Пікантні моменти виборчої кампанії у Закарпатті — ОПОРА (+ФОТО)

admin 24.09.2015 10:16 ПОЛІТИКА

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція Закарпатського представництва Громадянської мережі ОПОРА на тему: «Місцеві вибори в Закарпатській області: тенденції на старті виборчої кампанії».

Координатор виборчих програм Володимир Феськов розповів про специфіку цьогорічних місцевих виборів, особливості нового закону про вибори, тенденції перших двох тижнів виборчої кампанії в області, потенційні порушення можливих учасників виборного процесу, роботу територіальних виборчих комісій та висвітлив інші питання, що стосуються проведення   виборів 25 жовтня 2015 року.

«Кампанія в цілому спокійна, класична, якою вона завжди є в Закарпатті. Шкода, що політичні сили стартували швидше, ніж почалася офіційна кампанія, - каже Володимир Феськов. - Були очікування, що цього разу коли громадськість почала відноситися чутливо до цінностей, ми бачимо маніпуляції та порушення принципу рівності конкретності. Це свідчить, що політичні сили не готові відповідати тим очікуванням, які хоче бачити виборець. Будемо писати скарги, подавати в суди. Бо вважаємо що треба змінювати правила гри. Якщо це не готові робити політики, це має робити громадськість. Це також стосується ЗМІ, які приховано намагаються надавати певну рекламу політсилам. Роблять це непрозоро без заключення договорів».

6 вересня завершився процес формування складу територіальних виборчих комісій (ТВК), що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів. ЦВК із дотриманням законодавчих строків і процедур утворила 19 відповідних ТВК у Закарпатській області. Володимир Феськов також зазначив, що всі ТВК на Закарпатті вже створено у ті терміни, які було відведено законодавством. Тільки Мукачівській районній виборчій комісії не давалося зробити це в терміни. З порушенням строків, але комісія розпочала свою діяльність. Процес створення ТВО пройшов з певними труднощами. Але завдяки спеціалістам держреєстру виборців вдалося всі вулиці та будинки включити в округи.
Найбільше керівників територіальних виборчих комісій в області зафіксовано від політичної партії "Народний Фронт" – 11 осіб. Політична партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» має у комісіях 9 керівників, ВО «Батьківщина»   – 8 керівників. Політична Партія «Опозиційний блок» має у комісіях 7 керівників.

Як зауважив Володимир Феськов, незважаючи на те, що передвиборча агітація стартує на наступний день після реєстрації кандидатів в депутати чи голів місцевих рад, в Закарпатській області діяльність, схожу на агітаційну кампанію розпочали ВО «Батьківщина», «Наш край», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», УКРОП, «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода», «KMKSZ» («КМКС» Партія угорців України)», «Демократичний Альянс», «Опозиційний Блок» та інші. Зокрема, зовнішню рекламу цих політичних сил можна спостерігати на білбордах краю, а друкована інформація розповсюджується окремими політичними силами через брендовані агітаційні намети. Часто під брендом політичних сил відбуваються соціальні заходи, надаються подарунки та послуги.   «Встановлення дитячих майданчиків за присутності керівництва міста, політичних активістів, встановлення пам’ятників у Мукачеві, вайфай у Мукачеві, роздавання футбольних м’ячів та інші благодійні акції проводять політичні сили, - розповів Володимир Феськов.
Координатор виборчих програм ОПОРИ прокоментував також кількісні відхилення при формування обласних виборчих округів. «Виходячи з даних Державного реєстру, середня кількість виборців, яка б мала припадати на один округ області складає 15033 виборець (262104 виборці у 64 округах). Максимально можливе відхилення від норми не мало б перевищувати 1503 виборці, але в жодному разі не може перевищувати 2254 виборці. Проте є округи, де відхилення суттєві. Наприклад, округ №12-- найбільший за кількістю виборців 20525 з відхиленням від середнього показника 36%. А округ 64 – найменший за кількістю виборців -- 7031 на 53% менше від норми. – каже Володимир Феськов.

Він також додав, що ОПОРА спостерігатиме за перебігом виборчого процесу, працюють довготермінові спостерігачі.
Закарпатське представництво Громадянської мережі «ОПОРА» розпочало кампанію громадського спостереження за місцевими виборами в Закарпатській області. Про усі факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Громадянської мережі ОПОРА у розділі – Закарпатська область (http://www.oporaua.org/oblast/27 ).

admin


За матеріалами Ужгородського прес-клубу

ТЕГИ : вибори 2015

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат