Спортивний центр для учасників АТО створюють в Ужгороді

admin 19.02.2015 16:51 ПОДІЇ

Наприкінці 2014-року Закарпатський обласний осередок Української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату домігся виділення площі під створення в Ужгороді спортивно-реабілітаційного центру для інвалідів.

Приміщенням під майбутній центр стала колишня котельня на вулиці Ф.Тіхого, 13 «Б». І хоча на сьогодні вона більше нагадує собою руїну, але за своїми розмірами і параметрами якнайбільше відповідатиме олімпійським і параолімпійським стандартам. Дозвільна документація для її реконструкції вже готується, інваліди-опорники разом з громадськими активістами провели не один суботник, навівши порядок у будівлі та на прилеглій території. У найближчих планах – огородження території майбутнього будівельного майданчику.

Олександр Лизанець розповів, що спільними зусиллями із Закарпатською організацією Національної Спілки художників України 20 лютого буде проведено благодійну виставку-продаж творів мистецтва. Усі зібрані від неї кошти планують направити на створення спортивно-реабілітаційного центру інвалідів АТО.

Також триває робота і з отриманням іноземних грантів. Так вже досягнуто домовленості з японськими партнерами.
Нагально потрібно вирішити питання з ремонтом даху майбутнього спортивно-реабілітаційного центру.

Тож всі, хто має змогу фінансово допомогти реалізації цього проекту можуть перерахувати кошти на рахунок   ПАТ КБ Приватбанк п/р 26004053909822, код ЄДРПОУ 37231258, МФО 312378.

Якщо грошима не можете, але бажання долучитися до цієї потрібної справи є, то беріть участь в суботниках. Про них журналісти інформуватимуть окремо.

Керівник Закарпатського обласного осередку Української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату Олександр Лизанець розповів, що ідея створення такого центру в нашому місті виникла давно, адже лише в Ужгороді проживає близько 6 тисяч людей з обмеженими фізичними можливостями. І от останні три роки велися перемовини з чиновниками усіх рівнів. Врешті будівлю по вулиці Ф. Тіхого, 13 «Б» було отримано з умовою, що спортивно-реабілітаційний комплекс буде зведено за рахунок грантових, спонсорських і благодійних коштів.

А останні трагічні події в Україні лише загострили цю потребу – на Донбасі ідуть бої, чимало молодих нашив співвітчизників отримують важкі поранення і стають інвалідами. Цих людей також потрібно буде витягувати з важкої депресії, повертати до нормального життя, а для цього спортивно-реабілітаційний центр ой як пригодиться. І про це потрібно думати вже сьогодні.

Олександр Лизанець, сам із обмеженими фізичними можливостями, він закінчив УжНУ, здобувши спеціальність історика, працює науковим співробітником у музеї архітектури й побуту, кандидат в майстри спорту з настільного тенісу, чотириразовий призер чемпіонату України. Кому-кому, а йому на власному досвіді довелося зіткнутися з проблемами, з якими стикаються всі інваліди: довгі роки лікування, операції, відчай і зневіра, косі погляди тих, кого такі люди дратують, нерозуміння та небажання допомогти й багато інших, не зовсім приємних нюансів.

І тому в створенні спортивно-реабілітаційного центру інвалідів АТО Олександр вбачає невідкладну потребу. Саме тут, люди не залишаться наодинці зі своєю бідою і психологічними проблемами, не почуватимуться покинутими й нікому не потрібними, а, попри все, житимуть повноцінним життям, а їх заняття улюбленими видами спорту приноситимуть славу незалежній Україні.

Але навіть за відсутності такої сучасної спортивно-реабілітаційної бази закарпатці показують високі результати. Серед останніх здобутків – виступ на Чемпіонаті України з фехтування серед паралімпійців. Закарпаття представляли двоє фехтувальників-колясочників Максим Магула і Тимур Попадич.
Обидва показали хороші результати, зокрема, Максим Магула у класі «А» став бронзовим призером Чемпіонату. Наступними змаганнями для наших шпажистів стануть Кубок України та етап Кубку Європи.

Шановні читачі, у Вас є можливість підтримати людей з обмеженими можливостями, та сприяти їх соціальній реабілітації, надавши посильну допомогу: ПАТ КБ Приватбанк п/р 26004053909822, код ЄДРПОУ 37231258, МФО 312378.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат