті жертв голокосту Токач Саболч,   уповноважений Уряду Угорщини з питань   координації співпраці та гармонійного розвитку   Саболч-Сатмар-Берег області та Закарпаття д-р Грежа Іштван, а також Генеральні консули у м. Ужгород та м. Берегово — Йожеф Бугайла та Ендре Саліпскі.

Присутніми на відкритті меморіалу були керівники Закарпаття, очільники Іршавщини, голова Білківської сільської ради, депутати обласної та районної рад, святі отці, представники ЗМІ та громади з навколишніх сіл. До заходу приєдналися представники закарпатської єврейської спільноти та єврейської діаспори, а також головний рабин Ужгорода та Закарпаття Вільгельм Менахем-Мендель. Представники закарпатської єврейської спільноти та єврейської діаспори   відправили молебень, інформують у прес-службі Закарпатської облради.

Перед учасниками заходу виступив Держсекретар управління Прем’єр-міністра з питань європейських справ, член президентської трійки Міжнародного альянсу зі вшанування пам’яті жертв голокосту Токач Саболч.   «Ми сьогодні вшановуємо пам'ять наших співвітчизників, які були єврейськими членами тої частини угорського народу, що мав найтривожнішу долю, і знищення та розкидання яких стало одною з найбільших трагедій нашої Батьківщини, за що несе відповідальність і тодішня Угорщина, — сказав він. — Вшановуючи пам’ять жертв голокосту, ми висловлюємося проти антисемітизму. Нині ми добре усвідомлюємо, що кожна окрема людська доля – це спільна відповідальність нас усіх”.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат