Коментар Негоди щодо децентралізації Закарпаття

admin 13.04.2016 11:38 ПОЛІТИКА

Репліка першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслава Негоди.

Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода вважає, що звернення Закарпатської обласної ради щодо децентралізації за 5 квітня повертає Україну до дискусії про інститут префекта.

Про це Негода сказав у коментарі для видання Zbruc.eu.

За словами заступника міністра, в Україні мусить бути інституція, котра стежитиме за законністю рішень місцевих рад. «Раніше це робила прокуратура. Але сьогодні функції загального нагляду у прокуратури немає. А хтось же мусить контролювати, чи рішення якоїсь ради не спрямоване на порушення територіальної цілісності, чи не є воно зазіханням на безпеку держави. У Польщі це воєводи, у Франції — префекти. Коли дійшло до нас, то почали кричати: "Караул! Вони будуть нас контролювати!"», – зазначив Негода.

Чиновник наголосив, що реформа децентралізації стосується не збільшення повноважень для області, а низової ланки — територіальних громад. «Є такі сфери, котрі мусять належати до відання держави. Наприклад, якщо є держава — вона мусить утримувати армію. За що утримувати армію? Може, дійдемо до того, що кожна область формуватиме свою армію, а потім, як ті князі, домовлятиметься з іншою областю, щоб іти разом проти загарбників на сході чи де-небудь іще? Небезпечно, коли верхівка реґіону вимагає дати їй більше прав. Треба говорити: дайте більше прав громаді, містам, щоб вони розвивалися. У громадах іде розвиток, а не в реґіоні», – прокоментував заступник міністра.

В’ячеслав Негода нагадав, що Закарпатська обласна рада досі не затвердила Перспективного плану формування територіальних громад.

admin


За матеріалами Zbrucz Media

ТЕГИ : Закарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат