Край Височина інвестує в Закарпаття 6 млн крон

admin 09.02.2015 16:05 ПОДІЇ

Наприкінці минулого тижня   на запрошення гетьмана краю Височини Чеської Республіки Їржі Бєгоунека офіційна делегація від Закарпаття відвідувала цей край.

Височинці й закарпатці домовлялися щодо майбутніх проектів, які планують реалізувати у 2015 році. У перемовинах взяли участь гетьман краю Височина Їржі Бєгоунек та   керівники крайового уряду Височини,   депутати. Також велися перемовини з гетьманом Пардубіцького   краю   Мартіном Нетоліцки.
Сторони обговорили першочергові проекти та подальшу співпрацю, узгодили деталі підписання офіційного документу.
Загалом, Закарпаття та Височина співпрацюють з 2007 року. Чеський край   інвестував у соціальну сферу Закарпатської області   понад 40 мільйонів   чеських крон. Це дало змогу здійснити   спільно майже 80 культурно-освітніх, гуманітарних   та інвестиційних проектів.
Враховуючи складну політичну   та економічну   ситуацію в   Україні,   край Височина   на 2014 рік збільшив надання Закарпаттю   фінансової допомоги – до шести   мільйонів   крон. За рахунок   цього   вдалося   реалізувати 11 спільних   інвестиційних проектів, ще 2 знаходяться на стадії   завершення і 2 будуть продовжені цього року.
Сторони досягли домовленостей щодо проектів, які будуть цього року реалізуватися на Закарпатті. Загалом, це 22 заклади освіти – школи та садочки. Чехи планують і цього року інвестувати 6 мільйон крон. В резерві проектів   ще два заклади освіти.
Зокрема, цього року планується оновити заклади:, садочки у Жорнаві, Верхньому Водяному, Броді, Вільхівцях (Іршавщина), Нижніх Воротах, Плоскому, №16 у Мукачеві,   школи   - ЗОШ №3 в Ужгороді, в Новоселиці (Виноградівщина),Хижі, Березові,Гандеровиці, Кальнику, НВК у Монастирці, Сасові, Соймах, Копинівцях, Страбичові, Осої, №2 у Ясіня.
Також з гетьманом Пардубіцкого краю Мартіном Нетолілцкі йшлося про співпрацю з їх краєм. У травні закарпатська сторона запросила гетьмана на огляд реалізованого проекту в рамках співпраці – оновлено дитсадочку «Ялинка» в Хусті. Пропонувалося продовжити наші партнерські зв’язки.
Також домовлено, що цьогоріч і надалі чехи постачатимуть гуманітарну допомогу для наших шкіл та садочків –комплекти   меблів.
Також   чеська   сторона пропонувала заходи   щодо проведення   Днів Закарпатської області . Для цього можливо долучити допомогу Височини, яка буде мати у вересні виставку у Італії, в Мілані.   Під час   Днів Закарпаття можливо презентувати   інвестиційні, туристичні, культурні та природні можливості   Закарпаття, досягнення у розвитку транскордонного співробітництва.
Їржі Бєгоунек запевнив закарпатських партнерів, що співпраця Закарпаття і Височини й надалі продовжуватиметься,   а наші взаємини вже давно стали   щирими. Зважаючи на складну ситуацію в нашій країні партнери планують і надалі нас підтримувати, інвестувавши в гуманітарні проекти.
«Україна нині у важкій ситуації. І ми готові й надалі допомагати нашим закарпатським партнерам. І цього року є сподівання, що у вашому краї будуть відкриті оновлені школи, садочки завдяки нашій спільній роботі», - каже пан гетьман.
   Голова Закарпатської   облради Володимир Чубірко   подякував гетьманові Височини й крайовим депутатам за щирий і теплий прийом та зазначив, що співпраця, яка ґрунтується на взаємоповазі, повинна поглиблюватися й розвиватися.
   «Ми щиро вдячні від імені громади Закарпаття за ті проекти, які вдалося реалізувати.   Це приклад вдалої співпраці.   Ми маємо друзів у Височині, які завжди йдуть нам на зустріч, допомагають і в складний для нас час. Проекти, які ми узгодили на 2015 рік теж будуть реалізовані якісно», - запевнив керівник ради.
     Закарпатці подякували керівництву краю Височина, особисто панові гетьману Їржі Бєгоунеку, депутатам крайової ради й членам правління благодійного фонду «ВіЗа», які інвестують у соціальні проекти на Закарпатті.


Прес-служба облради

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат