Закарпатські підприємці вирішували, як здолати кризу (ФОТО)

Іван Орос 01.07.2015 10:37 СОЦІО

 

Здолати кризу можна, розширивши повноваження краю. Такий висновок зроблено на «кругломі столі громадськості і підприємців Закарпаття.

Днями «круглий стіл» на тему «Підприємництво в Закарпатській області – шляхи подолання кризи» відбувся в Мукачеві. У його роботі взяли участь підприємці, юристи, науковці, експерти, представники органів державної влади, громадянського суспільства та засобів масової інформації.

Начальник юридичного відділу мукачівської міськрайонної спілки підприємців Мирослава Пилипчинець проаналізувала ті економічні, організаційні та правові проблеми, які стоять на заваді розвитку підприємництва в Закарпатській області. Особливу увагу звернула на формування підприємницького середовища в умовах децентралізації регіонів України та євроінтеграційного вектору її розвитку.

– Кількість підприємств – суб’єктів підприємницької діяльності у області постійно зростає і нині перевищує шість тисяч; також створено п’ять тисяч мікропідприємств, – сказала пані Мирослава. – На користь цим процесам – унікальні не лише для регіону, а й загалом для України умови. Йдеться, насамперед, про багаті природні, у тому числі лісові, водні, рекреаційні ресурси, а також про значний людський потенціал краю за Карпатами.

Мирослава Пилипчинець наголосила на несприятливих тенденціях, що спостерігаються у розвитку підприємництва Закарпаття. Вони з кожним роком дедалі загострюються. Це – нестача кваліфікованих кадрів, більшість яких від’їжджає за кордон, де значно вищі заробітки. Окрім того, не зменшується податковий прес з боку фіскальних органів. Як наслідок, фінансовий результат діяльності багатьох малих підприємств області є незадовільним.
Кандидат юридичних наук, депутат Ужгородської міської ради Тетяна Безега вважає за необхідне посилити правовий захист підприємців. Вона висловила загальні очікування цієї спільноти від законодавців щодо встановлення чітких «правил гри» у цій сфері. Податкові нововведення, на жаль, не стали «рушійною силою», «імпульсом» для руху вперед, про які так багато говорилося на старті нинішнього українського уряду.
Цю думку розвинув у своєму виступі приватний підприємець із Мукачева Віктор Пехньо.

Заступник начальника відділу підприємництва департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської обласної державної адміністрації Світлана Тукаленко докладно розповіла про заходи, які вживаються у краї щодо підтримки підприємництва.

Голова громадської організації «Правозахист споживачів», експерт Володимир Поляк говорив про потребу вжиття термінових заходів у справі кредитування підприємців. Позики для них повинні стати доступними.

На цю ж тему висловився відомий закарпатський адвокат, перший заступник голови правління Мукачівської міської асоціації адвокатів Василь Райко. «Без нормальної роботи фінансово-банківського сектору взагалі неможливий розвиток підприємництва», – сказав він. Конкретні щодо цього із залученням юристів нині опрацьовують мукачівські громадські активісти.

Завідувач Сектору представництва Держпідприємництва України в Закарпатській області Наталія Ганусич наголосила на проблемах, які виникають сьогодні у підприємців та які заходи вживаються, щоб допомогти їм у захисті своїх прав.
Приватні підприємці — учасники обговорення привернули особливу увагу до складнощів, які виникають через розширення сфери запровадження реєстраторів розрахункових операцій (касових апаратів).
Експерт з питань біотехнологій Михайло Бабидорич і правозахисник Василь Кузьо наголосили на необхідності проведення у країні реальної децентралізації. Зокрема, без надання такому унікальному регіону, як Закарпаття, статусу спеціальної самоврядної території, вважають вони, кризу в підприємництві не подолати.

Неординарними думками запам’ятався виступ Олени Ісак з Іршавського району. За професією музикант (здобула вищу музичну освіту), вона так і не знайшла застосування своїм знанням, тож ступила на поле підприємництва. Разом із своїми п’ятьма братами започаткувала і успішно розвиває бізнес із виготовлення пам’ятників.

Підсумував дискусію голова Ради адвокатів Закарпатської області, голова правління Мукачівської міської асоціації адвокатів та правління Мукачівської міськрайонної спілки підприємців Олексій Фазекош. Він, зокрема, сказав: «У будь-якому демократичному суспільстві та правовій державі розвиток малого та середнього бізнесу, його державна підтримка, правове забезпечення, структурні реформи в цій сфері є базою функціонування економіки та економічного процвітання держави. Ми розуміємо, що зараз Україна переживає важкі часи, але продовжуємо вірити в щасливе майбутнє нашої держави, її економічне процвітання. Ми відкриті для втілення більшості з реформ, про які, на жаль, здебільшого декларативно говориться в урядових колах ».
Олексій Фазекош запропоновував продовжити практику фахових обговорень проблем, які хвилюють підприємців, і у майбутньому.

Нехтування проблемами підприємців краю, корупційні діяння щодо них стали мало не нормою життя, вважають учасники «круглого столу». Тому «без нових підходів тут не обійтися». Виступаючі зійшлися на тому, що лише кардинальна зміна у ставленні до підприємництва з боку держави та органів місцевого самоврядування може нормалізувати ситуацію в цій сфері.

Іван Орос

ТЕГИ : кризабізнесЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат