Ужгородці судитимуться проти нардепа Пацкана за землю (ФОТО)

admin 13.03.2015 11:36 СОЦІО

 

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція ужгородців - власників земельних ділянок, які подали колективну скаргу до керівництва держави на дії нардепа В.Пацкана.   Йдеться про справу земельних ділянок по вул. Стефаника в Ужгороді.

Ужгородці стверджують, що від них незаконно відбирають земельні ділянки, а держустанови надсилають відписки і не реагують на скарги. Як розповіла Надія Попадюк, одна з власниць ділянок, чинний нардеп Валерій Пацкан має намір через суд скасувати рішення Ужгородської міськради №1582 від 17 вересня 2010 року, згідно з яким було затверджено містобудівну документацію на весь район вулиці Стефаника в Ужгороді, що у подальшому може призвести до скасування державних актів про право власності на землю. «Про те, що справа у суді, ми дізналися із ЗМІ, – каже Надія Попадюк. – Зокрема, у листопаді 2014 року В.Пацкан у ЗМІ повідомив, що «ділянка, яка розташована у районі об’їзної дороги належить йому і придбана у 2008 р, коли депутатом він не був. Займався підприємницькою діяльність у сфері авто бізнесу і землю придбав з цільовим призначенням: для будівництва автосалону та станції техобслуговування. Відповідно розташування даного концептуального центру потребувало ділянку розмірами близько 10000м». Заявляємо, що у нас є документальні підтвердження того, що гр. Пацкан Валерій Васильович ще у 2003 році отримав у приватну власність земельну ділянку за адресою м.Ужгород в районі вул..Стефаника (рішення сесії Ужгородської міськради від 21.11.2003 №153). Це означає, що земельна ділянка була виділена В.Пацкану ще до затвердження генплану Ужгорода (до 2004 року). Цільове використання земельної ділянки було: будівництво та обслуговування житлового будинку та господарських споруд. Зміна цільового призначення на комерційне відбулася 19.06.2009 р. рішенням сесії Ужгородської міськради №1144 до затвердження містобудівної документації кварталу вул. Стефаник. З 2010 року до цього часу дана земельна ділянка належить до кварталу індивідуальної житлової забудови в районі вул. Стефаника. У 2008-2010 року шляхом укладання договорів купівлі-продажу В.Пацкан скупив ще 8 суміжних ділянок і об’єднав в одну площею 8 тис. м.кв».

За словами Надії Попадюк, відповідно до чинного закону «Про статус народного депутата України» неприпустимим є використання мандату нардепа в особистих корисливих цілях. «Порушуючи дві норми закону, на той момент В.Пацкан, будучи власником земельної ділянки площею 0,8061 га, тобто будучи зацікавленою особою, використовує депутатський мандат та звертається до прокурора Закарпатської області про скасування у судовому порядку рішення Ужгородської міськради №1582 від 17.09.2010 (п.6.8) «Про регулювання земельних відносин», згідно з яким було затверджено містобудівну документацію на весь район вул..Стефаника в Ужгороді та державних актів про право власності на землю, виданих на підставі цього рішення (тобто скасування конституційного права власності на землю 500 ужгородських сімей), - каже жінка. - Враховуючи той факт, що в Україні не відбулася судова реформа, судді не потрапили під дію люстраційного законодавства, ми звернулися до Президента, Генпрокурора та інших високопосадовців з проханням перевірити факт отримання земельної ділянки В.Пацканом та захистит наше гарантоване Конституцією право на землю. Однак у відповідь отримали лише відписки про перенаправлення справи на місцевий рівень, де вирішення питання на користь громадян, враховуючи зв’язки В.Пацкана здається неможливим».

Анатолій Ціник, ужгородець-власник земельної ділянки каже: «Дана ситуація має кілька складових, зокрема йдеться про ліквідний актив - землю. І земля, на нещастя їх власників межує з власністю нардепа В.Пацкана. По-друге формальний привід до порушення питання щодо законної власності громадян, порушуючи 6-місячний строк позовної давності за адмінсправами, прокуратура Ужгорода звертається до суду з вимогою скасувати рішення Ужгородської міської ради від 2010 року, тобто через 4 роки від дати прийняття рішення про виділення земельних ділянок у масиві житлової забудови. Прокуратура у позовній заяві посилається на акт інспекції сільського господарства щодо дотримання вимого земельного законодавства. Згаданий акт складений з порушеннями, по-перше, без повідомлення власників земельних ділянок, що позбавило їх можливості належним чином відстоювати їх права та законні інтереси. По-друге, перевірка здійснювалася щодо відділу земельного користування міської ради, які не є самостійною юридичною особою суб’єктом комунальної власності. Що саме було об’єктом такої несподіваної перевірки? Це було 28 земельних ділянок, що знаходяться поруч з ділянкою В. Пацкана, які є суміжними і відгороджують його величезну ділянку від центральної автодороги. У самому акті сказано, що ця перевірка вибіркова, позапланова та проводиться на підставі депутатського звернення В.Пацкана та прокуратури Закарпатської області. 17 березня о 9.00 у приміщенні Закарпатського окружного адмінсуду (вул..Загорська, 30, м. Ужгород) відбудеться слухання щодо можливого скасування рішення сесії Ужгородської міської ради, якою було затверджено містобудівну документацію всього кварталу вул. Стефаника. Нас, власників земельних ділянок, суд не визнав стороною по цій справі, скасування містобудівної документації може створити прецедент по скасуванню в подальшому державних актів на право власності будь-кого з громади міста, який є власником ділянки в даному кварталі».

Марія Голінко, каже, що стояла на черзі на отримання земельної ділянки 20 років. «Нас таких багато, що стояли 20 років і по списках черговості нам їх виділили. Для своїх дітей, внуків, молодих сімей. А депутат ВР, який ставить вище свої інтереси за інтереси тих сімей, які отримали землі, всякими способами намагається через суди позбавити прав законних власників землі. Ми тепер боремося за такі його відношення до нас, за правду. У судах нічого не можемо самі зробити. Є люди, які не знають, що справа розглядається у суді, а вони є власниками цих земельних ділянок. Хочемо зробити публічним цей процес, щоб не допустити зловживання службовим становищем та статусом», - зазначила жінка.

Надія Попадюк додала, що є рішення управління регіонального розвитку та містобудування Закарпатської ОДА, висновки експертизи «Закарпатдніпромісто», що свідчить: територію можна забудовувати і немає негативного впливу на прилеглу територію. «Крім того, державно-будівельними нормами та зокрема самою затвердженою містобудівною документацією кварталу Стефаника закладено будівництво шумозахисних екранів (натомість В.Пацкан апелює до порушення технічних норм забудови)», - стверджує жінка.  

Доповідачі також зазначили, що сам нардеп не виходив на контакт з людьми, а   вони дізналися про справу із ЗМІ.   «Я отримала повістку до суду 22 січня 2015 року без зазначення в якості кого мене викликають до суду, просто повідомлення, що я включена у список, а справа почалася ще минулого 2014 року 20 серпня», - каже Надія Попадюк.

Ужгородці із сім’ями планують 17 березня 2015 о 09.00 год. прийти до суду, де буде розглядатися справа.    «Я молодий вчений. І я хочу будувати собі будинок, щоб там жила моя сім’я. Мені не потрібна нова «Тойота». Я не уявляю собі ситуацію, коли людина у теперішній важкий час буде віддавати свою ділянку, на якій збиралася будувати будинок, чи під автосалон, чи під соціальний проект» , - резюмувала Надія Попадюк. 


Фото — з прес-конференції, а також скан-копії документів.

admin


За матеріалами Ужгородського прес-клубу

ТЕГИ : Валерій ПацканземляУжгород

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат