Йога — це стан пошуку   гармонії і сенсу в житті

19.06.2015 18:57 СОЦІО

В Ужгороді з нагоди Міжнародного дня йоги відбудуться публічні заняття з йоги для всіх охочих.

Напередодні свята ProZak.info поспілкувалося з Мадлен Остіян (на фото), яка живе в Ужгороді і займається йогою вже 10-й рік. Учителем йоги вона стала понад 6 років тому. Пані Мадлен розповідає, що завдяки йозі знайшла нове, цікаве життя і познайомилася з багатьма людьми. Життя наповнилося подорожами і сенсом. Але, на жаль, багато хто з її близьких друзів і знайомих не поділяють такого захоплення. Цьому сприяє те, що в нашому суспільстві присутні стереотипи щодо йоги, тому Мадлен Остіян вирішила розвіяти міфи, які існують щодо йоги.

МІФ 1. Йога — це скручуватися у вузли, робити жорсткі фізичні вправи, тому потрібно мати гнучке струнке тіло і це не для мене.

— Це найпоширеніший міф.

Якщо говорити конкретно про хатха йогу (фізична йога), то в асані (вправи йоги) об’єд­нуються розум, дихання і тіло. Асани виконуються до комфортного відчуття в тілі. Ви робите стільки, скільки можете саме ви. І зміст асани — принести задоволення у ваше фізичне тіло, таким чином розслабивши його, після чого розслаблюється і ваш розум. Після години асан дуже добре зробити йогу нідру (сон йога). Ви лежите на підлозі на килимку з заплющеними очима і відпочиваєте. Ця дійсно заключна стадія виконання асан є не менш важлива, ніж саме фізичне навантаження. Йога нідра дуже хороша, якщо її проводить інструктор/учитель. Після такого заняття ви будете себе почувати умиротвореним, бадьорим і відпочилим одночасно.

Тому ваші стать, вік, вага і думка про себе не грають ніякої ролі. Якщо ви знайдете свого вчителя/інструктора, то заняття йогою будуть вам приносити величезне задоволення, а вашому тілу дадуть приємну гнучкість і плавність.

Якщо ви собі поставили за мету скинути на заняттях йогою 30 кг, то це все-таки не до йогів, а у фітнес-зал.

Тому що йога в першу чергу — це філософія. Цей стан пошуку гармонії і сенсу в житті. Навіть якщо ви просто робите асани.

МІФ 2. Йога — це медитація. А медитувати — це сидіти з заплющеними очима в позі лотоса. Це дуже нудно і це не для мене.

— Неможливо просто сісти, заплющити очі й не мати думок. Якщо не вірите — спробуйте. Просто сядьте з заплющеними очима в тиші на самоті й ви побачите, що думок спадає не десяток, і не сотня, а просто тисячі й мільйони. Змусити себе нічого не думати силою волі не вдасться. Так само не можна себе змусити навчитися медитації. Медитація просто відбувається. Іноді я бачу, що до нас на курси приходять люди й у них відразу виходить медитувати. Але багато хто довго не може відчути медитацію. Для того, щоб вона відбулася, є спеціальні техніки з передавання знань про медитацію. І, повірте на слово, якщо ви хоч раз відчули смак медитації, це буде той потаємний куточок душі, який ви будете плекати і леліяти. Уявіть, що 20 хвилин медитації дає вашому розуму і тілу такий же відпочинок, як восьмигодинний сон!

Існує дуже багато ступенів, напрямів у йозі. Наприклад, крія йога, раджа йога, кундаліні йога, хатха йога та інші. Фізична йога — хатха йога, це одна з первинних ступенів йоги. Я колись у товстій розумній книзі прочитала, що заняття раджа йогою (королівська йога, шлях медитації) за рік дають такий же результат, як 25 років практики фізичної йоги. Тому в йозі немає змагання, немає жорстких рамок правильного і неправильного. У кожного свій шлях. У йозі є ви і є ваше пристрасне прагнення до пізнання себе і всього, що вас оточує.

МІФ 3. Йога — це для спокійних людей, які мають багато часу. Мені ніколи нею займатися, у мене багато роботи і купа проблем.

— Якщо ви заплуталися у відносинах з чоловіком/дружиною/дітьми/начальством/батьками і всіма іншими — значить вам потрібна йога. Якщо у вас завжди не вистачає часу і завжди багато роботи — значить вам потрібна йога. Йога — це джерело знань, які дають вам можливість практично їх застосувати. Важливо знайти просто той напрямок в йозі або того вчителя, хто близький вашому розуму і серцю.

Подивіться, як змінився світ за останні 50—100 років. Колись люди не мали і сотої частки того розумового навантаження, що у нас зараз: лист надсилали на поштовій упряжці коней і «новини» доходили десь через місяць-два. Зараз же на нашу голову кожну секунду ллються тонни інформаційних потоків — Інтернет, телефони, радіо, телебачення і т. ін. Розум людини тотально перевантажений, тому перенапружене і тіло, і наші емоції. Ми стали нетерпимими, дратівливими, байдужими одне до одного. І ми не вміємо правильно відпочивати, правильно розвантажувати нашу нервову систему.

Крім того прості правила взаємин чоловік-жінка, мати-батько-дитина, учитель-учень були якось загублені нашим суспільством. Нам були прищеплені абсолютно неправильні й шкідливі шаблони взаємодії. Багато чого, з чим психологи працюють десятиліттями на регулярних зустрічах із клієнтом, можна вирішити, пройшовши 3-х або 5-ти денний курс йоги. Це дивовижно!

Якщо говорити простою мовою — правильно застосовуючи знання йоги, ви можете вирішити всі свої проблеми — зі здоров’ям, у взаєминах, навіть фінансові. Тому що йога дає силу і енергію, ви починаєте краще орієнтуватися у всіх сферах життя. І це робить вас процвітаючим і успішним.

МІФ 4. Йога — для здорових людей. Мені спочатку потрібно підлікуватися, тоді займуся йогою.

— Не буває хвороб просто фізичного тіла. Усі хвороби спочатку приходять на рівень енергетичного тіла. Тільки через якийсь час вони проявляються. Всі наші стреси, всі наші пригнічені емоції, наші образи і розчарування пробивають нашу енергоброню і повільно починають свою руйнівну дію. Також неправильна їжа, погана екологія, стрес через брак грошей, інфляцію та наша спільна соціальна незахищеність ведуть до повального поганого здоров’я у людей. Подивіться, у нас аптеки на кожному кроці!

Просто зупиніться і подумайте — не приділяючи часу собі, не позбавляючись вчасно стресу, не переглянувши свій спосіб життя і харчування, ставлення до свого розуму і тіла, просто не позбудетеся своїх хвороб. Навіть якщо вас лікують найкращі лікарі найкращими пігулками!

Тому, якщо ви дійсно хочете одужати і бути вільними, навчіться самі знімати стрес. Саме цьому вчить йога.

МІФ 5. Йога — це добре, але зараз я дуже зайнята, я вирішу всі свої проблеми, а потім, можливо, в кращі часи буду займатися.

— Якщо ви щось хочете відкласти на завтра — це ніколи не відбудеться. Все завжди відбувається тільки тут і зараз.

Озирніться, 20, 30, 40 років вашого життя вже минули! Ви не стали молодшими, здоровішими, бадьорішими. Наступні роки пробіжать так само швидко, як і попередні.

Щастя можливе тільки в сьогоденні, тому знайдіть можливість і приєднуйтеся до нового, чистого і красивого у своєму житті прямо зараз. Адже тільки якщо ви щасливі, то можете відчути життя у всіх фарбах на 100 відсотків!

21 червня — Міжнародний день йоги. Запрошуємо вас прийти на безкоштовне заняття в Ужгороді в парк за облдержадміністрацією о 10-й ранку. Ми будемо робити асани, йогу нідру, керовану медитацію і ви зможете доторкнутися до чогось, можливо, для вас нового та прекрасного.

Мадлен Остіян,
учитель «Мистецтво життя»,
тел.: + 380955460999, +380503179291, www.artofliving.org

ТЕГИ : йога

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат