За сприяння Угорщини в Ужгородській ЗОШ облаштували клас угорської мови  

admin 19.04.2016 17:00 ПОДІЇ

18 квітня   за участі міністерського комісара з питань управління транскордонними інвестиціями управління прем’єр-міністра Угорщини Іштвана Грежі   відбулось урочисте відкриття оновленого класу для вивчення угорської мови в Ужгородській ЗОШ № 2.


Із угорським високопосадовцем до школи завітали   Генконсул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугайла та Генкосул Угорщини у м. Берегові Ендре Саліпскі, народний депутат України Василь Брензович, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, його перший заступник Іштван Цап, перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто.

Понад рік тому   за спільною домовленістю   Закарпаття й   Угорщини було   започатковано   вивчення угорської мови як другої іноземної в Ужгородській ЗОШ № 2. У листопаді минулого року представник   уряду Угорщини Іштван Грежі   відвідав школу та пообіцяв, що буде відремонтовано один із класів,   який також   забезпечать   необхідним устаткуванням та належними підручниками.

І ось вчорашні   наміри стали сьогодні реальністю! Більше того,   клас навіть   обладнали мультимедійним проектором.   За словами директора школи Ярослава Кирлика,   з появою навчального класу європейського зразка   появилась мотивація   наблизити   до європейських стандартів і всю школу. Нині   у ній   вивчають   угорську 48 дітей, а вже наступного року, за словами директора школи, їх буде щонайменше 108.   Іштван Грежі зі свого боку запевнив, що угорська сторона розглядатиме питання облаштування ще одного класу. На порядку денному також пошук шкіл в Угорщині, з якими буде проводитися обмін досвідом та учнями.
Іштван Грежі також пообіцяв школярам літній відпочинок у дитячому таборі в Угорщині.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв наголосив на багатонаціональності Ужгорода, який розташований у центрі Європи географічно, а населення міста має проєвропейську свідомість і бачення свого майбутнього у європейській родині, тож   міська влада   щиро вітає створення можливостей для вивчення   юними ужгородцями різних мов. Ужгородські   діти неодмінно будуть вільно подорожувати Європою та комфортно   почуватимуться   в Європейському Союзі, зокрема, завдяки знанню європейських мов   своїх сусідів.
Ужгородська мерія вдячна   за   модерні умови навчання для ужгородських школярів й має сподівання, що інші навчальні заклади міста також   матимуть   подібні   ж класи.

Як   констатував народний депутат Василь Брензович,   на Закарпатті   є багато шкіл,   де навчання проводиться   угорською   мовою, а такі класи, як цей — це можливість для україномовних дітей досконало вивчити не просто іноземну, а мову сусідньої країни, з якою ми дружимо.
Іштван Грежі відзначив те, як успішно   ужгородські школярі розширили свій мовний потенціал, зокрема, базовий рівень вони вже вивчили, а під час його першого візиту восени учні знали тільки кілька слів угорською, натомість   сьогодні   діти підготували навіть невелику концертну програму й гарно розмовляли угорською. На згадку про святкову подію вихованці школи подарували гостям виплетені ними браслети у кольорах українського прапора та передали символ єдності угорського й українського народів — дві з’єднані долоньки.    
На відкритті   нового класу в Ужгородській школі були присутні і педагоги Берегівської ЗОШ № 5, де планується   облаштувати такий самий клас. Започаткувати вивчення угорської як другої іноземної мають бажання ще у кількох школах Закарпаття: у м.   Мукачеві, на Тячівщині, Рахівщині, Виноградівщині та Свалявщині.


admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат