Шенгенські візи, біометричні паспорти та безвізовий режим

09.01.2015 15:47 СОЦІО

Як зможемо виїхати в Європу з цього року.

Україна позбулася «совка» на сході й задекларувала рух на Захід. Наша влада переконана, що Євросоюз у принципі не проти бачити нас у своїх лавах. Українців навіть переконують, що вже з травня нам не потрібні будуть візи, щоб їздити в країни Єврозони.

Та натомість нас знайомлять із тим, що вже з кінця січня цього року для отримання Шенгенської візи українцям потрібно буде здавати відбитки пальців.

Загалом це не щось нове у світовій практиці. Річ у тім, що ще з 2011 року подібні процедури проходять вихідці з північної Африки та деяких країн Азії. Все дуже просто — важко встановити особистість за фотокарткою, тому за однією багаторазовою візою може поїхати кілька різних людей. Або, простіше кажучи, деякі африканці та азіати для європейців «на одне ліцо», а от відбитки пальців, як відомо, у кожної людини індивідуальні.

До речі, якщо українці будуть здавати відбитки вже з січня, то громадяни Росії з квітня цього   року. Кажуть, що незабаром практика зі зняттям відбитків пальців для отримання віз буде поширена на весь світ.

Які найбільші проблеми можуть виникнути у зв’язку з введенням необхідного здавання відбитків пальців для отримання візи. По-перще: це доволі дорогі технології і не в кожному консульстві буде відповідний сканер, тому багатьом громадянам потрібно буде їхати за візою до столиці. Окрім того, якщо раніше туристи, які вирушали в подорожі через туристичні агентства групами, просто здавали відповідні документи та паспорт агентству і отримували візи, то тепер туристам потрібно буде самим навідуватися в консульство.

Щоправда, відбитки, які здав заявник, лишаються у базі наступні п’ять років, тобто подальші візи можна отримувати вже без необхідності відвідувати консульство.

Потрібно бути відвертими, багато наших земляків працюють за кордоном нелегально. І навіть якщо їй виявила поліція і виселила з країни, то багато людей просто міняли прізвища і отримували нові паспорти, а потім візи і знову їхали до Європи на заробітки. Тепер, після введення необхідності здавати відбитки пальців так зробити буде неможливо.

Але виникає інше питання: для чого консульствам закуповувати дорогу апаратуру для сканування відбитків пальців, якщо Євросоюз уже з травня обіцяє взагалі відмінити візи для українців?

Скоріше за все, безвізовий режим з Євросоюзом — більш віддалена перспектива. До речі, закарпатцям з цього приводу сумувати не варто, бо наразі наявні в області консульства Угорщини та Словаччини доволі лояльні до закарпатців і отримати візу не так важко. Окрім того, значна частина наших краян користується так званим малим прикордонним рухом. Введення ж безвізового режиму зовсім не означає відміни паспортного контролю. Навпаки, після того, як відмінять візи для українців, то паспортний контроль на кордоні тільки посилиться. І тепер автомобілі стоятимуть в чергах на кордонах не по кілька годин, а набагато довше.

Щоправда, однією з вимог відміни віз було введення біометричних паспортів. Наша влада заявляла, що такі паспорти українці вже зможуть отримувати з початком січня. У міграційній службі Закарпатської області відзвітували, що необхідна апаратура для виробництва таких паспортів уже встановлена. Однак початок видачі поки що зволікається.

Можливо, і через те, що в пресі вже виник невеликий скандал через невизначену вартість таких паспортів. Спочатку анонсувалося, що біометричний паспорт для українців   коштуватиме 150 гривень. Потім міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав суму в понад 500 грн.: «261 грн. (15 євро за курсом на 29.12.2014) + державне мито 170 грн. + вартість реєстраційних послуг 87,15 грн. Всього 518 грн. 15 коп.».

Фахівці ж переконують, що Авакова підставили чиновники, бо рішенням Верховного Суду від 2013 року реєстраційні послуги заборонені й взагалі єдиним легітимним платежем є лише 170 грн. державного мита. Все решта незрозумілі шахрайські «надбудови».

Окрім того, експерти запитують у Авакова, чому собівартість вираховується в євро і чому саме 15 євро, адже та таки Молдова замовила виготовлення біометричних паспортів у фірми з Фінляндії і їй собівартість становить всього 7 євро.

Будемо сподіватися, що влада таки боятиметься дерти зі своїх громадян зайві гроші, а Євросоюз таки щось вигадає, щоб полегшити в’їзд українців до Європи. Для багатьох закарпатців саме робота за кордоном є єдиною можливістю годувати свою родину. Про важливість заробітчанських грошей для України читайте у матеріалі Нас рятують заробітчани.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат