Перестрілка в Мукачевому: СБУ створила штаб. В область виїхав спецназ (ДОПОВНЕНО)

admin 11.07.2015 18:18 ПОДІЇ

В Закарпатській області триває спецоперація із блокування, роззброєння і затримання банди, яка в суботу здійснила напад на цивільний об’єкт в Мукачевому, повідомив у Фейсбук Арсен Аваков.

Силовими структурами створено оперативний штаб для запобігання злочинним діям озброєних осіб у Мукачевому.
Про це заявила речниця СБУ Олена Гітлянська, повідомляє «Українська правда».
«В області створено оперативний штаб, туди виїхав один із заступників голови СБУ, а також спецназ», - повідомила речник СБУ Олена Гітлянська.
За її словами, силовики пропонують злочинцям скласти зброю і гарантують неупереджене розслідування інциденту.

+++

Як відомо із ЗМІ, застосувавши гранатомети, сьогодні на околиці Мукачевого бандити знищили два міліцейських авто, поранили чотири цивільних особи і трьох працівників міліції. Потерпілим надається необхідна медична допомога. Один потерпілий і один правоохоронець перебувають у важкому стані.
Наразі угрупування оточено; бандитам запропоновано здатися. У разі відмови до злочинців, згідно чинного законодавства, буде застосовано силу.
Переконаний, держава повинна давати найрішучішу відсіч всім проявам збройного бандитизму.

Як відомо, події у Мукачевому "докотилися" до Президента: Порошенко наказав роззброїти і затримати злочинців, які стріляли в місті
Реакцію глави держави на події у Мукачеві оприлюднив у соціальній мережі Фейсбук прес-секретар Президента Петра Порошенка Святослав Цеголко.
"Президент Петро Порошенко доручив правоохоронним органам роззброїти і затримати злочинців, які вчинили стрілянину і вбили мирних мешканців Мукачевого.

Держава повинна дати рішучу відсіч усім проявам бандитизму, де б вони не трапилися – сказав Президент", - відреагував дописом на своїй сторінці в соцмережі речник глави держави Святослав Цеголко.

За оперативною інформацією на цей час, вбито трьох бандитів, є поранені. Інші, забравши з собою трупи та поранених, сховалися в лісопосадці. Виведено з ладу два їхніх авто.
Триває спецоперація зі знешкодження цієі озброєної банди. Вони заблоковані і ім запропоновано здатися. В разі невиконання вимоги, проти них буде застосовано силу. Жодні декларації і приналежність до патріотичних організацій не будуть індульгенцією при скоєнні цинічних кримінальних злочинів. Досить! Розгул незаконних збройних формувань, що прикриваються гаслами і символікою патріотичних організацій або добровольчих батальйонів, буде припинено. Їхні злочинні дії - це війна проти Украіни на боці Кремля! Вони такі самі терористи, що діють в нашому глибокому тилу. Держава - це не анархія! Нова Украіна - це Закон і він один для всіх. Крапка!
Повідомив на своїй сторінці у Фейсбук радник міністра МВС Зорян Шкіряк.

"Правий сектор" представив свою версію що до стілянини

Командир Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" (ПС) Андрія Стемпіцького прокоментував сьогоднішні події в Мукачеві, завив, що люди нардепа-регіонала Махал Ланьо спробували фізично знищити бійців "Правого сектора".

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Сьогодні в Україні сталася надзвичайна подія, яка може змінити хід історії. У Мукачеві на Закарпатті сотні ошалілих від безкарності бандитів насильника і наркоторговця регіонала Михайла Ланьо - нині депутата ВР України - спробували фізично знищити бійців Правого сектора".

За його словами, в ході запеклого бою було вбито два бійці ПС, четверо отримали поранення, двоє з яких - тяжкі.

"Забравши вбитих і поранених, підрозділ з боєм вирвалося з оточення бандитів і відійшло в гори. В даний час по бойовій тривозі піднімають спецназ для знищення наших побратимів. Якщо це відбудеться - почнеться незворотний процес. Ми не дозволимо нікому відстрілювати наших побратимів", - написав Стемпіцького.

"Наші вимоги: негайний публічний арешт депутата Ланьо, який брав безпосередню участь у подіях, всіх бандитів, що відкривають вогонь, і тих, хто віддавав наказ", - заявив командир ДУК "ПС".

Стемпіцького також підкреслив, що по бойовій тривозі піднято всі військово-політичний рух "Правий сектор".

"Звертаємося до українців підтримати справедливість в цей нелегкий час. Звертаємося до побратимів по зброї стати для нас надійною опорою в боротьбі з бандитами. Звертаємося до Збройних Сил України не брати участь в знищені тих, хто вчора з вами був в окопах", - йдеться в заяві Стемпицького.

Раніше глава МВС заявив, у Закарпатській області триває спецоперація з блокування, роззброєння та затримання банди, яка влаштувала перестрілку в Мукачевому і напала на цивільний об'єкт.

Президент Петро Порошенко доручив міліції затримати учасників перестрілки.

+++

Сайт Mukachevo.net зібрав інформацію про події, які досі тривають в Мукачеві та його околицях. Це попередня інформація на основі офіційної та неофіційної (від правоохоронців, які працюють на місці подій).
     

Близько 12:00 група невідомих, які представилися Правим сектором прибули в Мукачеві і зайняли територію комплексу Антарес та колишнього нічного клубу Червоний дракон, що по вулиці Лєрмонтова і належить родині народного депутата Михайла Ланя. Як вдалося згодом дізнатися Mukachevo.net, у оперативних даних правоохоронців значиться близько 17 невідомих на 3-5 автомобілях, які були озброєні та представилися Правим Сектором.
За попередньою інформацією, на території комплексу було поранено охоронця. Інформація про те, що його було вбито на місці, поки не підтверджується офіційно. Також у комплексі, за попередньою інформацією, були розбірки між нападниками та оточенням нардепа.

Близько 13:30 епіцентр розбірок перемістився на виїзд з Мукачева у бік Сваляви на трасі Київ - Чоп. Брутальна перестрілка відбулася поблизу автозаправки на підйому у бік православного монастиря на Червоній горі. Там розстріляли 2 автомобілі міліції, які згодом зайнялися.

Після фактичних боїв нападники відступили у бік с.Лавки та г.Ловачка, в лісисту місцевість.
Траса Київ - Чоп перекрита. У місті оголошено операцію перехоплення, проводиться антитерористична операція із задіянням усіх правоохоронців.
Наразі офіційно медики підтвердили факт 9 поранених. Смертей поки не підтверджують.

Додаткова уточнююча інформація:
Ніяких постів ДАІ чи міліції ніхто не захоплював. Інформація про це, розпосюджена деякими ЗМІ, є фейком. Разом з тим, як вдалося уточнити Mukachevo.net у правоохоронців, на посту ДАІ при в'їзді в Мукачево з боку Ужгорода було зупинено джип з представниками Правого сектора зі зброєю. Їх затримано тимчасово.

+++

Прокуратурою Закарпатської області розпочато розслідування за фактом створення злочинної організації та здійснення терористичного акту

Як стало відомо, 11 липня в м. Мукачеві близько 14 год. 20 озброєних осіб в камуфляжній формі з написами «Правий сектор» та відповідними наклейками на автомобілях, з метою розподілу сфер впливу, призначили зустріч місцевим жителям у одному з кафе.
Після цього вказані особи, на грунті виниклого конфлікту розпочали стрілянину з вогнепальної зброї у вищевказаному закладі.
Працівниками міліції, які прибули на місце події, було заблоковано виїзд з кафе, після чого озброєні особи відкрили вогонь на ураження по працівниках органів внутрішніх справ з гранатометів РПГ 7, автоматів Калашникова, кулеметів ДШК та іншої вогнепальної зброї.
В результаті обстрілів знищено два автомобілі Мукачівського МВ УМВС в області та пошкоджено автомобілі цивільних осіб.
За попередньою інформацією при застосуванні вогнепальної зброї 6 працівників ОВС та троє з числа цивільних осіб отримали поранення різного ступеню важкості.
Також є 5 постраждалих зі сторони озброєних осіб з написами «Правий сектор».
Відтак, не виконавши вимоги правоохоронців, вчинивши озброєний опір, люди в камуфляжі з написами «Правий сектор» направилися в бік дачного масиву поблизу міста Мукачева, де забарикадувалися.
Станом на 18.00 вищевказані особи відмовляються скласти зброю та надалі чинять супротив і погрожують збройним опором.
За вказівкою Генерального прокурора України слідчим відділом прокуратури Закарпатської області до ЕРДР внесено відомості про кримінальні правопорушення за попередньою правовою кваліфікацією ч.3 ст. 258 КК України - терористичний акт, тобто застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров'я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків, що призвели до загибелі людини та ст. 255 КК України - створення злочинної організації.
Хід розслідування взято на особистий контроль Генеральним прокурором України.
Створено міжвідомчу слідчу групу з працівників прокуратури, УМВС та УСБУ в області.
Операція по знешкодженню злочинців триває.
Прес-служба прокуратури Закарпатської області

+++

Активіст Олександр Гокс: дійсна причина розбірок в Мукачеві - переділ контрабанди

Мукачівський активіст Олександр Гокс назвав кореспонденту Голосу Карпат найімовірнішу причину перестрілки у Мукачеві.
Зокрема, Гокс зазначив, що бійці ПС прийшли на зустріч з нардепом Михайлом Ланьо для обговорення ситуації, що сталася на пунктах пропуску прикордонного Закарпаття.

- Уже два тижні як київський Правий Сектор розставив своїх людей на кордоні і не дозволяв руху товарів. Через це була ініційована зустріч у спорткомплексі "Анатарес", де на них уже чекали озброєні молодики і міліція. Так розпочалася стрілянина, барикади, з яких їм важко було вирватися, - заявив Гокс.

Також зазначимо, що за словами місцевих жителів, бачили колону озброєних джипів ПС, яка рухалася Мукачевом. Також на рівні чуток є інформація про причину двотижневої облоги бійцями ПС пунктів пропуску на кордоні. Вона, ніби-то, полягає у тому, що припинилися грошові "відкати", які раніше регулярно отримували бійці ПС від митників.

За матеріалами ЗМІ

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат