Чому закарпатські випускники   найгірші в освіті?

ProZak.info 11.07.2015 16:47 СОЦІО

В Україні завершилася кампанія ЗНО-2015 і розпочинається не менш напружений період для абітурієнтів — вступ до вишів. Щороку за проведенням ЗНО і вступної кампанії слідкує Громадянська мережа «Опора». На Закарпатті також є її місцеве представництво, яке підсумувало результати зовнішнього незалежного оцінювання. Цьогоріч   Закарпаття вже вкотре відзначилося як область, яка у підсумку серед усіх областей має найгірші показники зі складання ЗНО.


Про це розповів координатор «Опори» в Закарпатті Володимир Феськов під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі. Як зазначив Володимир, за 8 років проведення ЗНО в Україні система настільки відпрацьована і реалізується в усіх регіонах на якісному рівні, що нема змісту так детально за нею спостерігати. Але оскільки цього року були нововведення, які викликали резонанс у суспільстві, треба було проаналізувати ситуацію.

«В області здійснено 35 спостережень із предметів: українська мова та література, англійська мова, математика, історія України в дев’яти населених пунктах: Ужгород, Перечин, Мукачево, Іршава, Виноградів, Хуст, Воловець, Берегово, Великий Бичків, — каже Володимир Феськов. —   Цьогорічні особливості зовнішнього незалежного оцінювання загалом не вплинули на підготовку та проведення тестування. Під час спостереження за ЗНО спостерігачами «Опори»   не було зафіксовано фактів порушення процедури тестування з боку персоналу пунктів тестування чи фактів недобросовісного виконання своїх обов’язків. Це свідчить про належний рівень підготовки персоналу пунктів тестування, що була проведена Івано-Франківським РЦОЯО, та достатній рівень компетенції персоналу для проведення зовнішнього незалежного оцінювання в Закарпатській області». За словами Володимира Феськова, якщо і є порушення на Закарпатті у складанні ЗНО, то вони несуттєві. А з казусів, які сталися під час тестування, можна згадати помилки, які були виявлені при підготовці тестових завдань із історії у бланках для відповідей.

Цього року в процедурі проведення ЗНО було багато новацій. Окрім двох рівнів завдань із української мови і літератури, а також із математики (базовий та поглиблений рівні), було введене поняття «поріг склав/не склав», який визначається під час засідань експертних груп для кожного предмета окремо, що були створені при кожному регіональному центрі оцінювання якості освіти (12 груп відповідно до 12 предметів). Також новацією є те, що відтепер сертифікат ЗНО дійсний усього один рік.

«Ситуація на Закарпатті чітко показала, що є суттєва різниця між тим як складають тести учасники сільських та міських шкіл. Вкотре Закарпаття відзначилося як область, яка в підсумку серед усіх областей має найгірші показники зі складання ЗНО. Це є важливим моментом і ставить перед Міносвіти завдання щодо якості підготовки учнів загальноосвітніх шкіл», — каже Володимир Феськов.

Він також зупинися на особливостях вступної кампанії, яка розпочнеться за кілька днів.

«Цьогорічна вступна кампанія має ряд суттєвих нововведень, — каже експерт. — Це і новий підхід до обчислення конкурсного бала, і запровадження системи пріоритетності, рейтингування, а також автоматизована система надання рекомендацій».

Минулого року закарпатські школярі також були найгіршими в Україні. Кожен сьомий закарпатський випускник не склав ЗНО, тобто не подолав позначку у 124 бали.

Ось регіональні дані про абітурієнтів, які отримали менше 124 балів за шкалою 100—200 балів:

ТЕСТ ІЗ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ: найгірше Закарпаття — 14,32 %, найкраще Київ — 5,04 %.

ТЕСТ ІЗ ХІМІЇ: найгірше Закарпаття — 13,0 %, найкраще м. Севастополь — 4,96 %.

ТЕСТ ІЗ БІОЛОГІЇ: найгірше Закарпаття — 12,67 %, найкраще м. Севастополь — 4,72 %.

ТЕСТ ІЗ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ: найгірше Закарпаття — 10,42 %, найкраще Волинська область — 5,37 %.

ТЕСТ ІЗ МАТЕМАТИКИ: найгірше Закарпаття — 9,66 %, найкраще м. Севастополь — 4,0 %.

ТЕСТ ІЗ ВСЕСВІТНЬОЇ ІСТОРІЇ: найгірше Київська область — 13,19 %, Закарпаття — 10,63 %, найкраще м. Севастополь — 2,38 %.

ТЕСТ ІЗ ФІЗИКИ: найгірше Хмельницька область — 10,75 %, Закарпаття — 7,49 %, найкраще Київ — 3,79 %.

ТЕСТ ІЗ ГЕОГРАФІЇ: найгірше Одеська область — 13,53 %, Закарпаття — 13,2 %, найкраще Волинська область — 6,81 %.

ТЕСТ ІЗ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ: найгірше Миколаївська область — 12,40 %, Закарпаття — 9,65 %, найкраще м. Київ — 5,71 %.

ТЕСТ ІЗ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ: найгірше Закарпаття — 15,00 %, найкраще Херсонська область — 2,38 %.

ТЕСТ ІЗ РОСІЙСЬКОЇ МОВИ: найгірше Житомирська область — 20,9 %, Закарпаття — 14,29 %, найкраще Тернопільщина — 3,03 %.

ТЕСТ ЗІ СВІТОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ: найгірше м. Севастополь — 15,79 %, Закарпаття — 8,4 %, найкраще Харківська область — 5,42 %.

У чому ж причини? Вони закладені в загальній системі підходу до освіти в Закарпатті. Здебільшого у школах сіл та деяких містечок учителі виставляють оцінки значно завищені. Деколи через дружньо-родинні стосунки. Ну не може сільська вчителька поставити двійку синові голови села, навіть якщо той повний бовдур.

Ще минулого року була комплексна перевірка рівня знань учнів Ужгородського району і, перевіряючи, просто жахнулися, бо у 85 % учнів не підтвердилися їхні оцінки. Тобто оцінки вчителі завищували.

Та й учителі у нас не дуже зацікавлені в тому, щоб викладатися на повну силу. Не той рівень оплати праці. А в багатьох сільських школах подеколи одна вчительська ставка ділиться на чотирьох учителів.

ProZak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат