Школа юного археолога. Чинадійово-2015

admin 08.09.2015 13:54 ДОЗВІЛЛЯ

Згідно з наказом Закарпатського центру туризму від 26.06. 2015 №77 та наказом №400 МОН України від 06.04.2015 «Про затвердження плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на ІІ півріччя 2015 року за основними напрямами позашкільної освіти» у замку Сент-Міклош   (смт. Чинадійово, Мукачівський район, Закарпатська область) з 1.07.2015 по 28.08.2015 було проведено Всеукраїнську «Школу юного археолога».

Робота «Школи» базувалась на базі Міжнародної волонтерської молодіжної еколого-археологічної експедиції «Замки Закарпаття».   Організатором і координатором виступив Закарпатський центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді (відповідальний Дзембас О.В.)

Мета роботи експедиції
Залучити   учнівську та студентську молодь до вирішення проблем вивчення та збереження пам’яток замкової архітектури Закарпаття як елемента вітчизняного та всесвітнього історико-культурного надбання. Надати учнівській молоді додаткову освіту та практичні навики польової археологічної роботи. Популяризувати пам’ятки замкової архітектури Закарпаття і волонтерський рух учнівської та студентської молоді на міжнародному рівні. Поєднати оздоровлення, патріотичне виховання, набуття нових знань з історії рідного краю з максимально ефективною практичною роботою на пам’ятці «замок Сент-Міклош». Спонукати молодих людей до більш глибокого вивчення іноземних мов (надати практичні навики спілкування з волонтерами з інших країн) та проблем всесвітньої історії (тобто розглядати місцеву регіональну історію у контексті європейських історичних процесів).    

Засоби
Широко задіяти можливості міжвікової педагогіки (намагатись забезпечити постійний робочий та побутовий контакт між учнівською, високоінтелектуальною студентською молоддю та професорсько-викладацьким складом вищих навчальних закладів і волонтерів з інших країн світу. (спільна робота, екскурсії, дозвілля тощо).
Практична робота на пам’ятці «Чинадіївський замок».
Проведення екскурсій.
Організація тематичних вечорів.
Зустрічі з цікавими людьми (письменниками, митцями, науковцями).
Проведення лекцій з історичного минулого краю, проблем збереження історико-культурної спадщини.



Щоденна програма
Групи змінюються в поточному режимі не більше трьох одночасно з врахуванням можливостей для самозабезпечення. Координатори намагаються, щоб кожна група у термін перебування перетиналась, як мінімум, з двома іншими.
Робочий день на пам’ятці складав 4-5 годин (залежно від погодних умов та поставлених поточних завдань): з 8.00 до 13.00. Після обіду змістовний відпочинок (екскурсії, спортивні ігри, зустрічі, лекції, майстер-класи з організації туристського побуту). Після вечері участь волонтерів в заходах замку Сент-Міклош (факельні екскурсії, концерти камерної музики, літературні вечори, тематичні ігри).  

Учасники
Група студентів та дітей з м. Маріуполь.   Керівник В’ячеслав Забавін.
Група студентів угорського відділення Ужгородського національного університету. Керівник Рихард Міговк.
Група гуртківців Закарпатського центру туризму с. Приборжавське (Іршавський район), та м. Ужгород. Керівник Андрій   Світлинець.
Група гуртківців Київського міського центру туризму. Керівник Наталя Смалюга.
Група гуртківців Закарпатського центру туризму з м. Рахів. Керівник Антон Візавер.
Міжнародна група волонтерів організації СВІТ- Україна. Представники України, Франції, Чехії, Великобританії, Польщі.


Джерела фінансування та забезпечення
Кожна група знаходилась на самозабезпеченні із своїми джерелами фінансування. (проїзд, харчування)
Група забезпечення (4 особи – постійного складу та дві групи гуртківців з Іршави, Рахова за рахунок Закарпатського центру туризму).
Вода, туалети, електроенергія, вечірні концертні програми – за рахунок громадської організації   «Калган –А» замку Сент-Міклош.
Екскурсійні програми (частково), організація урочистих солодких столів, спортивних свят, часткове забезпечення інвентарем – за рахунок громадської організації «Дітячий альпійський рух України»
Концерт групи «Шарж» на святкуванні Дня археолога – за рахунок спонсорів.

Що вдалось зробити (досягнення)
На прилеглій до замку території очищено канал-колектор.
Здійснено реальну допомогу в спорудженні парку біля замку Сент-Міклош.
Продовжено роботу з очистки підвальних приміщень (в паркову зону переміщено близько 100 куб. метрів ґрунту. Під час цієї роботи з метою недопущення руйнації культурних шарів використовувались археологічні методи.
З допомогою науковців Київського національного університету знайдено місце розташування замкового колодязя. Колодязь було повністю розкопано і розчищено від сучасного сміття (він був засипаний приблизно у 1960 році). Наразі він у робочому стані. Було продовжено очисні роботи біля місця, де є підозра на існування одного із зовнішніх замкових бастіонів.
Силами громадської організації «Дитячий альпійський рух України» проведено спортивне свято (майстер-класи з керування байдарками, стрільба з гвинтівки та лука).
Для учасників експедиції на вибір силами активу проведено 12 екскурсій (м. Ужгород, Невицький замок, м. Мукачево, озеро Синевир, лінія Арпада, палац Шенборнів.
Здійснено зустрічі з науковцем Київського національного університету ім.Т.Г.Шевченка Сергієм Рижовим, письменником Олександром Гаврошем, відомим закарпатським мандрівником Голтисом, науковцями УжНУ Сергієм Федакою та іншими, науковцем Закарпатського краєзнавчого музею Йосипом Кобалем, регулярно проводились зустрічі з відомими закарпатськими митцями і орендарями Чинадіївського замку Йосипом та Тетяною Бартошами. Проведено лекції з проблем збереження пам’яток замкової архітектури (Олександр Дзембас), спортивні ігри (футбол, волейбол, стрільба з лука тощо).
Апогеєм майстер-класу з організації туристичного побуту стало спорудження похідної польової бані учасниками рахівської групи (керівник Візавер). Для кожної групи проведено святкову урочисту посвяту в археологію, приурочену до Дня археолога. Здійснено постійне відвідування урочистих заходів замку Сент-Міклош. За словами одного із волонтерів із Маріуполя, заходів тут було більше, «як у нас за рік».
У рамках експедиції регулярно проводився міжрегіональний і міжнародний невимушений контакт учасників та постійне спілкування з відвідувачами замку. Почуття патріотизму і своєї значущості переповнювало молодих волонтерів.

Проблемні питання
Подібна форма роботи, на наш погляд, потребує поширення на інших пам’ятках і в інших регіонах України.
На жаль. подібні заходи апріорі не можуть охопити одночасно значну кількість учасників на одній пам’ятці, адже це несе загрозу практичного вихолощення змісту роботи на пам’ятці.
Керівник експедиції (методист Закарпатського центру туризму Олександр Дзембас) не мав дозвільних документів (відкритого листа) та дозволу Міністерства культури, що значно обмежувало можливості при практичній роботі на пам’ятці, а саме проводити археологічні розкопки. Учасники вимушені були обмежитись підготовчими роботами і прибиранням сучасних нашарувань.   Проблема потребує вирішення.  



Методист   Олександр Дзембас.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат