Нас рятують заробітчани

09.01.2015 15:44 СОЦІО

Те, що гривня остаточно не зазнала краху — заслуга заробітчан. Майже завжди держава спекулювала на заробітчанах. Перед Новорічними святами влада у змові з Нацбанком навмисне занижувала курс євро та долара, бо заробітчани приїжджали на свята і завозили мільярди валютної готівки. Відразу після свят національна валюта, зазвичай, падала. Деякі банки заробляли на різниці курсу сотні мільйонів, які розподілялися по кишенях владної верхівки та «ручних» банкірів.


Зараз наші заробітчани знову завезли мільярди валютної готівки. Це трохи рятує гривню і може її протримати до отримання траншу МВФ. Окрім того, заробітчани рятують свої родини, які проживають в Україні. Особливо у нинішній кризовий період в Україні.

За оцінками ООН, кількість мігрантів, що живуть за межа­ми рідних країн, з 1990 року до 2013 року зросла на 50 %, сягнувши 231,5 млн. осіб. За прогнозами експертів, ця цифра зростатиме, а тому — й обсяги та роль грошових переказів. Річний обсяг глобальних грошових переказів за останнє десятиліття виріс більш ніж удвічі: з 192 млрд. дол. у 2003 році до 551 млрд. дол. у 2013 році.

За останнім звітом Світового банку, присвяченим темі міграції та переказів, у 2017 році сума грошових переказів сягне рекордного рівня — 667 млрд. дол., причому близько 75 % коштів надійдуть у країни, що розвиваються.

Варто зазначити, що кошти мігрантів давно стали стабільним джерелом фінансування для таких економік, адже перекази вдвічі перевищують обсяг прямих іноземних інвестицій у цих країнах.

В Україні перекази заробітчан, хоч і не вдвічі більші за прямі іноземні інвестиції, але таки переважають.Якщо обсяг іноземних і інвестицій у 2012 році становив 6,13 млрд. дол., то українці з-за кордону відправили своїм родичам 7,5 млрд. дол. У 2013 році, за даними НБУ, обсяг грошових переказів зріс на 13,4 %

до 8,5 млрд. дол. і знову перевищив рівень іноземних інвестицій — 5,7 млрд. дол.

Втім 2015 року суми переказів заробітчан можуть різко скоротитися. За даними Нацбанку, приватні грошові перекази в Україну у першому півріччі 2014 року становили 3,33 млрд. дол., що на 13 % менше, ніж за цей же період 2013 року. Звичайно, причиною цьому є війна на Сході нашої країни і різке зменшення кількості українських заробітчан у Росії, з якої, за даними НБУ, наші заробітчани перерахували на батьківщину найбільше грошей — понад мільярд доларів. До прикладу, із США, яка є другою в списку, українці переказали 267 млн. доларів. Потім йде Німеччина — 167 млн. дол., Греція — 135 млн. дол., Італія — 133 млн. дол., Великобританія — 131 млн. дол., Кіпр — 128 млн. дол. Десь однаково (по 50 млн. дол.) українці перерахували з Арабських Еміратів, Ізраїлю та Сінгапуру.

Але варто врахувати, що чимало коштів заробітчани передають на батьківщину нелегально. За оцінками фахівців, за рік нелегально передається заробітчанами до одного мільярда доларів. Щоправда, нелегальні передавання валюти в Україну значно зросли ще у вересні минулого року. Причина — запровадження Нацбанком обов’язкової конвертації у гривню валютних переказів з-за кордону на користь фізосіб без відкриття рахунку. «Протягом дії цього обмеження обсяг виплат грошових переказів через банки суттєво знизився — вдвічі-тричі, залежно від системи переказів, валюти переказу та країни-донора», — зазначав заступник начальника Управління організації та супроводження роздрібного бізнесу Укрексімбанку Андрій Гайдуцький. Те, що знизилися офіційні перекази, не означало, що заробітчани почали менше заробляти і менше передавати. Просто почали передавати більше нелегальними шляхами, а не банківськими переказами.

Щоправда, регулятор у кінці того ж вересня скасував пункт постанови стосовно переказів і поновив режим виплати коштів без відкриття рахунку в інвалюті й вже у жовтні обсяг переказів суттєво зріс.

За прогнозами Світового банку, обсяги переказів в Україну 2014 року становитимуть 9 млрд. дол., що на 500 млн. більше, ніж 2013 року.

Мова йде про всі перекази. Що стосується офіційних переказів через банківську систему, то за 2014 рік вони становили 7 млрд. дол. Щоб було зрозуміло, це 7 % всього валового продукту України.

Завжди було так, що на Сході України люди заробляли найбільше за офіційними даними. На Заході ж України офіційні зарплати — найменші. Але «східняки» дивувалися, що саме «западенці» живуть якимось чином заможніше, вони будують великі будинки, купують автомобілі та необхідну побутову техніку і їздять в туристичні тури. Візьміть хоча би наше Закарпаття, яке серед областей з найменшою середньою зарплатою і чи не найвищою незайнятістю населення. Тим не менше, проїхавшись нашими селами, важко сказати, що ми бідуємо. Якось видираємося завдяки заробітчанським грошам. Ну і, звісно, багатьох «кордони годують».

Мешканці західних областей України дійсно мають більше можливостей купувати товари та послуги саме завдяки можливості заробити за кордоном і переказам від родичів.

«У західних регіонах будується втричі більше житла, ніж на сході чи у центрі, крім Київської області. Сім’ї, які отримують перекази, мають уп’ятеро більше заощаджень, ніж у середньому в Україні», — розповідає банкір Андрій Гайдуцький.

Завдяки переказам, додає він, у західних областях частка інвестицій в основний капітал за рахунок коштів населення значно більша, ніж в інших регіонах. В активних міграційних регіонах також значно вищий рівень підприємницької діяльності, зокрема, найбільша частка малих підприємств в обсягах виробленої продукції — 8—12 %. В середньому в Україні цей показник становить 5 %. Крім того, рівень доходу малих підприємств і самозайнятого населення також вищий у тих регіонах, де вищий рівень надходження грошових переказів.

Тобто, якщо через свою корумпованість і недолугість влада не може забезпечити своїх громадян, то це роблять заробітчани. І саме завдяки їм величезна частина українського населення ще тримається на плаву.

Гроші заробітчан можуть врятувати не лише окремих українців та їх сім’ї, а й підтримати економічну стабільність і кредитоспроможність країни. «Обсяг переказів перевищить сукупні надходження прямих і портфельних інвестицій та технічної допомоги. Обсяги переказів можуть навіть перевищити фінансову допомогу МВФ», — підкреслює Гайдуцький.

Тепер головне, щоб влада знову не вигадала якусь дурість і не почала влізати в заробітчанські гроші. У більшості країн, що розвиваються, влада сприяє переказам заробітчанських грошей. Від наших дурнів в уряді цього не дочекаєшся. Нехай би хоч не заважали.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат