ОПОРА проаналізувала роботу народних депутатів від Закарпаття за рік

admin 11.12.2015 10:48 ПОЛІТИКА

В Ужгородському прес-клубі Громадянська мережа «ОПОРА» презентувала аналіз року діяльності депутатів Верховної Ради України обраних в мажоритарних округах Закарпатської області.


Предметом аналізу стала не тільки законодавча діяльність народних обранців, а й робота в регіоні з громадами, які його обрали.

Детальніше про результати роботи з даними про діяльність депутатів розповів Володимир Феськов, Громадський консультант   ОПОРИ у Закарпатській області. За його словами, метою такого спостереження було підвищити прозорість роботи депутатів та налагодження їх комунікації з громадою. «Вважаємо проблемою те, що громада, звертаючись до депутата, у 50 % випадків просить матеріальну допомогу, а не вирішення нагальних проблем його округу, які можна вирішувати законодавчим чином. А депутати своєю чергою не поспішають комунікувати з громадою», - каже В. Феськов.

У рамках цього пілотного проекту «ОПОРА» хоч і спостерігала за частиною депутатів, але здобула вагомі аналітичні результати і з наступного року моніторитиме діяльність вже всіх депутатів-мажоритарників.

Закарпаття, як відомо, має 6 мажоритарників.

Одне з основних завдань депутатів – відвідувати пленарні засідання Верховної Ради. За цим показником їх рейтингували. Так, найбільше відвідувань сесій – у Василя Петьовки (із 116 засідань пропустив лише 4). Найгірше відвідування у Михайла Ланя – пропустив 49 % засідань. Реальна законодавча робота відбувається також у комітетах ВРУ. Тут перше місце у Роберта Горвата – відвідав 87% (26 із 30). Більше жоден депутат не відвідав навіть 40 % засідань. Найгірший результат у Павла Балоги – відвідав тільки 7% засідань свого комітету.

Тільки троє депутатів від Закарпаття мали виступи у ВРУ (Р.Горват, В. Балога і М. Ланьо).

Законотворчою діяльністю закарпатські депутати займаються досить активно. Тут є два лідери: Роберт Горват (38 зареєстрованих законопроектів (усі – у співавторстві з іншими особами), 1 з них став законом) і Віктор Балога (19 законопроектів, 4 з них ухвалені, 12 проектів є авторських).

Критеріями аналізу активності депутатів стала робота з виборцями, робота приймалень, висвітлення роботи депутатів, їх присутність у соцмережах, аналіз законодавчих ініціатив і те, як вони звітуються перед виборцями. Крім того, тематика законодавчої діяльності та інші критерії. У В.Петьовки, наприклад, згідно з цими критеріями працює тільки приймальня.

Утім є зауваження до роботи приймалень нардепів, зокрема, щодо комунікації. Так, за словами, В. Феськова, контактувати з працівниками приймальні Р.Горвата досить зручно. Тоді як у приймальнях В.Петьовки та І.Балоги запитувану інформацію доводиться довго чекати, комунікувати складно, бо «не завжди беруть трубку, не відповідають на дзвінки і надіслані питання або дають зовсім інші відповіді». «От, наприклад, запитуємо, як працювала приймальня? Відповідь отримуємо про те, скільки сакур нардеп посадив», - каже В. Феськов.

Захід здійснюється Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» (виконується Фондом Східна Європа).

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об’єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність.


Джерело: PMG.ua

admin

Коментарі :


11.12.2015 12:50 Бодя

Чому балогівські братки злісні прогульщики сесій ВР?пострянно ведуть прийом у кафе Питьовки світ кави, туда приходять усі начальники держслкжб, слідчі, прокурор Руслан Біловар із Павлрм Балогом фурт там тусуються ,даже суддя із мукачівського суду Іван Котубей туда на поклони приходять, усі ідуть туда як на роботу із папірями, у туй "громадськуй приймальні" весь мікс от госслужащих до криміналітета проходить, самі джипи із охранниками стоять на дверях коли сі"нардепи" там нащначають холуям стрєлки. А зарплату за що ім платять, се опора не хоче провірити?


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат