Закарпатський Правий сектор знову у центрі скандалу: побили волонтерів

Rionews 04.02.2015 17:56 ПОДІЇ

У ніч із 2 на 3 лютого в Ужгороді стався конфлікт між волонтерами і Правим сектором. Четверо відомих на Закарпатті і в Україні волонтерів серйозно постраждали від правосекторівців, яких вони називають озброєним бандитським формуванням. Про це вони заявили під час прес-конференції у прес-центрі “Нове Закарпаття” 4 лютого.

Тетяна Дюрдь і Павло Павлов і Віктор Ковач, а також подружка Тетяни в ніч із 2 на 3 лютого були у правосекторівців по вулиці Терничній, 14. Прийшли туди з метою з’ясування обставин сутички ПС з міліцією, свідком якої був Павло Павлов.

“Пашку дуже непокоїв інцидент з міліцією, так як це є неправомірною поведінкою у відношенні до внутрішніх органів. Паша згадав, що в там було багато його земляків з Березнянщини, і він вирішив напряму запитати в них чому вони себе так поводять», - розповідає Тетяна. Разом з подружкою і журналістським посвідченням у руках вона хотіла взяти коментар у ПС з приводу конфлікту у місті. Хлопці стояли позаду. До дівчат вийшло ийшло 3-є хлопців, які почали агресивно відповідати на запитання. Після цього втрутився Павло. Волонтери кажуть, що їх називали тітушками.

Павло розповідає, що побачив чоловіка з автоматом і зробив 3 постріли у землю з нетравматичної зброї. На нього накинулися правосекторівці, зв’язали руки, повалили на землю, почали бити.

“Я побачила картину, як мою подругу бють в живіт. Вітя побіг на допомогу. З будинку вибігли люди, почали їх бити. Потім вийшли озброєні люди, з автоматами. Їх били, я почала кричати. Потім сусіди викликали міліцію. Нас повели до будинку”, - розповіла під час прес-конференції Тетяна Дюрдь. - Всередині там дуже багато зброї, а серед учасників ПС   - багато дітей. Ще багато пляшок, схожих на коктейлі Молотова. Напевно, тому й хотіли на нас надіти балаклави, коли ми були всередині будинку. Це продовжувалося більше години. Нашу машину обшукали, забрали звідти навігатор. У нас забрали телефони”.  

Лише через 1,5 години приїхала міліція, стверджують волонтери. При ній ПС вивів хлопців у балаклавах із наручниками і поставив на коліна перед міліцією. Робили фото. Прийшов речник ПС, теж фотографував їх, називаючи сепаратистами. Міліція сказала ПС позбирати гільзи, розповідають волонтери.

Стверджують також, що міліція забрала тільки їх, на ПС не зважала. “У нас є міліція, чи немає? По мені скакали, ходили, ставилися, наче до футбольного м’яча. Потім ніхто не подивився, чи я живий. ПС – це бренд Майдану, революції. І так зіпсувати його ім’я – я таке не розумію. Нам сказали, що ми прийшли робити захват. Покажіть травми, якщо я комусь щось зробив. Я в минулому чемпіон боксу, а ПС розповсюджує фото, що я ті тушка. Ми кожні 2 тижні на передовій, а вони сидять тут. Для чого ми стояли на Майдані, аби тепер Правим сектором прикривалися хулігани, брали хабарі і так далі?! ”, - обурюється Павло Павлов.

Волонтери наполягають на з’ясування того, чи має право носити так званий ПС вогнепальну зброю? Чому вони їздять без номерів, заходять у балаклавах в УжНУ, вибивають двері? Чому на них не зважає міліція? Чому шукали гільзи із травматичного пістолету, а з автомата Калашнікова – ні?
Микола Желізняк, голова Громадської Ради при УМВС зазначив, що був на місці події. Він бачив, що кайданки на руках волонтерів були повернуті для того, аби хлопцям було боляче. Вважає, що ці кайданки мають бути долучені до справи. Желізняк звертав увагу міліції на зброю ПС, на що вони сказали, що не можуть відреагувати.

Речник УМВС у Закарпатській області Олег Подебрій після прес-конференції повідомив, що розпочато службове розстеження відносно посадових осіб міліції Ужгорода: “Думаю, що найближчим часом повідомимо про зміни у керівництві міліції Ужгорода. Матеріали активістів проходять службове розстеження. Також розпочато розстеження щодо незаконного застосування зброї”.

Оперативна слідча група працювала на місці події. Були знайдені гільзи, відібрані заяви учасників події. Сьогодні зареєстровано, за попередньою кваліфікацією, злочину, який передбачає позбавлення волі чотирьох волонтерів. Крім того, волонтерів направили для проходження медичного засвідчення у судмедексперта.


Правий сектор теж прокоментував конфлікт 4 лютого. Зазначають, що волонтери були п’яні і хотіли проникнути до штаб-квартири Добровольчого Українського Корпусу (Правий Сектор), провокували ПС на використання зброї. Речник ПС пояснює ситуацію і в себе на сторінці у соцмережі Фейсбук.

Пубілкуємо і допис зі стіни Тетяни Дьордь.

Rionews

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат