Стислий аналіз виборів

30.10.2015 20:06 ПОЛІТИКА

Вибори відбулися. Хоч і не всюди. Місцями є драма. Місцями все занадто прогнозовано.

Україна все ще ментально розділена

І хоч як люди президента переконують, що вони мають перемогу в більшості регіонів України, насправді наша країна ще занадто ментально різна. Східні області віддали перемогу «Опозиційному блоку», до якого входять класичні «регіонали», а в багатьох радах будуть представники «Відродження», політичного проекту з тих «регіоналів», які вирішили сховатися під іншу вивіску, а також людей олігарха Коломойського.

До прикладу, харківський регіонал Кернес без проблем став мером Харкова в першому турі і йшов від «Відродження».

Варто також зауважити, що влада не ризикнула проводити вибори в Маріуполі, де позиція проросійських партій настільки сильна, що це могло викликати після виборів «референдум» про доцільність перебування міста у складі України та приєднання до ДНР і, відповідно, відкрити шлях до Криму по суші.

Закарпаття знову не як усі

А в нас, як і передбачалося, все протистояння було між невідомим в Україні, але мало не монопольним у Закарпатті «Єдиним центром» Балоги з одного боку та «Відродженням» «регіонала» Михайла Ланя укупі з «Солідарністю» Пацкана з іншого боку.

Віктор Балога міцно укріпився на своїй вотчині і спокійно завоював Мукачівщину і саме Мукачево, де мером став його син Андрій. Так само спокійно Балога захопив Іршавщину і зокрема саму Іршаву, де мером став його прибічник Степан Бобик із сенсаційними 70 %.

Двоюрідний брат Балоги нардеп Петьовка допоміг партії на Тячівщині та Рахівщині і власне цього вистачило, щоб «Єдиний центр» набрав найбільшу кількість голосів у Закарпатті — майже 20 %, що дає йому 18 крісел із 64 у Закарпатській облраді.

Доволі запеклою є боротьба Балоги та Ланя у двох містах Закарпаття — Сваляві та Перечині. Тут кандидати від «Єдиного центру» та «Відродження» мають майже однакову кількість голосів. Тут не виключені судові позови і відтермінування оголошення остаточних результатів.

«Солідарність» Порошенка, якою в області опікувався «ударівець» Пацкан, набрала 16 % і матиме відповідно 15 своїх депутатів.

«Відродження» Ланя набрало 12 % і матиме 11 штиків.

Сенсаційним можна назвати результат Партії угорців України, яка набрала 9 % і отримає 8 місць у облраді. Це стало результатом того, що угорці напередодні виборів зуміли об’єднатися в одну партію. А по-друге, багато закарпатців віддавали свої голоси угорській партії, бо не вірили олігархічним всеукраїнським політичним проектам. Тепер вплив угорців у обласному парламенті виріс.

Трохи менше набрала «Батьківщина» Олександра Кеменяша — 8 % (8 депутатів). Спрацював Міжгірський район, де «Батьківщина» взагалі стала лідером.

Ну і з великими труднощами бар’єр у 5 % (4 мандати) подолав «Опозиційний блок» Олександра Ледиди. Результат «Опозиційного блоку» після того, як більшість «регіоналів» сховалися у «Відродженні», «Нашому краї» та інших партіях, можна вважати доволі пристойним. «Опозиціонери» ніде в Західній Україні не пройшли до рад. Результат у Закарпатті для «Опозиційного блоку» робився на авторитеті самого Ледиди та кількох його вірних соратників.

Варто відзначити, що популісти від Радикальної партії Ляшка та «Самопомочі» пролетіли з тріском. Не зумів зайти в обласну раду і штучний проект «Наш край».

Таким чином, тепер починається найцікавіша боротьба за створення коаліційної більшості в облраді. Щоб мати понад 50 %, потрібні 33 депутати в коаліції. Наразі «Солідарність» таки визначила пріоритетного опонента — «Єдиний центр» Балоги, і щоб не дати йому створити більшість, порошенківці будуть намагатися взяти в союзники екс-регіоналів від партії «Відродження», що дає в сумі 26 депутатів. Для отримання більшості потрібно буде кланятися також або угорцям, або «Батьківщині». А ще краще і тим, і тим для надійності. Але ці дві партії більше схильні до об’єднання з «Єдиним центром» Балоги.

Балога однозначно має більший вплив на Олександра Кеменяша від «Батьківщини» чи одного з лідерів закарпатських угорців Ласло Брензовича, ніж Геннадій Москаль, Михайло Ланьо чи Валерій Пацкан. Таким чином, клан Балог може пообіцяти матеріальну пропозицію Кеменяшу, а угорцям віддати головне крісло в облраді й отримати заповітну більшість.

За новим законодавством не може бути такого, щоб хтось із депутатів пішов проти волі фракції, бо тоді його просто виключають і замінюють більш лояльним кандидатом із передвиборного списку.

Можна тільки уявити, що буде, якщо мукачівський клан захопить облраду. Геннадієві Москалю як голові ОДА доведеться несолодко. Що в нього буде у резерві, щоб виграти війну з Балогою, навіть важко уявити.

Прізвища депутатів

Відтак, за результатами виборів, «Єдиний центр» одержав 18 місць. Мукачево, за попередніми підрахунками, представлятимуть Золтан Лендєл, Інгрід Туріс, Ернест Нусер та Михайло Кіш.

Хустський район представлять екс-голова Закарпатської ОДА Василь Губаль, лікар-кардіолог Василь Лазоришинець та юрист Михайло Пристая. Щодо інших міст і районів дані уточнюються. Ужгород не матиме представника «ЄЦ» у облраді.

Президентська партія «Солідарність» матиме 15 депутатів. Першим номером у облраду проходить голова ОДА Геннадій Москаль. Найбільший партійний рейтинг у діючого депутата обл­ради від «Фронту змін» Мирослава Білецького — трохи більше 40 %.

Також за партійними списками в облраду, за інформацією uzhgorod.in, можуть пройти Наталія Костелеба-Веремчук, Михайло Рівіс, Михайло Фурман, Михайло Станко, Іван   Шкирта, Василь Худинець, Денис Ман, Ірина Мацепура, Михайло Бойчук, Василь   Федурцьо, Василь Дем’янчук, Валерій Мурга, Ростислав Буланов.

Партія «Відродження» отримала 11 депутатських мандатів. У облраді будуть Василь Кошеля, Владислав Поляк, Олексій Баранюк, Іван Чубирко, Сергій Герасим’юк, Юрій Гуледза, Петро Грицик, Роман Шніцер, Петро Ільницький, Мирон Помпель та Тетяна Мейгес.

ВО «Батьківщину» представлятимуть вісім депутатів: Олександр Кеменяш, Петро Голубка, Іван Курах, Антон Ліврінц, Василь Беделевський, Іван Куцина, Юрій Паканич та Андрій Шекета.

Угорці відрядили до облради таку ж кількість своїх представників: Мікловш Товт, Гейза Гулачі, Ілдіко Орос, Чобо Пийтер, Карло Резеш, Барнабаш Кейс та Іван Орос.

«Опозиційний блок», який отримав на виборах в обласну раду трохи більше п’яти відсотків, буде представлений у раді   чотирма   депутатами: перший номер списку — Олександр Ледида, далі — Руслана Кочетова, Віктор Русин та Сергій Лазур.

Ужгород бунтує

Доволі неприємна ситуація в Ужгороді. У міськраді будуть представлені: «Відродження» — 17,29 %, БПП «Солідарність» — 9,28 %, «Патріот» — 9,08, «Європейська партія України» — 7,04 %, «Наш край» — 5,9 %, «Батьківщина» — 6,34 %, «Самопоміч» — 5,04 %. За попередніми даними, на грані проходження в раду також угорці і «ЄЦ», які мають по 5 %.

Відтак «Відродження» матиме в «новій» міськраді 8 депутатів. «Патріот» і «Солідарність» — по 4, «Європейська партія», «Батьківщина» і «Наш край» — по 3, «ЄЦ», «Самопоміч» та угорська партія — по 2. Якихось 300 голосів не вистачило «Громадянській позиції», щоб також опинитися в міськраді. Близьким до входження був і «Опоблок».

Таким чином, штучний політичний проект екс-регіоналів та олігарха Коломойського «Відродження» став лідером. Більше того, екс-регіонал і прихильник антимайдану Богдан Андріїв «набрав» найбільшу кількість голосів у ранзі кандидата в мери Ужгорода.

Як так сталося? Все дуже просто — масовий підкуп. «Тітушки» від «Відродження» навіть у день виборів безсоромно роздавали прямісінько перед виборчими дільницями візитки, куди ставити «галочку». Насправді ж такі шпаргалки були натяком виборцям, що ви знайте — ми за вами стежимо. Потрібно було відпрацювати 500 грн. за кандидата в мери і плюс 300 грн. за партію.

Влада з міліцією закривала на підкуп очі, бо «Відродження» є потенційним союзником у обл­раді. Саме через це ряд ужгородців зараз чинять акції протесту. Але юридичних підстав для відміни виборів немає. Підкупи не зафіксовані. А волати про совість продажних ужгородців зараз не варто. Вони є тим, ким є.

Наразі склалася ситуація, що у другому турі заїжджому козачкові «регіоналові» Андріїву буде протистояти Сергій Ратушняк. Людина, яка рішуче налаштована до кардинальних змін у місті. Людина, яка має намір негайно припинити дерибан міста і навести лад у комунальній сфері. Сергій Ратушняк уже закликав усі демократичні сили Ужгорода, всіх порядних ужгородців, представників партій, які декларували європейський розвиток нашого міста, об’єднати свої зусилля проти бандитів, щоб вони не могли дістатися влади.

Звичайно, Андріїв і його бандити, якщо дорвуться до влади, будуть намагатися повернути всі витрачені на підкуп гроші. Для цього їм потрібно буде продавати майно та землі нашого міста, дерти хабарі з бізнесменів.

Всі прогресивні ужгородці, які дійсно хочуть комфортно жити в чистому та охайному місті, повинні прийти на вибори 15 листопада і підтримати в мери сильного та рішучого господаря, який довів свою спроможність багатьма конкретними справами, Сергія Ратушняка.

ТЕГИ : вибори 2015

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат