Замальовка про бабусю

студентка відділення журналістики УжНУ Іоанна Голянич 07.12.2015 11:11 СОЦІО

У редакцію видання "РІО" надійшов текст від студентки відділення журналістики УжНУ Іоанни Голянич.


"Ти завжди будеш з нами, ти в наших серцях...
 
Блискучі, злегка завиті каштанові локони, виразні очі, кольору неба, приємна усмішка…Добре, миле і водночас   серйозне, схвильоване   обличчя. Хороша манера поведінки, бажання всім допомогти були головним показником моєї бабусі Катерини Федорівни. Вона народилася в мальовничому куточку нашої   України – Верховині, в небагатолюдному селі. Зростала у великій сім’ї: батько Федір, мати Софія, брати: Степан та Іван, а також молодші сестри: Анна і Марія. Моя прабабуся та прадідусь важко працювали в колгоспі, зарплатні їм нічого було й чекати, тож були змушені окрім однієї роботи вести домашнє господарство, працювати на панів. В 7 років моя бабуся пішла в школу в сусіднє село. Її тіло було огорнуте в якусь льняну свитину, зшиту з старого мотлоху. Босими ногами вона ступала на холодну, злегка змокрілу від осінньої роси, стежку. В її очах не було ні капельки страху чи смутку, вона була щаслива, бо йде в школу.
 
Пройшло декілька років, з маленької, схудлої від голоду дівчинки виросла висока, струнка, синьоока юна леді, в якої була мета: стати «людиною з великої літери», завоювати авторитет серед людей, здобути хорошу освіту, створити щасливу сім’ю. Зараз вона була на крок ближче до своєї мрії. Бабуся чітко усвідомлювала, щоб продовжити навчатися потрібні кошти, однак сім’я її цим забезпечити не могла. Саме тому вона вирішила поїхати в місто Мукачево, яке було не так далеко від села, де вона народилася. Коли ранні промінчики весняного сонця почали заглядати у віконечко, моя бабуся одягнула латану свитину, платок, власноруч зшиту обув та помчалася в таке невідоме і привабливе для неї місто. В місцевої сім’ї влаштувалася губернанткою. Тепер її основним заняттям було доглядати маленьку дівчинку, але це зовсім не лякало, бабусю, бо за   плечима у неї було виховання двох молодших сестричок.   Після повернення додому, бабуся купила за зароблені гроші пальто, і саме ці вилучені кошти дали змогу відвідувати навчанні далі.
 
Моя бабуся була цілеспрямованою людиною, вона будь-якою ціною досягала своєї мети. В 70-их роках вона влаштувалася працювати секретаркою в Нижньоворітську школу-інтернат, в якій, до речі, навчалася я. Коли теплі промінчики соня ховалися за пухнасті хмари, а день плавно перетікав у вечір, як пісочний годинник, бабуся одягала нове вбрання і бігла в садок, на зустріч своєму майбутньому чоловікові – Івану Івановичу. У шлюбі в них народилося двоє дітей : син Володимир, а також донька Тетяна, моя матуся. Весь час Катерина Федорівна працювала над собою.

Окрім звання прекрасної дружини, вона здобула головну посаду в поштовому відділені села Нижні Ворота. Кожного дня на її тендітні, жіночі плечі   звалювалося виховання дітей, домашній хлопіт, господарство і важкі будні на роботі. Життя в неї видалося зовсім не легке. Вона зуміла пережити все: негаразди в сім’ї, докори чоловіка, смерть батьків, брата і сестри. Та бабуся не любила жалітися, вона встигала все: завжди виглядала прекрасно, молодо, енергійно. Своїм позитивом вона затьмарювали всі проблеми і негаразди.
 
Її серце зупинилося 20 січня 2015р… Смертельна хвороба – рак не дала можливість жити далі. Тисячі, мільйони людей покидають життя кожного дня, та я уявити не могла, що це горе може прийти і в нашу сім’ю. Вона допомагала в любій ситуації, здавалося б такій важкій ситуації. Її життєві поради і настанови я буду   пам’ятати все життя, бо це були найкращі моменти проведеного часу з бабусею. Лише в такі моменти ми жалкуємо за сказаним, зробленим з гарячу. Однак, я переконана, що бабуся дивиться на мене з небес і мило посміхається, як це вона робила при житті. Я зроблю все   для того, що вона пишалася мною. Бабусю, ти вічно житимеш у наших серцях, ми любимо тебе!".

студентка відділення журналістики УжНУ Іоанна Голянич

ТЕГИ : бабуся

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат